„Buzău iubește teatru” – maraton de terapie prin artă la Teatrul „George Ciprian”

11 iunie 2022 | 0 comentarii |

În cadrul Festivalului de #teatru de la #Buzău, spectatorilor de toate vârstele li se oferă, zilnic, un regal artistic în cadrul căruia elite ale scenei românești interpretează unele dintre cele mai bune roluri construite în cei doi ani de pandemie. 

 

Conferinta – Buzau iubeste teatru

Sâmbătă, 11 iunie, la Teatrul „George Ciprian” din Buzău bate gongul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului „Buzău iubește teatru. Timp de aproape două săptămâni, în perioada 11-18 iunie, unele dintre cele mai bune spectacole realizate în perioada pandemiei ajung pe scena tearului buzoian, iar actorii s-au pregătit să joace magsitral și să descătușeze energiile acumulate de ei și de fiecare dintre noi, astfel încât plăcerea și bucuria spectacolului „pe viu” să se constituie într-o reală terapie prin artă, care să ne vindece de stres, de frustrări, de frici și de angoasele acumulate în cei doi ani de pandemie.

Gina Chivulescu, directoarea Teatrului „George Ciprian”, împreună cu Petre Emanoil Neagu, președintele Cnsiliului Județean, care susține festivalul, au invitat buzoienii la festival și au anunțat că ediția din acest an a BUZĂU /IUBEȘTE /TEATRU include, pe lângă secțiunea oficială care cuprinde montări de referință în spațiul teatral românesc, o serie de activități conexe, între care spectacole în aer liber, expoziții și alte surprize.

 

E timpul să fie Teatru Oriune!

 

În cadrul festivalului, în zilele de 11, 12 și 18 iunie, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, actorii Teatrului Oriunde vor aduce lumea poveștilor la ora 11.00 și vor interpreta personaje îndrăgite de copii, într-un spectacol interactiv. Într-un spectacol energic și antrenant, dedicat celor mici și pornind de la basmul „Croitorașul cel viteaz” de Frații Grimm,Croitorașul cel mai celare ca temă dorința de afirmare și de dobândirea faimei, atrăgând atenția asupra graniței fragile dintre recunoașterea prin valoare și goana obsedantă după validare.

De la ora 16.00, în Parcul Crâng, în zona Obeliscului, actorii vor oferi Farse medievale în stil nemedieval-, în regia lui Vlad Trifaș. Cu spontaneitatea specifică teatrului ambulant în aer liber, scenele de teatru medieval sunt adaptate și aduse în contemporaneitate, fiind tratate cu umor debordant și aducând elemente recognoscibile din societatea modernă. Râsul, delectarea, curiozitatea și iertarea sunt contribuțiile publicului care, de la mic la mare, se poate opri pentru a face parte din teatrul viu. Momentele comice sunt îmbinate într-o serie de spectacole de 20 de minute, cristalizate în jurul trupei de actori, a explicat Gina Chivulescu.

Proiectul teatral urban Teatrul Oriunde este o inițiativă care își propune să reînvie spectacolul ambulant, o tradiție de desfășurare artistică din cele mai vechi timpuri. Într-o formulă modernă și ancorate umorului vremurilor noastre, producțiile Teatrului Oriunde se remarcă prin accesibilitate imediată, dinamism și apropiere de spectator, întrucât se desfășoară în aer liber, cu intrare gratuită. Semnătura trupei constă într-o scenă mobilă, construită într-o dubă recondiționată, ceea ce facilitează deplasarea spectacolului și facilitează caracterul spontan, specific teatrului ambulant. Spectacolele stradale sunt gratuite.

 

„Shakespeare in love” – expoziție de costume elisabetane

 

Pe lângă aceste spectacole dedicate copiilor, Teatrul „George Ciprian” vine la acest festival și cu ateliere de scenografie realizate de conf. univ. dr. Ștefania Cenean, scenograf, și curator al expoziției de costume elisabetane „Shakespeare in love”, care va putea fi admirată în toată perioada Festivalului.

