Bullying-ul, o problema in plus pentru copiii cu boli cronice sau dizabilitati

18 februarie 2016 | 0 comentarii |

Incercand sa aiba o viata sociala normala, de multe ori acestia devin tinta glumelor sau agresiunilor colegilor de scoala sau de joaca, iar efectul asupra psihicului lor este devastator.

 

bullyingBullying-ul este un termen relativ nou in limba romana, dar denumeste un fenomen vechi de cand lumea. Acesta poate parea inofensiv la prima vedere, insa are efecte negative asupra psihicului copiilor care ii cad victime. Este vorba despre hartuirea prin fel si fel de glume ori farse sau chiar de agresiuni verbale si fizice din partea colegilor de scoala, indreptate impotriva copiilor mai vulnerabili.

Oricine a trecut prin scoala a fost macar odata victima, martor sau cel putin a auzit de astfel de practici. Copiii le percep, in general, ca pe niste glume banale de curtea scolii, dar acestea au serioase efecte negative asupra psihicului victimelor, mai ale daca se intampla in mod repetat. Mai nou, aceste sicane se manifesta si in mediul virtual, unde nu numai colegii sunt martorii si participanti la aceste suferinte, ci si prietenii virtuali in care multi dintre cei afectati isi cauta refugiul si sprijinul.

Problema este luata mult mai in serios in ultimii ani, punandu-se accent pe educatia copiilor si facandu-i sa inteleaga mai usor ce efecte pot avea gesturile lor asupra altor colegi care sunt victime ale unor astfel de acte de bullying.

 

workshopDin pacate, de multe ori, printre victime se numara copii cu grave probleme de sanatate sau cu dizabilitati, care incearca sa se integreze in colectiv iesind la joaca si mergand la scoala laolalta cu ceilalti copii sanatosi. Din cauza bolii si a tratamentelor pe care le urmeaza, multi au constitutii fizice firave, sunt slabiti, palizi, uneori le cade parul din cauza citostaticelor, iar colegii lor nu inteleg suferinta prin care trec si dau curs instinctului de a-i hartui sau a-i agresa. Ceea ce trebuie retinut este ca nu copiii trebuie blamati in primul rand pentru astfel de situatii, pentru ca ei au o varsta prea frageda pentru a intelege conotatiile negative ale gestului lor. Solutia cea mai eficienta este educatia, atat a lor cat si a parintilor si cadrelor didactice, pentru a manifesta maxim de toleranta fata de cei aflati in astfel de situatii.

Asociatia M.A.M.E. a demarat, de curand, o campanie in acest sens, ca urmare a semnalelor tot mai numeroase primite, care reclamau acte de bullying impotriva copiilor cu boli cronice sau cu dizabilitati. Campania se desfasoara sub forma unor work-shop-uri organizate in scoli, cu scopul de a sensibiliza elevii cu privire la acceptarea si integrarea in grup a copiilor cu nevoi speciale, diagnosticati cu boli cronice, precum si a celor cu dizabilitati fizice sau intelectuale.

 

m.a.m.e.Pana acum au fost purtate discutii cu peste 1.000 de elevi, iar Maria Culescu, presedinte fondator al asociatiei M.A.M.E. si initiatoarea campaniei anti-bullying a precizat ca 60 la suta dintre ei  au povestit situatii reale de bullying in care au fost implicati direct, iar 40  au relatat situatii la care au fost martori. „Efectele comportamentului de tip bullying sunt daunatoare, iar impactul psihologic asupra dezvoltarii ulterioare a copilului este covarsitor. Elevii agresati se simt singuri, izolati si umiliti, manifestand de cele mai multe ori simptome de anxietate, depresie, dar si insomnie, dureri de cap si de stomac. De asemenea, isi pierd increderea in propria persoana, atentia si capacitatea de a se concentra, ceea ce conduce la obtinerea notelor mici, la scaderea performantelor scolare, la refuzul de a merge la scoala sau chiar la abandon scolar. Din pacate, copiii cu nevoi speciale, care frecventeaza cursurile scolare, sunt agresati sub diferite forme, fizic, verbal sau emotional. In contextul in care elevul respectiv deja duce o lupta cu boala, este pus in situatia de a duce o lupta si cu cei din jurul sau, facandu-i astfel extrem de dificila recuperarea si reintegrarea sociala”, a explicat aceasta.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*