Biologii și chimiștii amenință cu proteste, începând de luna viitoare

22 februarie 2018 | 2 comentarii |

Aceștia solicită salarii echivalente cu ale medicilor de laborator, fiind nemulțumiți că noua lege a salarizării a creat mari discrepanțe între cele două categorii, care au atribuții și responsabilități identice.

 

Printre categoriile de personal din Sănătate care sunt defavorizate de noua lege a salarizării se numără și biologii și chimiștii care iși desfăsoară activitatea în laboratoare, fapt ce a fost recunoscut, și de ministrul Sorina Pintea, în urmă cu două spătămâni. Aceștia sunt nemulțumiți că noua lege a creat mari discrepanțe între salariile pe care le primesc și salariile medicilor de laborator, aceștia din urmă beneficiind de venituri mai mari, în condițiile în care atribuțiile și responsabilitățile pe care le au sunt aproape identice cu cele ale biologilor și chimiștilor. Până la intrare în vigoare a noii legi, începand cu acest an, biologii și chimiștii aveau salarii aproape egale cu cele ale medicilor de laborator, însă în prezent, raportul de salarizare a ajuns de aproximativ 1 la 3. Biologii și chimiștii sunt astfel nemulțumiți că salariile lor sunt la nivelul asistenților medicali cu studii postliceale, în condițiile în care cei din prima categorie sunt absolvenți de facultate și masterat.

Problema a fost semnalată de mai multă vreme autorităților, însă, pentru că nimic nu s-a schimbat între timp, biologii și chimiștii au întocmit un memoriu prin care solicită modificarea grilei de salarizare, în caz contrar amenințănd cu declansarea protestelor de luna viitoare, putandu-se ajunge chiar și la blocarea activității.

 

În decurs de trei zile, memoriul a fost semnat de 650 de biologi și chimiști, din totalul celor aproximativ 3.500, câți iși desfășoară activitatea în sistemul public și cel privat, documentul urmând a fi înmânat premierului Viorica Dăncilă, ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, ministrului Sănătății, Sorina Pintea și președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Semnatarii cer modificarea grilei de salarizare din legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice din sistemul sanitar public şi solicită să fie identificate măsuri care să permită creşterea salariilor pentru biologii, biochimiştii şi chimiştii din sistemul de sănătate.

Pe lângă discrepanțele față de salariile medicilor de laborator, aceștia sunt nemulțumiți și de faptul că „biologii, biochimiştii şi chimiştii, în calitate de categorie profesională ce efectuează, parafează şi asumă în totalitate un act medical, vor atinge maximul din grila de salarizare abia în anul 2020, gradual, spre deosebire de medicii de laborator şi asistenţii medicali, care vor intra pe maxim de salarizare începând cu luna martie 2018”.

 

Aceștia mai spun că salariul unui biolog sau chimist principal cu ultima gradaţie în sistemul sanitar a fost mereu la nivelul unui medic specialist de laborator, fapt considerat firesc, din moment ce era vorba de niveluri similare de pregătire și de activități și responsabilități identice, iar în prezent, după aplicarea noii grile, veniturile acestor categorii au ajuns la nivelul celor obținute de asistenții medicali, fapt considerat inechitabil.

În consecință, semnatarii memoriului solicită modificarea coeficientului de salarizare pentru biologii, biochimiştii şi chimiştii principali de la 1,96 la 3,96, cu modificarea proporţională şi pentru biologii, biochimiştii şi chimiştii specialişti şi debutanţii din sistemul sanitar şi învăţământul superior medical. Ei cer ca mărirea salarială să se aplice cu data de 1 ianuarie 2018 pentru cei din sistemul sanitar, „astfel încât echipa de personal angrenată în efectuarea investigaţiilor paraclinice de laborator – medic cu specialitatea medicină de laborator, biolog, biochimist, chimist, asistent medical – să fie tratată în mod unitar, eliminând astfel posibilitatea creării unor noi inechităţi, frustrări, inexistente până acum”.

În cazul în care autoritățile nu vor da curs acestor solicitări, semnatarii avertizează că vor face de luna viitoare toate demersurile legale pentru blocarea activității, seria protestelor urmând a fi demarată de la jumătatea lunii martie.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (2)

  1. Ciapos Silviu Adrian spune:

    De ce este discriminare in sistemul sanitar? De ce un inginer sau un tehnicin principal in cadrul unui centru de urgenta jud de hemodializa al unui spital jud. de urgenta nu poate beneficia de cresterea de 25%? Noi nufacem parte din sistemul sanitar?

    • Redactie SB spune:

      Ministrul Sănătății a spus că vor beneficia și ceilalți angajați ai sistemului sanitar de creșteri salariale, dar nu dintr-o dată, ca medicii și asistenții medicali, ci eșalonat, prin creșteri anuale, până în 2022.

Adaugati un comentariu


 

*