Bugetul medicilor creste cu un ban pe fiecare serviciu medical

6 iulie 2012 | 1 comentariu |

Medicilor de familie le va creste si valoarea punctului „per capita”, de la 3 la 3,5 lei, incepand cu semestrul II al anului in curs. Pentru prescriptia electronica, atat medicii de familie cat si cei din ambulatoriul de specialitate primesc intre 30 si 100 de lei.

 

Valoarea punctelor „per capita” si pe serviciu medical s-a majorat incepand cu semestrul al II-lea al acestui an, prin noile modificari si completari aduse de Contractul-Cadru.

Potrivit conducerii CJAS Buzau, valoarea punctului „per capita” (pentru pacientii asigurati inscrisi pe listele medicilor de familie) a fost majorata de la 3 lei, cat a fost in semestrul I al acestui an, la 3,5 lei pentru semestrul  al II-lea, iar valoarea punctului pe serviciu medical a fost majorat de la 1,8 lei la 1,9 lei.

Prevederile H.G. nr. 578/2012 modifica si compleaza astfel Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011-2012 si Ordinului MS/CNAS nr. 622/214/2012 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului Sanatatii si al presedintelui CNAS nr. 1.723/950/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare in anul 2012 a Contractului-cadru.

 

Pretul retetei electronice

 

Totodata, prescrierea retetei electronice constituie un nou tip de serviciu  si va fi decontat incepand cu semestrul al II-lea al anului 2012.

Medicii de familie vor primi astfel :

–         100 de lei pentru recomandarea prescriptiei medicale electronice on-line si off-line /medic cu lista proprie de asigurati, pentru mai mult de 70% din numarul total de retete electronice eliberate in luna pentru care se face plata;

–          50 de lei pentru retetele electronice care reprezinta intre  50% si 70% din numarul total al retetelor prescrise in luna respectiva.

Medicii prescriptori din ambulatoriul de specialitate vor primi:
a) Pentru programul de lucru mai mare sau egal cu 35 de ore / saptamana

–         100 de lei pentru recomandarea prescriptiei medicale electronice on-line si off-line /medic cu lista proprie de asigurati, pentru peste 70% din numarul total de retete electronice eliberate in luna pentru care se face plata;

–         50 de lei daca retetee electronice reprezinta intre 50% si 70% din numarul total de retete prescrise in luna respectiva.
b) Pentru un program de lucru cuprins intre 17,5 si 35 de ore / saptamana

–         60 de lei pentru peste 70% din numarul total de retete electronice prescrise in luna pentru care se raporteaza acest tip de servicii;

–         30 de lei pentru un numar de prescriptii electronice reprezentand intre 50% si 70% din numarul total al retetelor emise in luna respectiva.

 

„In randul lumii”

 

Incepand cu 2 iulie a intrat in vigoare prescriptia electronica, iar pana la sfarsitul anului se va merge pe sistemul paralel de prescriere. De la 1 ianuarie 2013 insa, reteta virtuala devine obligatorie pentru toti medicii si la toate palierele sistemului de sanatate.

„Prescriptia electronica este un prim pas care ne aduce in randul lumii. Voi merge in vizite oficiale si neoficiale pentru a vedea daca sistemul a fost intr-adevar implementat. Noi am instruit 3.500- 4.000 de medici si farmacisti, insa in urma conferintelor am constatat ca multi nu intelesesera mare lucru din reteta”, a declarat dr. Marius Filip, medicul sef al CNAS, explicand ca era imposibil sa porneasca un pilot, asa cum a solicitat Colegiul Medicilor, care a cerut amanarea introducerii retetei electronice, in conditiile in care SIUI-ul are probleme de functionare.

CNAS vrea insa o imagine clara a celor care nu doresc sistemul  electronic de prescriere si-i avertizeaza pe cei care nu isi achizitioneaza softurile ca „nu vor mai intra in contract cu CNAS incepand cu ianuarie 2013”, dupa cum sustine dr. Filip.

 

Doar patru farmacii buzoiene sunt pregatite

 

Medicii si farmacistii nu sunt inca pregatiti pentru prescriptia electronica. Potrivit CNAS, in primele trei zile de la demararea programului, peste 3.000 de retete, dar numai 1% (27 de retete) au fost eliberate de catre farmacii, multe unitati neavand  inca dotarile tehnice necesare.

In aceste conditii, CNAS a dispus ca pe paginile de internet ale caselor judetene, sub sigla „Reteta electronica – acces optim la medicatie”, sa fie mentionate farmaciile care sunt pregatite tehnic si pot deja sa elibereze medicamente prescrise pe retete electronice.

La Buzau, potrivit afisajului de pe site-ul CJAS, doar Farmacia Dona 186 – din Cartierul Dorobanti, Farma Plant SRL Rm Sarat – Strada Victoriei si  Plesea-Mocanu-Santefarm – atat la sediul principal din Buzau,Bl. Hasdeu, cat si la punctul de lucru in Berca erau pregatite tehnic, ieri, pentru a elibera retete electronice. Toate celelalte farmacii, potrivit CJAS, „sunt in curs de pregatire”.

Pe listele cu farmaciile pregatite tehnic sa elibereze medicamente de pe retete electronice s-ar putea inscrie si medicii prescriptori.

Estimarile CNAS legate de reteta electronica sunt ca in prima luna (iulie) se va ajunge la aproximativ 10% din retete prescrise si eliberate in noul sistem, urmand ca in doua-trei luni sa se ajunga la aproximativ de 40-50%.

Din totalul celor 11.000 medici de familie, peste 90% au certificate digitale, fapt care le permite emiterea retetelor compensate in sistemul electronic.


Categorii: C.A.S.

Comentarii (1)

  1. Un buzoian spune:

    Daca faci calculul final si esti medic ajungi la concluzia ca tot merita sa pleci in strainatate.

Adaugati un comentariu


 

*