Buzoienii au fost mai cumpătați de Paște, față de anul trecut

Nu au lipsit nici de această dată problemele medicale cauzate de excesul de alimente specifice, însă numărul prezentărilor la UPU a scăzut față de 2018.

 

După ce anul trecut s-a înregistrat o ușoară creștere a cazurilor de pacienți care au ajuns la secția UPU a Spitalului Județean de Urgență Buzău, în special din cauza abuzurilor alimentare și bahice din perioada Paștelui, se pare că anul acesta, buzoienii au revenit la obiceiuri mai cumpătate. Ce-i drept, nu s-a mai ajuns la performanța din 2017, când numărul prezentărilor la UPU în perioada Paștelui a fost mai mic decât cel înregistrat în zilele obișnuite, însă s-a înregistrat o scădere a numărului de pacienți față de anul precedent, iar cazurile nu au fost unele extrem de grave.

Astfel, dacă anul trecut s-au prezentat la secția UPU a spitalului județean 455 de pacienți, de această dată la Urgențe s-au înregistrat 326 de cazuri în prima și a doua zi de Paște.

Și de această dată s-a depășit media prezentărilor zilnice care este de 120 de pacienți, însă cazurile nu au fost unele extrem de grave, astfel că personalul medical de la UPU a putut face față afluxului mărit de pacienți.

 

A fost vorba atât de pacienți cu boli cronice, a căror stare de sănătate s-a înrăutățit pe fondul regimului culinar din această perioadă, cât și de pacienți perfect sănătoși care au ținut să dea gata în câteva ore întreg arsenalul de ouă roșii, fripturi, drob și cozonac pregătit pentru această sărbătoare, fără să țină cont de apelul la cumpătare făcut de medici.

Prin urmare, s-au ales cu colici biliare și abdominale, în cazul pacienților cu boli cronice acutizându-se și manifestările specifice afecțiunilor de care aceștia suferă.

În ziua de Paște, la UPU s-au prezentat 149 de pacienți, dar numărul acestora a crescut la 177 în cursul zilei de luni. Un aspect pozitiv îl constituie faptul că, anul acesta, de Sărbnătorile Pascale, medicii nu s-au mai confruntat cu cazuri de victime ale agresiunilor produse pe fondul consumului de alcool și nici cu cazuri grave de intoxicație alcoolică.

Și numărul apelurilor la Ambulanță a crescut ușor peste media zilnică, simptomatologia fiind cea specifică acestei perioade, determinată tot de excesele culinare venite, în unele cazuri, și după o perioadă îndelungată de post.

 

primul nou-nascut in noua maternitate

Vești mult mai bune au venit însă, zilele aestea, de la Maternitate, unde numărul copiilor născuți în primele zile ale Paștelui l-a depășit cu mult pe cel înregistrat anul trecut, cu ocazia aceleiași sărbători.

Astfel, în prima și a doua zi a Învierii Domnului, la maternitatea din Buzău s-au născut 12 copii, dintre care opt fete și patru băieți. Primul bebeluș născut de Paște este o fetiță, care a venit pe lume în noaptea de Înviere. Anul trecut, în aceeași perioadă, la unitatea medicală s-au născu doar cinci copii – trei fete și doi băieți.

Despre copii născuţi în ziua de Paşte se spune vor avea un destin plin de noroc, iar despre cei botezați în Duminica Paştelui se crede că au darul vindecării. Majoritatea copiilor născuți de Paşte primesc la botez numele Cristina sau Cristian, în cinstea lui Iisus Hristos.

Urmează minivacanța de 1 Mai, însă este de așteptat ca numărul prezentărilor la UPU și al apelurilor la Ambulanță să revină la valorile normale, ținând cont că majoritatea buzoienilor „și-au făcut plinul” de Paște, iar, în plus, vremea nu se anunță foarte prielnică pentru grătare și petreceri în aer liber.

 

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*