Buzoienii, încurajați să se implice în lupta anticorupție

12 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Direcția Generală Anticorupție a demarat un concurs în cadrul căruia toți cetățenii cu vârsta peste 17 ani pot realiza filmulețe tematice, care vor fi premiate în cadrul Galei Integrității.

 

Chiar și în plină pandemie, corupția continuă să fie un fenomen care se manifestă cu pregnanță în România, căpătând chiar și noi valențe în acest context. Prin urmare, ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) au mult de lucru și în această perioadă, iar pe lângă cazurile concrete la care lucrează, instituția a demarat și un proiect prin care propune stimularea implicării societății civile, a tuturor cetățenilor și în special a tinerilor, în combaterea acestui fenomen.

Astfel, în parteneriat cu Asociația Pro Democrația și fundația Hanns Seidel România, DGA a lansat proiectul #Integritate 2020, adresat tuturor persoanelor care au împlinit 16 ani. Principala acțiune a tinerilor în cadrul proiectului o reprezintă un concurs de filme de scurt metraj cu tematică anticorupție, pe care participanții le pot realiza cu ajutorul telefonului mobil sau al unei camere de filmat.

Serviciul Judeţean Anticorupţie Buzău anunță astfel toți buzoienii că pot participa la acest concurs și îi îndeamnă să ia atitudine împotriva corupției, contribuind astfel la dezvoltarea unui comportament integru.

 

Concursul se derulează în perioada octombrie – decembrie, având două secțiuni distincte, una destinată amatorilor, iar cealaltă, profesioniștilor. Aceștia se pot înscrie pe site-ul faracoruptie.ro, unde se găsește și regulamentul competiției, iar perioada în care se pot face înscrierile și se pot trimite materialele filmate expiră la data de 20 noiembrie. Apoi, până pe 30 noiembrie se va face o preselecție a materialelor primite, iar cele selectate vor fi jurizate în perioada 2-4 decembrie.

Câștigătorii concursului vor fi premiați în cadrul Galei Integrității, care va avea loc pe data de 9 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție. Ulterior, scurt-metrajele câștigătoare vor rula în cadrul festivalului TIFF 2021, cu ocazia unor activități distincte programate în secțiunea Educație a evenimentului. Totodată, filmele premiate vor fi folosite în cadrul activităţilor de educaţie pentru promovarea integrităţii, derulate de DGA în 2021.

 

Din păcate nu doar corupția este un fenomen care își păstrează amploarea în această perioadă, ci și avalanșa de știri false și informații alarmiste transmise pe diferite canale, majoritatea referitoare la actualul context epidemic. Nici infractorii nu au ezitat să profite de pe urma acestei situații, adaptându-și vechile metode de înșelătorie în încercarea de a face noi victime.

Astfel, polițiștii atrag atenția că celebra metodă „accidentul”, prin care victimele sunt sunate pe telefon și li se spune că o rudă apropiată a avut un accident și are nevoie urgentă de o sumă de bani pentru o operație sau pentru a despăgubi victima, a fost adaptată noilor vremuri, iar povestea prezentată de escroci a fost modificată.

Victimelor li se comunică acum că o rudă a fost confirmată cu Covid-19 și se află în stare gravă în spital, nu poate comunica și are nevoie de bani pentru un tratament care să-i poată salva viața. Escrocii comunică apoi un cont în care victimele să depună acești bani, iar dacă oamenii sunt suficient de creduli riscă să fie înșelați în acest mod.

Sfatul polițiștilor este ca niciodată să nu se dea curs imediat solicitărilor de acest gen, fără a verifica în prealabil dacă informațiile primite de la acei necunoscuți sunt reale.

 


Adaugati un comentariu


 

*