Buzoienii pot răsufla ușurați. Niciunul din cazurile de Covid-19 confirmate săptămâna trecută nu este cu tulpina Delta

Astăzi au sosit rezultatele analizelor efectuate la București, care atestă faptul că cele 5 persoane, inclusiv cele revenite din Marea Britanie, erau infectate cu varianta inițială a virusului. „Lupta medicilor” se duce acum pentru convingerea populației să se vaccineze, pentru a se proteja de valul patru.

 

Buzăul se menține pe harta județelor în care tulpina Delta a SARS-Cov-2 încă nu și-a făcut simțită prezența, temerile în acest sens fiind spulberate azi de rezultatele analizelor venite de la Institutul Victor Babeș din Capitală. La câteva zile după ce Buzăul devenise oficial județ liber de Covid, la începutul săptămânii trecute, raportările zilnice anunțau cinci cazuri noi confirmate în decurs de 24 de ore, în condițiile în care, de peste 14 zile nu se mai înregistrase nici un caz de îmbolnăvire. Adevăratele motive de îngrijorare veneau din partea a două din persoanele confirmate -soț și soție- care reveniseră de câteva zile din Marea Britanie, iar pe parcursul șederii în Buzău, se pozitivaseră. Astfel, deși intraseră în țară pe baza unor teste negative, testele făcute pentru a putea reveni în Marea Britanie au ieșit pozitive, iar datorită timpului scurt petrecut în țară, s-a stabilit că aceștia se infectaseră în Anglia. Este vorba de țara în care se înregistrează o intensificare a circulației tulpinii Delta, care a devenit predominantă acolo, astfel că șansele ca cei doi soți să fie infectați cu această tulpină erau destul de mari.

 

Probele recoltate de la aceștia, dar și de la ceilalți trei buzoieni confirmați în aceeași zi au fost trimise pentru secvențiere la Institutul Victor Babeș, iar azi au fost primite rezultatele pe adresa Direcției de Sănătate Publică. Din fericire, acestea atestă faptul că în toate cele cinci cazuri, infectarea s-a produs cu tulpina inițială a coronavirusului, mult mai puțin contagioasă decât variantele apărute ulterior. Așadar, nu există motive de îngrijorare deocamdată, mai ales că după confirmarea celor cinci cazuri, situația a revenit la normal, în raportările zilnice transmise de către DSP nefiind consemnate alte cazuri noi. Deși confirmați la Buzău, cei doi soți veniți din Marea Britanie nu sunt incluși în statistica la nivel de județ, dat fiind faptul că infectarea a avut loc pe teritoriul altui stat.

Astfel, la acest moment, există trei cazuri confirmate în ultimele 14 zile, dintre care unul în municipiul Buzău, unul la Râmnicelu și un altul la Bălăceanu. De la debutul pandemiei, la nivelul județului au fost confirmate 12.585 de persoane infectate cu SARS-CoV-2, din care 12.243 s-au vindecat, iar 439 au decedat.

Incidența la nivelul județului este, la ora actuală, de 0,01 la mie – un nivel ce nu dă niciun motiv de îngrijorare la acest moment.

 

Dr. Carmen Scântei, epidemiologul șef al DSP Buzău, atrage însă atenția că există motiv de îngrijorare în ceea ce privește vaccinarea și valul patru al pandemiei. Medicul spune că, la ora actuală, datorită îmbunătățirii situației epidemiologice la nivelul județului, se înregistrează o scădere majoră a ritmului de vaccinare, interesul populației fiind din ce în ce mai scăzut, fapt demonstrat și de cifrele înregistrate zilnic, referitor la numărul persoanelor imunizate. Dacă în perioada în care numărul infectărilor noi era mare, numărul persoanelor care solicitau administrarea serului anti-COVID ajungea până la o mie în de 24 de ore, acum, mai puţin de o sută de buzoieni merg să se vaccineze într-o zi, iar cei mai mulți dintre aceștia sunt cei cărora li se administrează doza a doua.

Din acest motiv, aproximativ 5.000 de doze de vaccin aflate pe stoc la DSP Buzău și-au depășit termenul de valabilitate și au fost carantinate și se așteaptă o decizie de la Centru pentru a se decide, cel mai probabil, distrugerea lor. În schimb, campania de vaccinare a devenit „o luptă permanentă între partea medicală şi persoanele care ar trebui să beneficieze de această vaccinare. Suntem și într-o perioadă când mulți au impresia că s-a terminat pandemia, însă e o impresia falsă. Se vorbește tot mai mult de acea tulpină Delta de care noi am scăpat până acum, iar oamenii vor înțelege riscul când va începe să crească numărul de îmbolnăviri. Tot atunci ne așteptăm și la o accelerare a ritmului de vaccinare. Deocamdată, din păcate, avem deja aproximativ 5.000 de doze expirate, pentru că nu există cerere. Din nefericire se vor pierde, dar asta e situația”, a declarat dr. Carmen Scântei.

 

Dr Carmen Scantei

Epidemiologul şef al DSP subliniază că acoperirea vaccinală existentă, atât în mediul urban, cât şi rural, nu elimină riscul apariţiei unor noi îmbolnăviri și cu atât mai mult nu-i dferește pe cei nevaccinați de tulpina indiană Delta, mult mai contagioasă. În aceste condiții, pentru a crește rata de vaccinare, DSP Buzău va recurge, din această săptămână, la strategia de informare „door to door”, iar în ajutorul echipelor deja formate au fost chemaţi voluntarii Crucii Roşii, care „vor lua la pas” localităţile unde sunt cele mai puţine persoane vaccinate. „Din fiecare centru, cel puţin două echipe se vor forma şi vor pleca în teren. Noi am contactat şi Crucea Roşie şi sperăm că ne vor ajuta şi ei cu promovarea, în sensul că vor discuta cu oamenii şi îi vor lămuri asupra acestor vaccinuri, de la compoziţie şi până la efectele adverse, care sunt destul de rare şi nu fac parte dintre cele mai grave şi pentru care încă nu a fost nevoie de spitalizare la nicio persoană”, a explicat dr. Carmen Scântei.

Deocamdată, echipele mobile administrează în teritoriu rapelurile, dar speră să vină la vaccinare şi alte persoane, care între timp s-au convins, de la cei vaccinați, că pot avea mai multă încredere în vaccin. În rural există şi localităţi unde acoperirea vaccinală este de 20%, dar şi zone unde aceasta este 6% sau chiar 5%. În municipiul Buzău s-au vaccinat aproape 30%, în Râmnicu Sărat 20%, în Nehoiu 20% , Pătârlagele 15%, la Pogoanele 12%.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*