Buzoienii s-au mobilizat și au donat „o picătură de viață” pentru cei aflați în spitale

29 august 2020 | 0 comentarii |

La Centrul de Transfuzii s-au prezentat, astăzi, 27 de donatori de sânge și doi donatori de plasmă convelescentă, care au înțeles că gestul lor poate salva una sau mai multe vieți.  

 

Forfotă mare și multă bucurie astăzi, la Centrul de Transfuzie Sangvină din Buzău. Directorul instituției, biolog Adriana Crăciun împreună cu întregul personal, a preferat să renunțe la weekend și a organizat oacțoiune tip „Porți deschise”, pentru a atrage potențialii donatori de sânge și plasmă care în timpul săptămânii sunt prea ocupați pentru a se prezenta la centru, deși sunt dornici să facă un gest caritabil.

Surpriza a fost una foarte plăcută, încă de la prima oră prezentându-se buzoienii care au înțeles că prin gestul lor pot salva una sau mai multe vieți. 27 de buzoieni au donat astăzi sânge, iar alți doi au donat plasmă convalescentă după vindecarea de Covid-19, pentru pacienții aflați la Terapie Intensivă în stare gravă, din cauza coronavirusului. Chiar șefa centrului și o parte din personal s-au numărat printre donatorii de sânge, pentru a oferi un exemplu de generozitate și a da asigurări că procedura este simplă și sigură, celor care mai aveau o urmă de îndoială.

Directoarea centrului le-a mulțumit celor care au răspuns apelului disperat lansat în ultima perioadă și a anunțat că în ultima sâmbătă a fiecărei luni se vor organiza astfel de acțiuni, pentru a facilita donarea celor care în timpul săptămânii sunt prea ocupați pentru a putea să ajungă la Centrul de Transfuzii. „Mulțumim, oameni dragi că ați rupt puțin din timpul dumneavoastră prețios și ați venit sa ajutați! În fiecare ULTIMĂ SÂMBĂTA din lună VĂ AȘTEPTĂM!”, a transmis Adriana Crăciun.

 

Adriana Crăciun

Referitor la donatorii de plasmă, șefa Centrului de Transfuzii a menționat că este profund impresionată că din ce în ce mai mulți buzoieni se oferă să-și ajute semenii aflați în nevoie. Săptămâna aceasta au fost 12 donatori de plasmă superimună programați și toți s-au prezentat pentru a oferi o „picătură de viață” celor mai puțin norocoși decât ei și care au nevoie de ajutor în lupta cu temutul virus. „Până acum vreo două săptămâni am avut unele îndoieli cu privire la disponibilitatea buzoienilor de a dona plasmă convalescentă. Luna trecută sunam zilnic pacienții vindecati și eram mereu refuzată, fie politicos, fie categoric. Recunosc însă că m-am înșelat! În ultima perioadă, atitudinea li s-a schimbat radical. Acum ne caută dânșii pe noi… Zilele trecute am avut programați pentru donare câte trei donatori pe zi. Și telefonul sună în continuare! Mă bucur nespus de mult că cei care au trecut prin boală au înțeles câtă nevoie avem de sprijinul lor, atât noi cât și medicii, care încercăm să facem tot ce ne stă în putință să-i ajutăm pe cei aflați în suferință. Cei mai recunoscători sunt însă, cu siguranță,  pacienții care au nevoie de acest tratament care, în anumite situații, este singurul salvator, împreună cu famiiile lor. Mulțumesc mult,  în numele tuturor, acestor oameni minunați, pentru curaj și dăruire!”, a subliniat Adriana Crăciun.

 

Dontaori de plasmă

Este foarte adevărat că donatorii de plasmă sunt ajutați acum și de modificarea legislației, care s-a simplificat. La începutul lunii august, Ministerul Sănătății a anunțat că în contextul în care tot mai mulți pacienți în stare gravă ajung la Terapie Intensivă, a ajuns la concluzia că este necesar să reducă procedura birocratică în cazul donării de plasmă. „La nivelul Ministerului Sănătății, odată cu modificarea framework-ului și modului în care se desfășoară lucrurile în general, s-au făcut și modificări cu privire la eligibilitatea pentru donarea de sânge și de plasmă pentru tratamentul cu plasmă convalescentă”, a anunțat  secretarul de stat Andrei Baciu, menționând că s-au relaxat criteriile de eligibilitate.

Și, odată ce noile criterii privind colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI au fost publicate, lucrurile au început să se miște. Tot mai mulți buzoieni care au trecut prin boală au înțeles că tratamentul cu plasma convalescentă este o șansă reală la viață pentru mulți pacienți afectați grav de Covid-19 și că dacă ei au depășit cu bine boala, acum au șansa de a-și ajuta semenii care se luptă să supraviețuiască, donand  plasmă convalescentă.

Reamintim că plasma se administrează doar pacienților critici infectați, cu vârsta de cel puțin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasmă convalescentă COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc criteriile specifice.

 

Adriana Crăciun a reamintit însă că spitalele au mare nevoie și de sânge pentru transfuzii, iar rezervele sunt aproape epuizate în această perioadă, când mulți oameni sunt în concediu, iar pentru unii dintre pacienții cu traumatisme grave sau cu afecțiuni care necesită transfuzii, atât în Spitalul Județean de Urgență Buzău cât și în spitalele din București unde sunt tratați mulți dintre buzoienii cu afecțiuni grave, singura salvare este transfuzia de sânge, la fel cum pentru cei cu anumite boli autoimune, produsele din sânge sunt indispensabile.

Șefa Centrului de Transfuzii a atras atenția char că „numărul pacienților care au nevoie de sânge pentru transfuzii este mai mare decât cel al pacienților cu Covid-19 care necesită tratament cu plasmă autoimună” și a subliniat că donarea de sânge nu trebuie trecută în plan secund, chiar dacă în ultima perioadă, majoritatea suntem marcați de evoluția Coronavirusulului. „Spitalele au nevoie de sânge permanent, iar noi trebuie dă fim pregătiți să facem față cererii medicilor care fac eforturi disperate pentru a-și salva pacienții cu afecțiuni pentru care transfuzia este vitală. Este bine că oamenii au început să vină să doneze plasmă pentru pacienții cu Covid-19, dar să nu uităm nici că nevoia de sânge este permanentă, mai ales că în această perioadă nu am mai putut să desfășurăm acțiuni de recoltare cu centrele mobile, care înainte de pandemie ne ajutau să refacm rezerva de sânge”, a mai declarat Adriana Crăciun, menționând că zilnic, buzoienii care vor să facă o faptă bună și în același timp să-și împrospăteze propriu sânge prin donare, sunt așteptați la Centrul de Transfuzii Buzău.

GALERIE FOTO:

 


Adaugati un comentariu


 

*