Boala limbii albastre s-a extins din Buzau in alte doua judete invecinate

Noi cazuri au fost confirmate ieri, in Prahova si Vrancea, iar ANSVSA continua sa fie in alerta.

 

limba albastra dsvsa (3)Din pacate cele cateva animale descoperite initial in judetul Buzau ca suferind de Boala limbii albastre, nu s-au dovedi a fi doar cazuri izolate. Epidemia se raspandeste in tr-un ritm alert, cuprinzand in primele zile mai multe comune din judet, iar in cursul zilei de ieri a depasit granitele judetului Buzau si s-a extins in judetele invecinate, Prahova si Vrancea.

Potrivit datelor furnizate de reprezentantii DSVSA Prahova, boala a fost deja confirmata in doua localitati aflate la limita cu judetul Buzau, analizele facute in Laboratorul national de referinta de la Institutul de diagnostic si sanatate animala confirmand existenta Bolii limbii albastre la patru animale de la o stana din localitatea Carbunesti si la doua ovine intr-o gospodarie din localitatea Aricestii Zeletin. Pe langa aceste doua focare confirmate deja, in judetul Prahova exista suspiciuni privind existenta bolii si in alte sapte localitati, respectiv Bertea, Alunis, Posesti, Slanic, Varbilau, Starchiojd si Batrani. De la animalele suspecte de aceasta boala din cele sapte localitati  au fost recoltate probe care au fost trimise spre analiza la Laboratorul national de referinta, autoritatile din Prahova asteptand rezultatele.

 

limba albastra dsvsa (2)Totodata, autoritatile sanitar veterinare din Vrancea au anuntat ca a fost confirmata si aici, existenta virusului care provoaca boala, la o stana de pe raza localitatii Naruja, aflata, de asemenea, la limita cu judetul Buzau.

Prefectura Buzau a dispus deja restrictii de circulatie a bovinelor si ovinelor din localitatile in care boala a fost confirmata prin buletine de analiza si a interzis organizarea targurilor de animale. In judet, la acest moment, boala a fost confirmata in mai multe localitati, printre care Beceni, Bisoca, Sarulesti, Vintila Voda, Siriu, Valea Salciei si Buda, prefectul Maria Buleandra, precizand ca situatia se modifica de la o ora la alta, fiind afectate nu doar bovine, ci si ovine. Izbucnirea acestei epidemii a fost clasificata situatie de urgenta speciala, ANSVSA notificand, conform procedurilor standard, statele din Uniunea Europeana si pe cele membre ale Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animala, despre aparitia acestei boli pe teritoriul Romaniei.

 

limba albastra dsvsa (1)Cu toate ca nu afecteaza omul si nici nu se transmite de la animal la animal, Boala limbii albastre produce insemnate pierderi economice, datorate costurilor aferente eradicarii bolii, incluzand despagubirea pentru animalele ucise, personal, materiale, echipamente, cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului si a activitatilor de dezinsectie si dezinfectie. Totodata, este foarte posibil ca exporturile romanesti de carne catre tarile UE sa fie blocate pentru urmatoarea perioada, ceea ce va provoca, de asemenea insemnate pierderi pentru producatori. Boala este cauzata de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin intepatura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, si nu prin contactul direct intre animale. Afecteaza animalele rumegatoare si are caracter sezonier, iar mortalitatea este variabila, in functie de situatie, morbiditatea putand ajunge, uneori, la suta la suta din efectiv. Romania nu este singura tara in care a fost semnalata aparitia acestei boli mai putin cunoscute, cazuri similare fiind semnalate in partea de sud a continentului, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, in unele zone din Italia, Spania, Franta, Portugalia, Grecia si Bulgaria.

 



Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Boala limbii albastre este o realitate nedorita, dar care poate fi taratata medical sau prin sacrificare.
    Ce ne facem cu ”boala limbii de lemn” a politicienilor si guvernantilor care persista de 25 de ani? Probabil ca sub o forma sau alta ar trebui sa-i sacrificam si pe ei, ca sa scapam de mizerie.

Adaugati un comentariu


 

*