Expoziția, realizată de studenţii Departamentului de Scenografie de Teatru de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) Bucureşti, prezentă și la alte festivaluri și evenimente dedicate teatrului din țară, precum Festivalul Internațional „Shakespeare” din Craiova, a înregistrat un real succes.

Expoziţia reprezintă proiectul semestrial studenților din anul II: un costum pentru personajul Elisabetei, proiect propus de către  profesor universitar doctor Ştefania Cenean, câștigătoarea premiului UNITER pentru scenografie.

Gina Chivulescu a precizat că expoziția cu costume elisabetane a făcut furori la alte festivaluri din țară. Este o expoziție permanent invitată în cadrul festivalurilor… Este pe tema noastră, «Shakespeare in love».

Ștefania Cenean, scenograf al Teatrului Național din Capitală, este cunoscută pentru dăruirea cu care a creat decorurile și costumele pentru spectacolele Titus Andronicus, Phaedra și Danaidele, spectacole în regia lui Silviu Purcărete. Domnia reginei Elisabeta este denumită Era Elisabetană sau Epoca de Aur, o perioadă de extraordinară de înflorire artistică și culturală, în care teatrul se situa în centrul vieţii publice, iar realizarea costumelor elisabetane presupune cunoștințe aprofundate de istorie, pictură și grafică, dar și despre istoria costumului din perioada istorică de la sfârșitul secolului XVI.

 

Final de festival cu Gală 

 

Festivalul de anul acesta are, bineînțeles, și o secțiune oficială, care se va desfășura în Sala Teatrului «George Ciprian», începând cu data de 11 iunie până pe 17 iunie, de la ora 19.00. Are, prin urmare, și un caracter competitiv, pentru care există și un juriu format din specialiști: conf. univ. dr. Maria Zărnescu – critic de teatru, regizorul Horia Suru și conf. univ. dr. Ștefania Cenean – scenograf. Juriului de specialiști i se adaugă și juriul spectatorilor, care a devenit o tradiție a festivalului de la Buzău. În prima zi din festival se vor alege, prin tragere la sorți, trei persoane care vor constitui juriul publicului”, a menționat Gina Chivulescu.

Programul festivalului cuprinde producții ale teatrelor din București, dar și din alte teatre din țară, selectate de teatrologul Carmen Stanciu. Avem invitat Teatrul de Comedie și Teatrul Evreiesc de Stat cu care începem festivalul, Teatrul «Nottara», UNTEATRU,  Teatrul «Excelsior», Teatrul de Stat din Constanța, Teatrul «Bacovia» din Bacău, Teatrul «Maria Filotti» din Brăila și Teatrul «Toma Caragiu» din Ploiești”, a exemplificat directoarea Teatrului „G. Ciprian”, subliniind totodată că spectaclolele au poartă semnăturile unor regizori de succes, precum Cristi Juncu, Răzvan Mazilu, Vlad Massaci și ale multor alți regizori care „prin efervescența lor tinerească au pus în scenă spectacole foarte bune.

Biletele pentru spectacole se pot achiziționa online, precum și de la secretariatul Teatrului „George Ciprian”, fiind disponibile și „pachete de prețuri, abonamente, așa că cine dorește, găsește detalii pe site-ul teatrului”, este mesajul directorului teatrului către publicul buzoian.

 

Spectacole, unul și unul

 

Maia Morgenstern, Emilia Popescu

În debutul Festivalului „Buzău iubește teatru”, Teatrul Evreiesc de Stat întâmpină publicul cu „Nepotul meu, Veniamin”, o comedie plasată la răscrucea dintre trecut, prezent și viitor, într-o familie de evrei care trebuie să acționeze nu arareori împotriva propriilor convingeri. Ludmila Ulițkaia – una dintre cele mai citite scriitoare contemporane din lume – demonstrează că, ajutată de optimism, cea care trebuie să câștige, fără doar și poate această luptă este Viața.

