Buzoienii Liviu Șerbănoiu și Octavian Belu susțin aplicația „CardiOnline” în finala „Innovation Labs”

10 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Proiectul lor ar putea obține unul dintre premiile care vor fi acordate la finalul competiției, celor patru câștigători desemnați de juriu, dintre cei 20 de finaliști.

 

Peste doar câteva zile, Innovation Labs, primul program de pre-accelerare pentru start-up-uri tehnice din România, va organiza evenimentul final al competiției în care juriul va desemna cele patru câștigătoare de anul acesta, dintre cele 20 de proiecte selectate în cadrul semifinalelor naţionale de la finalul lunii septembrie, din cohorta de 71 de proiecte înrolate în programul Innovation Labs 2021.

În competiția finală, din 19 octombrie, se află și proiectul CardiOnline, iar echipa formată din medicii Liviu Șerbănoiu și Ștefan Bușnatu și IT-iștii Octavian Belu, Marius Cucu și Cristian Cristache va susține o prezentare a produsului lor, sub forma unui pitch de două minute, transmis în direct, în faţa partenerilor, a reprezentanţilor media şi a potenţialilor investitori, cu speranța că deși s-au înscris în competiție pe ultima sută de metri, ar putea câștiga unul dintre cele patru premii care se vor acorda pe baza voturilor membrilor juriului finalei Demo Day: Innovation Labs Grand Prize, Innovation Labs Scale-up of the Year, Innovation Labs Start-up of the Year, Innovation Labs Spin-off of the Year.

 

Nu mai puțin de opt finaliști prezintă proiecte cu aplicabilitate în domeniul medical, astfel că se anunță o cometiție acerbă pe acest domeniu. CardiOnline oferă o aplicaţie online de reabilitare a pacienţilor care au avut probleme cardiovasculare acute, concepută pentru a facilita recuperarea pacienţilor prin identificarea timpurie a potenţialilor factori de risc. Scopul aplicaţiei este de a reduce riscul de mortalitate asociat bolilor cardiovasculare, ajutând pacienţii să trăiască sănătos.

Despre CardiOnline, medicul buzoian Liviu-Ionuț Șerbănoiu, rezident Cardiologie la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” și doctorand UMF Carol Davila, spune că este rezultatul muncii unei echipe de medici cardiologi și specialiști în tehnologie, un program medical necesar pentru îmbunătățirea sănătății inimii după un eveniment cardiovascular acut precum: infarctul miocardic, insuficiența cardiacă, angioplastia, operația pe cord etc. Aplicația ajută pacienții să-și revină după un astfel de episod și duce la îmbunătățirea calității vieții acestora.

 

Octavian Belu, Liviu Serbanoiu

Pe lângă reabilitarea pacientului cardiac, recuperarea cardiacă este o măsură specifică prevenției secundare, deoarece conduce la scăderea riscului repetării evenimentului acut și al respitalizărilor. „Astăzi, cu ajutorul inovațiilor din telemedicină, un program complet de recuperare cardiacă poate fi efectuat acasă, folosind doar telefonul mobil și un ceas inteligent. Programul de telereabilitare cardiacă realizat de noi va urma cu strictețe pașii unui program convențional de recuperare cardiacă și integrează toate specializările medicale necesare pentru gestionarea pacienților – cardiologie, diabetologie, nutriție, kinetoterapie, psihologie. După ce evenimentul acut se încheie și pacientul este externat, acesta va putea intra în programul oferit de CardiOnline. El va primi un ceas inteligent care îi va monitoriza parametrii vitali pe tot parcursul programului, iar datele vor fi trimise în timp real experților din echipa de recuperare care vor gestiona recuperarea cardiacă de la distanță”, a declarat medicul cardiolog Liviu Șerbănoiu, co-fondator al aplicației CardiOnline.

 

Fondatorii CardiOnline

Pentru fiecare pacient se va crea un program personalizat de terapie, la care vor contribui toți specialiștii implicați în programul de recuperare.Kinetoterapeutul va crea un program de exerciții fizice în conformitate cu celelalte condiții ale pacientului, în concordanță cu recomandările medicului cardiolog. Pacientul va efectua activitatea fizică personalizată, adaptată condiției sale și supervizată pe baza unor reguli de siguranță care vor genera avertismente pentru a intensifica / încetini / opri efortul. În cazul unor situații anormale repetitive, pacientul va fi contactat imediat de către personalul medical. Pe de altă parte, pacientul va avea acces la materiale explicative cu pozițiile și mișcările exacte ale fiecărui exercițiu fizic, iar pentru corectarea alimentației va primi un program nutrițional creat de un diabetolog / nutriționist, special pentru el, în funcție de propriile opțiuni alimentare, comorbidități și țintele terapeutice. Pentru a scăpa de eventualele traume psihologice din timpul evenimentului acut, pacientul va avea întâlniri săptămânale cu un psiholog”, a explicat dr. Șerbănoiu.

