Bugete mărite la Sănătate și Interne și pedepse majorate pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Totodată, Guvernul va acoperi plata șomajului tehnic în proporție de 75% din salariul brut, în cazul angajaților care nu mai pot lucra în această perioadă.

 

Ludovic Orban

În ultima ședință de guvern care s-a prelungit azi-noapte până în jurul orei 3.00, au fost adoptate o serie de noi măsuri în contextul situației generate de pandemia datorată noului coronavirus, măsuri ce au fost comunicate în cursul zilei de azi de premierul Ludovic Orban.

Una dintre aceste măsuri vizează majorarea bugetului Ministerului Sănătății cu 42 de milioane de lei și cu 100 de milioane de lei a bugetului Ministerului de Interne.

Banii oferiți în plus Ministerului Sănătății vor fi folosiți cu precădere pentru susţinerea centrelor de carantină, prin intermediul direcţiilor de sănătate publică, fiind reglementate și norme metodologice privind funcţionarea şi decontarea cheltuielilor pentru aceste centre. Pentru cei aflați în carantină se vor aloca 230 de lei/pesoană pentru cazare (costurile legate de asigurarea spaţiului de locuit, servicii de curăţenie, de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora) şi 70 de lei pentru mâncare și apă (plus tacâmuri și veselă de unică folosință), câte 2 pijamale şi 2 perechi de papuci de unică folosinţă. În situaţia în care persoana aflată în carantină necesită tratament pentru afecţiuni preexistente sau care pot apărea în perioada de carantină, acestea se vor acorda în baza unor documente medicale de tipul: scrisoare medicală, reţetă, iar cheltuielile aferente acestora se vor deconta pe baza documentelor justificative.

De asemenea am asigurat capital de lucru pentru Unifarm, compania statului român, care se află în subordinea Ministerului Sănătăţii, pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achiziţiilor necesare pentru susţinerea activităţii la nivelul Ministerului Sănătăţii, la nivelul direcţiilor de sănătate publică, la nivelul spitalelor şi la nivelul diferitelor structuri care au nevoie de tot ceea ce este necesar în organizarea activităţii”, a mai declarat Orban.

 

În ședința de azi-noapte a fost aprobată și modificarea Codului Penal, în sensul majorării pedepselor pentru zădărnicirea combaterii bolilor. A fost introdusă și o nouă infracțiune – „omisiunea de a oferi date”. Despre aceasta, premierul a precizat că dacă „în cursul unei anchete epidemiologice cineva nu dă informaţii complete privitor la persoanele cu care a intrat în contact, se consideră că este o omisiune în furnizarea de informaţii corecte către autorităţi și se poate constitui dosar penal”. Conform noilor prevederi, pentru zădărnicirea combaterii bolilor se pot lua chiar și 15 ani de închisoare, dacă fapta are ca urmare decesul unei persoane.

Măsura majorări pedepselor a fost luată ca urmare a cazurilor semnalate în ultima vreme, ale unor persoane care nu au respectat obligația de a sta izolați sau în carantină. „Există mai multe situaţii: situaţia în care un cetăţean revine dintr-o ţară, unde există un număr de cazuri şi fie trebuie să intre în carantină, fie trebuie să intre în izolare. Aceşti cetăţeni trebuie să completeze o declaraţie, iar în cazul în care comit un fals şi nu spun adevărul – din ce ţară vin, din ce localitate vin – astfel încât autorităţile să poată să ia decizia corectă – fie decizia de intrare în carantină, fie decizia de izolare la domiciliu – vor suferi consecinţele legii. Înseamnă că ei comit o infracţiune, infracţiune care va fi pedepsită cu închisoare. Cine nu respectă carantina, cine nu respectă măsurile care sunt dispuse de autorităţi trebuie să ştie că i se va întocmi dosar penal. Nu putem accepta ca cetăţenii iresponsabili care sunt în situaţia de a fi izolaţi la domiciliu sau în carantină să nu respecte aceste decizii ale autorităţilor, să umble liber în societate şi să rişte să îmbolnăvească cetăţenii români. Datoria primordială a guvernului este să apere sănătatea cetăţenilor. Pentru a apăra sănătatea cetăţenilor români vom lua măsuri oricât de dure, pentru a-i pedepsi pe aceia care nu respectă deciziile şi regulile stabilite”, a declarat Ludovic Orban.

 

Pentru angajații trecuți în șomaj tehnic în această perioadă, guvernul a decis să asigure plata șomajului în proporție de 75% din salariul brut, însă nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

Am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie şi multe companii, pentru că li s-au redus veniturile, li s-au redus încasările, cifra de afaceri, nu au veniturile necesare pentru a asigura plata salariilor angajaţilor şi exista riscul ca angajaţii să fie trimişi în şomaj, să fie daţi afară utilizându-se cazul de forţă majoră sau să li se suspende contractele de muncă. Dacă am fi ales măsura activă de a susţine plata salariului într-un procent, printr-o măsură activă din bugetul fondului de şomaj, am fi instituit obligaţia acestor angajaţi de a se duce la muncă, de a intra în contact. Or, am considerat că este, pe moment, pentru situaţia de urgenţă, mult mai utilă măsura de a plăti acest şomaj tehnic, neobligându-i să se ducă la serviciu şi oferindu-le posibilitatea să stea acasă şi să evite contacte sociale care ar fi putut să crească riscul de contaminare”, a mai explicat premierul.

 

În ceea ce privește evoluția situației epidemiologice, de aseară până azi la prânz au fost confirmate 17 cazuri noi de infecție cu coronavirus, numărul total al persoanelor infectate în România ajungând astfel la 277. Alți 6 pacienți au fost declarați vindecați și s-au externat, astfel că vorbim de 25 de persoane vindecate, dintre care 16 la Timișoara, 8 la București și una la Iași. Starea generală de sănătate a pacienților internați este bună, la Terapie Intensivă aflându-se 6 dintre ei, din care unul, care avea boli reexistente, este în stare gravă, la Craiova.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.822 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă sunt infectate, iar alte 33.709 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.973 de teste, din care 4.696 au fost cu rezultat negativ.

La Buzău se află în carantină 56 de persoane, iar pentru alte 895 a fost luată măsura izolării la domiciliu. Tuturor celor aflați în carantină le-au fost prelevate probe în vederea efectuării analizelor. Până acum, la nivelul județului, au fost efectuate 104 teste pentru coronavirus, din care 85 cu rezultate negative, ceea ce înseamnă că a persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate. Doar două teste au ieșit pozitiv, fiind vorba de cei doi pacienți care se află deja internați la Institutul Matei Balș, iar restul analizelor sunt în lucru.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*