Alături de Maia Morgenstern, Emilia Popescu, Andreea Alexandrescu și Andrei Miercure transpun în scenă povestea tragi-comică a unei femei evreice, dornică de o familie și de urmași. Povestea este plină de întâmplări neașteptate, mult umor și momente de mare sensibilitate.

De altfel, seară de seară, până pe 18 iunie, buzoienii se vor putea răsfăța cu spectacole în care iubirea – cel mai frumos sentiment din lume – este element central.

Duminică, 12 iunie, UNTEATRU în face intrarea în scenă cu „California Suite”, o comedie în trei părți despre traiul în comun scrisă de autorul american Neil Simon, care încearcă să răspundă la întrebarea „Ce ne face să rămânem împreună chiar și atunci când toate circumstanțele exterioare arată că ar trebui să o luăm pe căi separate?”, în regia lui Andrei Huțuleac. Personajele sunt întruchiăate de actorii Dan Rădulescu, Corina Moise, Nicoleta Hâncu și Sorin Miron.

Pe 13 iunie, Teatrul Municipal „Bacovia” aduce Căsătoria” la stadiul de satiră socială asupra vieții, a vieții lipsite de sentimente sincere, a unei căsătorii din interes, fără dragoste și responsabilitate, în care banii au aceeași forță asupra oamenilor, indiferent de context, epocă sau spațiu geografic.

 

Arc peste timp

 

Opera de trei parale

În seara de 14 iunie, Catrinel Dumitrescu, Sorin Cociș, Rareș Andrici, Alexandra Murăruș, Bogdan Chichea, Ciprian Udriște – actori ai Teatrului Nottara, joacă o farsă neagră cu mult umor de limbaj, care învăluie o dramă psihologică nuanțată. „Mama” este o poveste tulburătoare și intensă despre singurătate, familie, nevoia de afecțiune, iar în final, toate zbaterile interioare își găsesc liniștea în resemnarea înțeleaptă în acceptarea pierderii, inclusiv a iubirii.

Pe 15 iunie, Teatrul Maria Filoti aduce pe scenă „Steua fără nume”, prin care valorifică imaginea sensibilității, a tumultului existențial printr-o iubire intangibilă precum celestul. Îmbinarea dintre decorul modern, ușor abstractizat și clasica poveste a lui Mihail Sebastian, conturează un univers binar în care spectatorii vor fi absorbiți.

Pe 16 iunie, Teatrul de Stat din Constanța invită spectatorii în „Universuri paralele”. Viața perfectă a unui cuplu este dată peste cap de moartea fiului lor, Danny, într-un accident. Fiecare încearcă în felul propriu să depășească trauma, dar în final ambii acceptă, tacit, că durerea nu va dispărea niciodată. Piesa lui David Lindsay-Abaire a fost premiată în 2007 cu Pulitzer, iar în 2010 a fost ecranizată, cu Nicole Kidman în rolul principal.

17 iunie este seara Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești, ai cărui actori aduc în prim-plan „O noapte furtunoasă”. Un spectacol care dovedește, înca o dată, că personajele caragialești își păstrează actualitatea, oglindind cu umor moravuri și situații des îintalnite în societatea contemporană.

Festivalul se încheie în seara de 18 iunie, când are loc Gala de premiere la ora 18.00, urmată de spectacolul „Opera de trei parale”, în regia lui Răzvan Mazilu,  pusă în scenă de actorii teatrului Excelsior.

„În cei 26 ani de teatru, spectatorii și-au exprimat dragostea de teatru la Buzău”, concluzionează Gina Chivulescu, explicând de unde vine numele festivalului.

 

Sursă foto: Teatrul G. Ciprian

 


Adaugati un comentariu


 

*