Buzăul și-a luat adio de la medicul OPRICA CRACEVSCHI, unul dintre cei mai valoroși specialiști în neuropsihiatrie infantilă din România

4 februarie 2022 | 0 comentarii |

La vârsta de 94 de ani, astăzi a fost condusă pe ultimul drum de nepoata pentru care spunea că „trăiește”, de medici, de prieteni, de apropiați, de foști pacienți.

 

Buzoienii și-au luat adio astăzi, de la medicul OPRICA CRACEVSCHI, una dintre cele mai valoaroase personalități medicale care au trăit pe aceste meleaguri și care și-a dedicat întrega viață sănătății neuropsihiatrice a copiilor, într-un mod în care doar oamenii cu har o pot face. Așa cum ea le-a zâmbit copiilor și le-a adus de multe ori zâmbetul micilor pacienți și părinților lor, astăzi, în semn de bun rămas, cerul i-a zâmbit și ei, iar soarele i-a trimis razele sale ca o lumină veșnică de dicolo de zare.

A fost condusă pe ultimul drum în lacrimi, de nepoata sa Roxana Ligia Vișinescu, pe care a crescut-o și despre care spunea că i-a dat forța și puterea „de a trăi” și de a depăși orice obstacol în viață. Era tare mândră că dragostea și eforturile i-au fost răsplătite din plin, pentru că Roxana a ajuns o violonistă de talie internațională, și-a urmat visul și nu s-a mulțumit cu absolvirea Conservatorului din București, și-a aprofundat studiile la Conservatorul din Viena, apoi la cel din Berna și la cel din Florența, sub îndrumarea unora dintre cele mai mari valori ale muzicii contemporane.

Desigur, au venit să-și ia adio de la unul dintre cei mai valoroși mentori, câțiva dintre medicii cu care a colaborat, dar și prieteni și foști pacienți care au găsit în medicul și omul OPRICA CRACEVSCHI sprijinul de care aveau cea mai mare nevoie, la un moment dat.

 

Este greu de vorbit despre medicul și omul OPRICA CRACEVSCHI în câteva cuvinte, pentru că profesionalismul său era greu de egalat iar altruismul, greu de imaginat. Deși greu încercată de viață, cu demnitate și fără să se plângă de cineva sau de ceva, deși ar fi avut multe motive s-o facă, dr. Oprica Cracevschi și-a dus „crucea” cu demnitate și a știut cum să facă față tuturor încercărilor, păstrându-și mintea limpede și caracterul frumos, până în ultima clipă.

A știut cum să depășească nedreptățile la care au supus-o mediocritățile comuniste și nu s-a plâns niociodată că, în ciuda faptului că era unul dintre doctorii în medicină pe care-i numărai pe degetele de la o mână care profesau în Buzău, doctorul Anton Nicolau, și el o somitate în psihiatrie dar nu și în omenie, nu i-a oferit un post de clinician în Spitalul Săpoca, ci doar în Ambulatoriu.

Doctorița Cracevschi a demonstrat însă că profesionalismul își arată valoarea în orice condiții, iar la priceperea sa au apelat, de-a lungul timpului, majoritatea medicilor pediatri din Spitalul Județean de Urgență, dar și medicii spitalului Săpoca, de multe ori depășiți de situațiile întâlnite.

În plus, toată viața a făcut cercetări în domeniu și nu de puține ori a fost invitată să-și prezinte studiile în cadrul unor congrese și conferințe medicale naționale și internaționale.

 

Despre omul și medicul OPRICA CRACEVSCHI, medicul psihiatru Maria Cristache spune că nu a cunoscut „un om atît de modest și în același timp atât de ordonat și de un profesionalism extrem greu de egalat. Era o valoare a psihiatriei și a neurologiei, în general și a neuropsihiatriei în special. Am fost foarte apropiată de dumneaei, pe de o parte pentru că am fost colegă de clasă cu fiica sa, iar pe de altă parte pentru că dacă aveam nevoie de un sfat, niciodată nu ezita să mi-l dea. Am colaborat foarte bine pe linie profesională, până acum vreo doi ani, pentru că doamna doctor și-a continuat cariera până apropae la sfârșitul vieții în domeniul privat, iar mintea i-a rămas limpede până în ultima clipă. Când îmi venea câte un pacient pe care-l tratase în copilărie, aveam surpriza plăcută să văd în carnetul medical al acestuia trecute, în detaliu, fiecare consultație, fiecare tratament, fiecare analiză, investigație și conduită terapeutică. Aveam, practic, filmul complet al evoluției stării de sănătate a acestuia. Nu am mai întâlnit la niciun medic pediatru o meticulozitate și o exactitate atât de concludentă. Știu că a avut o viață destul de încercată, dar mai știu că a avut o tenacitate ieșită din comun și a reușit, singură, nu doar să treacă peste toate greutățile, ci și să-și vadă visul de a-și vedea nepoata pe marile scene ale lumii. Când un om ca doamna doctor Oprica Cracevschi pleacă din această lume, nu se poate spune decât că lasă în urma sa un gol imens…

Dumnezeu să-i odhnească sufletul în pace și lumină și să-i dea liniștea pe care n-a cunoscut-o în această viață!”, spune dr. Maria Cristache, cu regret.

