Buzoienii, invitati in Piata Dacia si la mall, sa isi testeze glicemia

31 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Cu aceeasi ocazie, cei intersati vor primi si sfaturi utile din partea medicilor, despre cum poate fi prevenit diabetul sau despre cum boala poate fi tinuta sub control.

 

Ca si in anii precedenti,  luna noiembrie va fi marcata de o serie de activitati axate pe prevenirea diabetului si pe informarea pacientilor despre felul in care aceasta boala poate fi tinuta sub control, motivul fiind acela ca pe data de 14 noiembrie este marcata la nivel international Ziua Mondiala a Diabetului.

De cativa ani, evenimentul este marcat si la Buzau prin diferite activitati ale caror principal promotor este medicul diabetolog Dana Marinescu, sefa sectiei Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice a SJU Buzau. Nici anul acesta nu va face exceptie, seria activitatilor destinate prevenirii si informarii in privinta diabetului urmand sa debuteze vineri, 3 noiembrie, in Piata Dacia din municipiu. Aici, buzoienii isi vor putea testa gratuit glicemia si vor primi informatii si recomandari de la medicii specialisti Dana Marinescu si Ecaterina Zoican, care se vor alatura unei caravane ce se deplaseaza in aceasta perioada prin mai multe localitati ale tarii.

Este vorba de o actiune care se desfasoara la nivel national sub forma unei caravane de testare a glicemiei si am apelat la organizatori ca, in drumul lor catre Moldova, sa faca o oprire si la Buzau, pentru ca si aici aven foarte multi pacienti, iar numarul persoanelor aflate in categoria de risc este, de asemenea, unul destul de mare. Vineri, caravana va ajunge la Buzau si asteptam cat mai multi buzoieni in Piata Dacia pentru o testare gratuita a glicemiei si pentru a le oferi informatiile si sfaturile necesare prevenirii bolii sau tinerii acesteia sub control”, a declarat dr. Dana Marinescu.

 

Astfel, in cursul zilei de vineri, un vehicul in care a fost amenajat un minilaborator se va afla in centrul orasului, intre orele 9.00 si 17.00, iar cei doi medici specialisti din cadrul SJU Buzau se vor afla la dispozitia celor interesati.

Incidenta diabetului la nivel national este una foarte ridicata, iar situatia nu este cu nimic diferita nici la nivelul judetului Buzau. „La momentul actual, numarul pecientilor diagnosticati cu diabet pe care ii avem in evidenta la nivelul judetului Buzau este de peste 27.000 de pacienti, din care 5.000 sunt insulinodependenți, un numar foarte mare, raportat la populatia totala. Numarul real este insa mai mare, intrucat sunt multi pacienti inca nediagnosticati”, a mai spus dr. Dana Marinescu, punand totodata accent pe importanta prevetiei si a depistarii bolii in faza incipienta. Masurarea glicemiei este o astfel de masura, mai ales in cazul persoanelor care au acumulat mai multe kilograme in plus, au un stil de viata sedentar sau o alimentatie nu foarte sanatoasa, a explicat medicul.

 

Descoperit din timp, diabetul poate fi tinut sub control prin dieta adecvata si tratament, iar in functie de valoarea glicemiei, medicii specialisti pot induma pacientii cu probleme in directia de urmat pentru ca boala sa nu se agraveze.

Pe langa testarea gratuita a glicemiei, buzoienii care vor vizita vineri caravana din Piata Dacia vor avea ocazia sa afle ca 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin evitarea principalilor factori de risc reprezentati de sedentarism, obezitate si alimentatia nesanatoasa. Totodata, buzoienii vor putea afla care sunt complicatiile la care se poate ajunge daca diabetul nu este depistat la timp si tinut sub control, precum si cat de importante sunt analizele periodice pentru depistarea acestei afectiuni. In acest context, mai trebuie amintit faptul ca aproximativ 45% dintre adultii care sufera de diabet inca nu stiu ca au aceasta boala,  in majoritatea cazurilor diagnosticul fiind pus atunci cand complicatiile deja si-au facut aparitia.

O actiune similara de testare gratuita a glicemiei si informare in privinta diabetului va fi desfasurata si sambata, 4 noiembrie, de catre medicul diabetolog Apriliana Stanescu, care va fi prezenta la Aurora Mall, intre orele 9.00 si 12.00, pentru a sta la dispozitia buzoienilor preocupati de propria sanatate.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*