Bolnavi de laşitate

27 august 2012 | 0 comentarii |

Nina NeaguRezultatele preliminare ale recensamantului din 2011 mi-au confirmat inca o data, daca mai era nevoie, cat suntem de lasi. Si cat de mult avem  tendinta de a ascundem sub pres o multime de adevaruri de care, sigur, avem motive sa ne rusinam, dar pentru care nu facem nimic sa le schimbam. Chiar zilele acestea, statisticile europene ne dau vicecampioni la saracie. Traim prost, tot salariul il dam pe mancare si suntem plini de datorii. Doar bulgarii sunt in urma noastra.

La 22 de ani de la revolutie si dupa tot atatia de cand pretindem ca ne „desteptam”, asa cum si imnul national ne indeamna, la 8 ani de cand am intrat in NATO si la 5 ani de cand suntem in UE, n-am reusit decat sa ne mentinem in toate topurile rusinii. Si sa stam cu mana intinsa, fie ca vorbim despre nivelul de trai, starea de sanatate sau „faima” de cersetori cu care ne-am ales dintr-o proasta gestionare a politicii externe. Ne lipseste capacitatea de a ne asuma realitatea si mai ales de a o schimba. Am pierdut pe drumul asa-zisei democratii scara valorilor si gradul de cultura si civilizatie care ne situa candva intre elite.

Nu vreau sa fac politica, dar nu pot sa nu constat ca datorita proastelor guvernari succesive si a lasitatii cu care noi le-am lasat sa-si faca de cap suntem, la ora actuala, cu peste 3 milioane mai putini decat in 1989, iar raportul natalitate/mortalitate evolueaza doar in favoarea celui din urma. Numai in ultimii 10 ani au disparut de pe fata pamantului peste 2,6 mlioane de romani. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), populatia stabila recenzata din Romania este acum de 19.043.767 de persoane (432.050 de buzoieni), ajungand astfel la cel mai scazut nivel din ultimii 35 de ani si doar cu 1,3 milioane de persoane mult decat in 1948 cand in Romania traiau 15.872.624 de persoane.

Si atunci, ma intreb: cum i-au iesit fostului ministru Rus 19 milioane de alegatori? Ca doar avem printre noi si copii sub 18 ani, si persoane care nu au drepturi electorale… Si de ce premierul Ponta nu a cerut INS sa faca publice aceste date acum doua luni? Si cum au aparut, ca o sfidare, datele preliminare doar dupa pronuntarea CCR asupra referendumului de demitere a presedintelui Basescu? Cine ne manipuleaza atat de ordinar si de ce ne lasam manipulati? Unde si cum functioneaza democratia in aceasta tara? Iar societatea civila, de ce  nu se desteapta? Exista un singur raspuns: suntem bolnavi de lasitate.

Tot statisticienii ne arata ca desi ne laudam ca suntem europeni integrati, doar 66% dintre casele romanilor sunt alimentate cu apa si cam tot atatea au canalizare. In judetul Buzau, mai mult de jumatate dintre locuinte au baie in casa, doar 22,3% au incalzire centrala, iar 3,5% nu au nici macar curent electric.

Avem insa un simt al proprietatii foarte dezvoltat. Fie ca stam la tara sau la oras, ne place sa fim proprietari. Sa avem casa noastra. Numarul proprietatilor private a crescut de la 78% in 1992, la 98% in 2012. In Buzau 99,8% dintre locuitori traiesc in 160.778 de gospodarii si doar 0,2% dintre locuitori se afla in institutii de ocrotire sau nu au adapost.

Si cu etnia avem o problema: potrivit datelor statistice, in Romania traiesc 619.000 de tigani, dar numai jumatate dintre ei recunosc asta. Sociologii spun ca in realitate sunt mult mai multi. De ce se jeneaza ei si-si ascund  obarsia, cand o multime de avanataje le-au fost date in scopul integrarii sociale?

Probabil ca si ei sufera de lasitate!…


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*