Buzoienii, invitați să-și răsfețe inima, ochiul și spiritul la Noaptea Muzeelor

Mult-așteptata Noapte a Muzeelor deschide porțile instituțiilor de cultură, iar publicul se poate bucura gratuit de expoziţii, evenimente culturale, experimente artistice, proiecţii, prezentări, spectacole, ateliere, concerte și tururi interactive.

 

Peste 300 de institușii de cultură din România și Republica Moldova își deschid porțile în noaptea de 13/14 mai 2023, la cea de-a 19-a ediție a Nopții Muzeelor.

Muzeul Județean Buzău a pregătit pentru ediția din acest an a evenimentului, un ansamblu de evenimente culturale și expoziționale care continuă tradiția Nopții Muzeelor din anii trecuți. Buzoienii și nu numai ei sunt invitați, în noaptea de 13/14 mai, să descopere expoziții cu teme dintre cele mai variate și mai interesante ale istoriei naționale și regionale.

Începând de sâmbătă seară, de la ora 18.00, și până duminică dimineață, la ora 03.00, la sediul central al Muzeului de Arheologie, Istorie și Artă, din str. Castanilor, nr. 1, din municipiul Buzău, „vizitatorii se vor bucura de o manieră modernă de prezentare și etalare a patrimoniului cultural național și vor fi fascinați de tehnologiile de ultimă generație folosite în limbajul muzeal. Alături de expozițiile de bază, arheologie, istorie, colecții speciale și artă contemporană, vor avea ocazia să participe la nu mai puțin de trei vernisaje, momente cu care deja ne-am obișnuit în ultimii ani”, transmite conducerea Muzeului Județean Buzău.

 

Escapadă culturală internațională nocturnă, ed. a IV-a va încânta publicul cu reprezentări ale costumelor populare ale diferitelor grupuri etnice din Republica Populară Chineză. În cadrul evenimentului, la ora 20.00, va fi vernisată, în premieră pentru muzeul buzoian, o expoziție panotată, ce va cuprinde 60 de panouri de o grafică deosebită. La eveniment va fi prezent Excelența Sa Han Chunlin, Ambasadorul Republicii Populare China în România;

Numismatica reprezintă ultimul spațiu expozițional din cadrul expunerii de bază a Muzeului Județean Buzău ce va fi deschis începând cu ora 19.00. Sala 8, de la etajul I, dotată cu echipamente de ultimă generație în materie de expunere muzeală, găzduiește aproape 800 de monede de diverse tipuri și din diferite perioade istorice. Holograme și echipamente de tip touch vor permite vizitatorilor să descopere, în premieră, într-un mod inedit, comorile numismatice, monede și tezaure monetare din Antichitate până în Evul Mediu Târziu, monede din aur, argint, cupru și aliaje;

„Zbor” este intitulată expoziția de pictură a artistei Mariana Constantinescu, membră a Filialei Constanța Unu a U.A.P. România, care va fi vernisată la ora 21.30. Adeptă a unui expresionism abstract disecat în note particulare în ceea ce privește vibrația cromatică și sentimentul de libertate al ființei, expoziția este o destăinuire prin artă. Evenimentul va avea loc la etajul II, sala 14, în prezența artistei Mariana Constantinescu.

 

La Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă”, din str. Războieni, nr. 8, mun. Buzău, program de vizitare gratuită a colecțiilor în intervalul orar 18:00 – 00:30; ora 21:00 – deschiderea proiectului expozițional „Oamenii satelor”, realizat de către fotograful-documentarist Patricia Marina Toma, din județul Sălaj, absolventă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Expoziția se compune din 12 panouri și o instalație de obiecte ce ilustrează viața cotidiană a bătrânilor din satele zilelor noastre.

La Muzeul Chihlimbarului, din localitatea Colți, programul de vizitare gratuită a colecțiilor are loc în intervalul orar 18:00-00:30, iar la ora 20:00, artiștii Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău vor susține un spectacol de muzică populară.

 

Muzeul Bisericesc Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei din municipiul Buzău, str. Aleea Episcopiei, nr. 3, intrarea în Centrul Eparhial, își deschide porțile în intervalul orar 18.00-23.00.

Muzeul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei este pregătit să prezinte tuturor celor interesați colecțiile sale de icoane, tablouri aparținând unor pictori precum Nicolae Teodorescu și Gheorghe Tattarescu, veșminte și odoare sfinte, cărți tipărite chiar la Episcopia Buzăului, începând cu secolul al XVII-lea, țesături și alte obiecte de patrimoniu bisericesc”, anunță Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

 

Și la Râmnicu Sărat, Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” își deschide porțile publicului larg, în Noaptea Muzeelor, între orele 19.00-23.00.

În deschiderea evenimentului, iubitorii de frumos sunt invitați de la orele la expoziția de pictură „Note de Călătorie”, iar de la ora 20:00 vor putea admira expoziția de pictură „Abisal ’22” a artistului plastic Florin Menzopol, la care vor fi prezenți artistul și incitatul său Valeriu Șușnea, .

În Sala Medalion, are loc vernisajul expoziției de caricatură „Politikon”, a artistului Marian Avramescu, care va fi prezenty la eveniment;

Sala Stăreție găzduiește „De odor și lacrăme” – expoziție de pictură Cornel Vană (cu participarea artistului; invitați: Ana Amelia Dincă – critic de artă, Dana Caraman – soprană);

În Sala Turn va putea fi admirată expoziția „Note de călătorie” a pictorului Petre Chirea (cu participarea artistului; invitat: Ana Amelia Dincă – critic de artă).

 


Adaugati un comentariu


 

*