 

Afecțiunile pentru care a fost testată aplicația până acum sunt insuficiența cardiacă și boala cardiacă ischemică.După ce CardiOnline va fi pe deplin funcțional, vom putea dezvolta, cu ajutorul inteligenței artificiale, niște algoritmi mai eficienți pentru pacienți. Bolile cardiovasculare produc cele mai mari costuri pentru sistemele medicale, astfel încât dorim ca, în viitor, dezvoltarea aplicației să se concentreze și pe prevenția primară. Mai târziu vom dezvolta diferite versiuni pentru alte patologii, extinzând lucrurile pe sfera bolilor cardiopulmonare, mai ales gândindu-ne că pandemia COVID-19 a crescut extrem de mult necesitatea de efectuare a recuperării pulmonare. De asemenea, CardiOnline are ca obiectiv principal reducerea, până la anulare, a prăpastiei din relația medic-pacient, în scopul asigurării recuperării la domiciliu a pacientului cardiac, respectiv de asigurare a prevenției secundare prin preîntâmpinearea unor episoade cardiace viitoare, iar în acest scop vizăm o colaborare cu medicii de familie”, a concluzionat dr. Liviu Șerbnoiu.

 

Cei 20 de finaliști sunt: Anon AutoML  – o platformă de automatizare a învăţării automate (ML); Recycllux – implementează cele mai noi tehnologii în crearea unei platforme end-to-end pentru reciclarea plasticului marin; Heimdallr – o extensie pentru Google Chrome minimalistă şi eficientă împotriva atacurilor de phising; AIMinded – un sistem de conturare a organelor la risc pentru accelerarea şi automatizarea procesul de radioterapie, folosind inteligenţa artificială; Alprevia Online – aplicaţie medicală software românească prin care îţi poţi evalua oricând şi de oriunde factorii de risc pentru sănătate, în câteva minute; CardiOnline – aplicaţie mobilă online de reabilitare pentru sănătatea pacienţilor care au suferit de probleme cardiovasculare acute; KIDoc – o platformă medicală care îi asistă pe părinţii copiilor cu boli cronice în oferirea celor mai bune îngrijiri copiilor lor; Mediq – o platformă de interpretare automatizată a imaginilor medicale pentru identificarea timpurie, rapidă şi precisă a tumorilor canceroase, pe baza AI; Parent’s advisor – o aplicaţie care ușurează conectarea părinţilor cu furnizorii de servicii educaţionale prin intermediul unui psiholog virtual; VIMfit – platformă mobilă pentru persoanele care vor să-şi păstreze sănătatea prin sport; AdvertAI – soluţie ce revolutionează industria marketingului digital; AiSA (Artificial Intelligence Space Analytics) – platformă ce oferă servicii integrate de date analitice şi automatizări de procese spatiilor fizice; BOOKR – reduce riscul programărilor ratate pentru afaceri printr-o platformă ce le permite companiilor managementul eficient al relaţiilor cu clienţii; Hawking – un chatbot AI de generaţie viitoare; CleverEat – platformă digitală care va permite restaurantelor monetizarea produselor alimentare care sunt de obicei irosite; Electroconductive smart ink – vopsea conductoare electrică inovativă care oferă un mijloc mai sigur şi mai eficient pentru dezvoltarea de senzori biomedicali, electrozi EKG/ ECG, display-uri flexibile, ecrane tactile şi rezistenţe imprimate; qToggle – un sistem inteligent pentru monitorizarea şi controlul condiţiilor din spaţiile fizice (case, birouri, spaţiile comerciale); RONIN RONIN  -are ca obiectiv crearea unui platforme robotice „open source” cu aplicabilitate în domenii precum cel medical sau cele industriale; VBoard – un produs care să faciliteze procesul de învăţare la distanţă pentru elevi şi profesori; 2Space -curierul orbital pentru nanosateliţi, care îşi propune să ofere lansări orbitale rapide şi personalizate la un preţ accesibil.

 


Adaugati un comentariu


 

*