Buzăul se menține peste media națională la rata mortalității infantile

20 decembrie 2017 | 0 comentarii |

De altfel, zona de sud-est a țării, în care este situat și județul Buzău, se remarcă prin valoarea ridicată a acestui indicator.

 

Pentru că au mai rămas câteva zile din acest an, pentru multe instituții și organizații acesta este momentul bilanțului, când sunt puse în balanță aspectele pozitive și cele negative ale activității desfășurate până acum și sunt creionate planuri pentru anul care urmează.

Printre organizațiile care „trag linie” în această perioadă se numără și Salvați Copiii, a cărei activitate s-a remarcat nu numai pe parcursul acestui an, și ale cărei merite în ceea ce privește eforturile făcute pentru reducerea ratei mortaității infantile din România, nu pot fi contestate.

Totodată, reprezentanții asociației se folosesc de acest prilej pentru a atrage încă o data atenția asupra faptului că, deși în scădere, rata mortalității infantile în România continuă să fie cea mai ridicată din Uniunea Europeană, cu o medie de 7,6 decese la 1.000 de nou-născuți vii în 2016, în timp ce rata la nivelul Uniunii a fost de doar 3,7 la mie, în aceeași perioadă. Principala cauză a mortalității infantile continuă să fie prematuritatea, fenomen care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii, nefiind specific doar României sau țărilor mai puțin dezvoltate.

 

Maternitatea Buzău

Pe zone geografice, regiunea cu cea mai ridicată rată a mortalității infantile este zona de sud-est care include și județul Buzău. La începutul anului, rata mortalității infantile din această regiune era de 9,2 la mie, cu aproape două procente peste media națională. În timp ce în județele învecinate rata mortalității infantile a crescut sau a scăzut semnificativ, la nivelul județului Buzău, acest indicator și-a pastrat valori constante, înregistrându-se 8,2 decese la mia de nou-născuți vii, apropiată de cea înregistrată la începutul lui 2016.

La nivel de zonă, rata mortalității infantile a crescut, la acest fapt contribuind cresterea semnificativă înregistrată în județele Brăila și Galați. Astfel, în Brăila, media a crescut într-un an de la 5,7 la 10,6 la mie, în timp ce la Galați s-a înregistrat o creștere de la 6 la 9,7 la mie. Cea mai mare scădere s-a înregistrat la nivelul județului Tulcea, unde rata mortalității infantile a ajuns la 11,8 la mie de la 15,2 la mie, județul râmânând însă printre zonele cu cea mai ridicată incidență din țară.

 

Reprezentanti Salvați Copiii la SJU Buzau

Ținând cont de faptul că prematuritatea reprezintă principala cauză a mortalității infantile, iar un copil născut prematur are nevoie de îngrijiri medicale încă din primul minut de viață, organizația Salvați Copiii a continuat, și anul acesta, demersurile de dotare a maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatura necesară. Astfel, 35 dintre donațiile făcute în acest an au fost către unități medicale din zona de sud-est.

În luna mai, o astfel de donație a ajuns și la Buzău. Cu această ocazie, secția de Pediatrie a SJU Buzău a primit aparatură și echipamente medicale în valoare de 22.500 de euro, pentru îngrijirea prematurilor. Nu a fost prima donație pe care organizația umanitară a făcut-o unităților medicale din județ, materitatea buzoiană fiind dotată în 2011 cu aparatură în valoare de 11.000 de euro.

În total, valoarea donațiilor făcute de Salvați Copiii în zona de sud-est s-a ridicat anul acesta la 208.000 de euro, reprezentanții asociației precizând că vor continua demersurile și anul viitor, întrucât unitățile medicale din țară sunt înca departe de a dispune de toate dotările necesare acordării de îngrijiri prematurilor și copiilor născuți cu probleme grave de sănătate.

 


Adaugati un comentariu


 

*