Campanie de conștientizare a pericolului bateriilor tip pastilă

Inițiativa aparține primei organizații a producătorilor și importatorilor de echipament electrice și electronice din România și are în vedere protejarea mediului și sănătatea în general și protecția copiilor în special.

 

Organizația Ecotic, care are afiliați peste 600 de producători și importatori de echipamente electrice și electronice, se ocupă în principal cu gestionarea deșeurilor provenite din aceste echipamente. În această categorie intră și bateriile și acumulatorii uzați, în privința cărora organizația duce o campanie susținută de educare a populației în vederea utilizării și predării corecte, protejând astfel mediul înconjurător și sănătatea.

În cadrul acestei campanii mai ample, organizația a demarat un demers adresat în special părinților, având ca scop conștientizarea pericolelor pe care îl reprezintă pentru copii, bateriile tip pastilă. Este vorba de acele baterii de dimensiuni reduse, între 5 și 25 de milimetri, folosite pentru dispozitive de mici dimensiuni precum ceasuri, jucării, unele dispozitive medicale – cum ar fi termometrele digitale, cântare electronice și multe altele. Din cauza dimensiunilor mici, există riscul ca aceste baterii să fie înghițite de copii atunci când sunt lăsate la îndemâna acestora sau când compartimentul în care se instalează aceste baterii într-un dispozitiv nu este bine securizat și poate fi deschis cu ușurință de cei mici.

Ingestia bateriilor tip pastilă poate cauza răni grave la nivelul căilor respiratorii, și chiar sufocarea, motiv pentru care este extrem de important ca părinții să solicite asistență medicală de urgență în cazul în care are loc un astfel de incident.

 

Campania de conștientizare a organizației Ecotic este susținută și de mai multe cadre medicale, printre care se numără și medicul pediatru Ilinca Tranulis, care s-a confruntat cu mai multe astfel de cazuri de pacienți.

Am avut câteva cazuri de copii care au înghițit baterii tip pastilă, sau de părinții care nu găseau bateriile de la jucăriile copiilor. Mă sunau alarmați și de obicei îi direcționam către o cameră de gardă. Uneori nu conștientizau riscurile acestui tip de incident, iar timpul era prețios. Consider extrem de importantă informarea părinților despre posibilele riscuri, despre cum să prevină sau cum să acționeze în caz de ingestie sau aspirare a unor obiecte mici, în special a bateriilor” a declarat dr. Tranulis, precizând că, în cele mai multe cazuri, este vorba de copii cu vârste cuprinse între unu și doi ani, iar  la nivel internațional, 62% dintre cazurile în care este înghițită o baterie de tip pastilă sunt implicați copii mai mici de 5 ani.

 

În ultimii 20 de ani, incidența ingestiei bateriilor tip pastilă și a morbidității și mortalității asociate a crescut, dat fiind faptul că au apărut tot mai multe dispozitive care folosesc acest tip de baterii. Pentru a preveni astfel de incidente, cei de la Ecotic au realizat o animație video disponibilă pe site-ul propriu și canalul de YouTube, care se constituie într-un ghid adresat părinților pentru utilizarea în siguranță a acestui tip de baterii.

Inițiativa este salutată și de medicul de familie Luminița – Mirela Alexandrescu, care a declarat că „părinții trec prin foarte multe etape în primii ani de viață a copilului iar etapa de cunoaștere a mediului înconjurător de către cel mic, vine de la sine și cu o multitudine de pericole. Bateriile tip pastilă sunt unele dintre pericole la care trebuie acordată foarte multă atenție, mă bucur că cei de la ECOTIC BAT au decis sa pornească o campanie în acest sens și le recomand părințiilor să urmărească acest video pentru a ști cum să prevină dar și cum să acționeze în situațiile de acest gen”.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*