Campanie de conștientizare a riscurilor depresiei postnatale

24 aprilie 2019 | 0 comentarii |

Inițiatorii spun că această problemă constituie un subiect tabu în România, deși peste 80% dintre femei trec prin stări psihice negative imediat după naștere.

 

În această perioadă se desfășoară în mediul on-line o campanie de informare și conștientizare cu privire la depresia postnatală, demarată la inițiativa asociației LaPrimulBebe. Atena Boca, fondatorul asociației spune că a decis să demareze aceasta campanie denumită „Depresia postnatală există”, întrucât consideră că în România, această problemă constituie un subiect tabu, deși apare în cazul celor mai multe femei care aduc pe lume copii.

Aceasta citează un studiu realizat la nivel mondial, conform căruia 80% dintre femei trec, după naștere, printr-o perioadă de afectare negativă a stării psihice, denumită generic „baby blues”. În 15-20% dintre cazuri, nașterea afectează într-un grad mai ridicat starea psihică și se ajunge la depresia postnatală.

Deși este vorba de o tulburare psihică destul de frecventă, ce poate avea urmări grave, problema depresiei postnatale nu este tratată cu suficientă atenție și seriozitate în România, ceea ce împiedică și informarea corectă în această privință, după cum susțin reprezentanții asociației LaPimulBebe.

 

Aceștia mai atrag atenția că recunoașterea timpurie a semnelor și simptomelor acestei afecțiuni, de către  familie sau de către medicul de familie, pediatru sau psiholog este vitală atât pentru mamă, cât și pentru copil, iar pentru ca subiectul să depășească stadiul de tabu, au decis să desfășoare timp de o săptămână o campanie de informare și conștientizare. Campania se derulează on-line, pe grupurile dedicate membrilor comunității LaPrimulBebe, unde sunt postate o serie de informații despre acest subiect și sunt generate discuții și schimburi de informații, mamele fiind încurajate totodată să își împărtășească propriile experiențe legate de această problemă.

Prin această campanie ne dorim să creștem conștientizarea întregii societăți – gravide, viitoare mame, mame, soți, bunici, prieteni fără copii, angajatori – asupra incidenței și modului de manifestare a depresiei postnatale, dar mai ales vrem să combatem stigmatizarea și minimizarea trăirilor firești și naturale ale mamelor”, a declarat Atena Boca, subliniind că mamele au nevoie să fie respectate, văzute, auzite, înțelese și sprijinite, pentru a-și putea crește  copiii.

Evenimentul are loc și în contextul Zilei Internaționale a Sănătății Mentale a Mamelor, care va fi marcată pe data de 2 mai.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*