Buzăul, printre județele cu cei mai puțini donatori de plasmă convalescentă

Compania care a pus gratuit la dispoziția mai multor centre de transfuzii din țară aparatele de plasmafereză a prezentat un prim bilanț, la aproape două luni de la începerea activității de recoltare.

 

În urmă cu aproape două luni a fost aprobată metodologia care reglementa activitatea de colectare a plasmei convalescente de la pacienții vindecați de Covid-19, iar pe 28 aprilie se realizau primele proceduri în acest sens, primii donatori fiind cadrele medicale care se infectaseră după ce intraseră în contact cu pacienții.

Centrul de Transfuzii de la Buzău s-a numărat de la început printre unitățile în cadrul cărora pot fi efectuate proceduri de plasmafereză, unitatea fiind dotată cu un aparat special, pus la dispoziție gratuit de SC Besmax Pharma Distribution SRL, în baza unui contract încheiat cu Consiliul Județean, pentru o perioadă de 12 luni. Astfel de aparate au fost puse și la dispoziția altor 17 centre de transfuzii din țară, scopul fiind colectarea de plasmă de la pacienții vindecați de Covid-19, pentru a fi folosită în tratamentul celor care suferă de această boală și se află în stare critică.

La început, aparatul de plasmafereză de la Buzău nu prea își găsea utilitatea, dat fiind faptul că, până la 1 mai, ne-am aflat pe primele locuri în topul județelor cu cele mai puține cazuri de Covid-19 din țară, iar starea celor 20 de pacienți infectați până la acea dată nu fusese atât de gravă încât să necesite tratament cu plasmă.

 

Situația s-a schimbat radical odată cu izbucnirea focarului din cartierul Poștă, apoi a celui de la Râmnicelu, după care au urmat cele din municipiul Buzău, inclusiv din Spitalul Județean de Urgență, care au determinat o creștere rapidă a numărului de cazuri înregistrate în județ. S-a ajuns la peste 330 de cazuri, dintre care 153 de pacienți au fost declarați deja vindecați, aceasta însemnând și o creștere a numărului de potențiali donatori, mai ales că au început să apară și cazuri mai grave, în care s-ar putea impune transfuziile cu plasmă convalescentă.

Cu toate acestea, procentul de donatori din județ este sub 1% din numărul total de persoane vindecate. Concret, este vorba de un singur pacient vindecat care a donat până acum, din cei 153 care au fost externați. Ce-i drept, nu toți pacienții vindecați sunt eligibili, iar în cazul unora dintre ei nu a trecut încă acel interval de 14 zile necesar pentru a putea dona plasmă, însă se pare că cei mai mulți dintre pacienții convalescenți nu sunt interesați de acest gest, refuzând politicos atunci când sunt contactați de reprezentanții Centrului de Transfuzii.

 

Cu totul altfel stau lucrurile în județul Galați, care este fruntaș pe țară la numărul de donatori. Astfel, dintr-un total de 691 de persoane infectate în județ, 417 s-au vindecat, iar 24 dintre acestea au donat plasmă după externare. Reprezentanții autorităților locale spun că numărul celor care s-au declarat dispuși să doneze plasmă a fost mai mare, însă o parte dintre aceștia nu îndeplinesc criteriile de compatibilitate.

Pe locul al doilea se clasează județul Argeș, cu un procent de donatori de 5% din numărul de pacienți vindecați, iar Buzăul se află undeva la coada clasamentului, cu un singur donator din 153 de pacienți vindecați. Ce-i drept, în comparație cu Galațiul, la Buzău este vorba și de un număr mult mai mic de pacienți infectați – 336, față de 691 – însă numărul de donatori la suta de vindecați este superior în cazul Galațiului și al multor alte județe.

Procedura de recoltare a plasmei convalescente se realizează pe bază de voluntariat, iar directorul Centrului de Transfuzii Buzău, biologul Adriana Crăciun, spune că până acum nu a primit nici un refuz categoric din partea pacienților contactați, însă cei cu care a reușit să ia legătura spun că încă nu se simt bine sau că se mai gândesc dacă vor dona sau nu, în timp cealții nu răspund la telefon.

 


Adaugati un comentariu


 

*