 

Când am cunoscut-o pe doamna doctor OPRICA CRACEVSCHI, în urmă cu vreo 20 de ani, era deja pensionară, dar era căutată în continuare de zeci de părinți care aveau nevoie de ajutorul său pentru copiii cu probleme neurosihiatrice, dar și de colegi mai tineri, care-i cereau sfatul pentru pacienții lor cu probleme mai rar întâlnite.

Calmă, caldă, modestă și cu ochii în lacrimi m-a invitat în biroul său din apartamentul în care a locuit pe strada Spiru Haret și mi-a pvestit cum a plecat din Oltenia, din Bucinişu, unde s-a născut în ziua Sfintei Maria Mică, pe 8 septembrie 1927, la Facultatea de Medicină din Timișoara, după care a mers la specializare în neuropsihiatrie în București, dar și cum și-a luat doctoratul în științe medicale și a devenit profesor la UMF Iași, după care a ajuns la Buzău.

Nu i-a fost tocmai ușor să renunțe la cariera universitară și să vină într-un oraș de provincie, nici să facă față mediocrităților vremii și nici să înfrunte văduvia de tânără, dar nu s-a plâns niciodată. Și-a pus priceperea în slujba pacienților și a științei și a ajuns unul dintre membrii apreciați ai Asociației Internationale pentru Copiii cu probleme Neurologice – International Child Neurology Association (ICNA).

 

Impreună cu fiica și nepoata

OPRICA CRACEVSCHI a fost însă aproape ingenuncheată de pierderea singurei sale fiice, Elvira, într-un cumplit accident, pe când aceasta tocmai se pregătea să plece definitiv în America, unde n-a mai ajuns decât soțul ei. Singura consolare care i-a rămas a fost Roxana, care era bebeluș când și-a pierdut mama și pe care a crescut-o cu îndoită dragoste, de mamă și bunică. Atunci când am stat de vorbă cu doamna doctor, nepoțica sa era abia la gimnaziu, dar de atunci era talentată și lua lecții de vioară. Acum este apludată pe marile scene ale lumii. De la bunica ei a moștenit și ea modestia și altruismul și în plus, peste tot în lume se mândrește că este româncă…

În 2011, dr. Oprica Cracevschi pleda, în cadrul unui forum organizat de Biblioteca Județeană „V. Voiculescu”, împotriva violenței în familie. Sub genericul „Bătaia nu e ruptă din rai!, explica participanților la eveniment – elevi, profesori, bibliotecari că „o persoană agresată se însingurează, temătoare și resemnată și că un copil care asistă la acte de violență în familie va deveni un adult care va face în primul rând ceea ce a văzut la părinții lui” și a atras atenția că „de noi toți depinde să stopăm acest fenomen inuman.

 

Împreună cu nepoata Roxana

Am revăzut-o pe venerabila doamnă doctor OPRICA CRACEVSCHI la una dintre ultimele conferințe organizate la Poiana Pinului de regretatul medic Valeriu Bistriceanu, în cadrul Școlii de Vară pentru medici „Vasile Voiculescu”. În prelegerea pe care a susținut-o în fața a zeci de medici s-a simțit experiența de cadru dicatic și de om de știință obișnuit cu prelegerile la nivel înalt. Deși avea peste 80 de ani, studiile prezentate erau extrem de actuale, în pas cu ultimele cuceriri ale științei.

În ultimul sfert de veac s-a dedicat, ca medic voluntar, copiilor și vârstnicilor ocrotiți de Fundația „Sfântul Sava” de la Buzău. În vara anului 2019, la 92 de ani a lansat un volum în care și-a publicat observațiile rederitoare la Contribuţia Fundaţiei Sfântul Sava de la Buzău în asistenţa medico-socială a copilului şi adolescentului.

Alături de părintele Mihail Milea, de medici, psihologi, sociologi și alte persoane apropiate, la eveniment a fost prezentă și oubota ei nepoată Roxana care, îmbrăcată în costum popular românesc, a interpretat la vioară fragmente din „Balada”, lui Ciprian Porumbescu.

În același an. dr. Cracevschi aprezentat studiul „Consecinţe Medico-Psiho-Sociale în Familie cu fenomenul «Violenţa în Familie»”, la cel de-al XX-lea Congres de medicină SNP CAR și a 42-a Conferinţă Naţională de Neurologie, organizate de UMF „Victor Babeş” din Timişoara şi Academia de Ştiinţe Medicale din România.

 

Astăzi, medicul OPRICA CRACEVSCHI a fost condusă pe ultimul drum de pe acest pământ.

Colegiul Județean al Medicilor Buzău regretă pierderea medicului și omului OPRICA CRACEVSCHI, un reper al medicinei buzoiene și al medicinei neuropsihoatrice și-i transmite condoleanțe nepoatei sale Roxana.  

Lumea medicală și academică, dar și buzoienii de rând nu pot decât să-i mulțumească lui Dumnezeu că a existat medicul OPRICA CRACEVSCHI, să-i aprindă o candelă, să-i lase pe mormânt o floare și să se roage pentru sufletul ei bun. Aplecat la cele veșnice, în elita de doctori din Cer unde unde își va întâlni, probabil, soțul și fiica…

 

Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace și lumină veșnică…

 

 


Adaugati un comentariu


 

*