Campanie de donații pentru Institutul de Boli Cardiovasculare Iași

O organizația umanitară, în colaborare cu un deputat ieșean au dat startul unei campanii naționale de strângere de fonduri care vor fi direcționate către unitatea medicală, grav afectată în urma incendiului se săptămâna trecută.

 

Pe lângă autorități, care au promis că vor acorda un sprijin guvernamental pentru refacerea pagubelor produse de incendiul izbucnit săptămâna trecută la Institutul de Boli Cardiovasculare Iași, societatea civilă se mobilizează pentru a veni în sprijinul cadrelor medicale de aici și în special al pacienților, astfel încât activitatea institutului să poată fi reluată cât mai curând, la parametri normali.

Astfel, asociația ieșeană Încă un Pas, în colaborare cu deputatul Silviu Macovei, a lansat o campanie umanitară având ca scop strângerea de fonduri care să fie direcționate către institutul ieșean, în scopul achiziționării de aparatură care să o înlocuiască pe cea distrusă în incendiu.

Denumită sugestiv „Salvăm inima Moldovei”, campania se adresează tuturor românilor care vor să contribuie, cu orice sumă, pentru a veni în sprijinul singurului centru de cardiologie din zona Moldovei și, implicit, a miilor de pacienți din această zonă, care au nevoie de tratament și intervenții chirurgicale cardiace. Am intitulat această campanie «Salvăm Inima Moldovei», din simplul motiv că Institutul Inimii – cum este cunoscut printre ieşeni – este o instituţie de prestigiu care deserveşte peste 30.000 de pacienţi anual, din toate judeţele regiunii Nord-Est. De aceea, nu doar ieşenii, ci toţi românii pot sprijini Institutul Inimii din Iaşi. Este un apel la conştiinţa şi inima fiecăruia, fiindcă este de necontestat importanţa acestui institut de cardiologie pentru salvarea a sute şi chiar mii de vieţi”, a declarat deputatul ieșean căruia i-a aparținut inițiativa lansării acestei acțiuni.

 

La rândul său, Mădălina Hristea, președintele asociației „Încă un Pas” a precizat că această campanie va fi una de lungă durată, direcționată strict pe nevoile institutului ieșean.

„Știm că necesarul de aparatură medicală este foarte mare, iar absolut toate fondurile strânse în cadrul acestei campanii umanitare vor fi direcţionate către achiziţia de echipamente şi dispozitive medicale, care vor fi donate institutului. Evident, vom avea în vedere lista de necesar pusă la dispoziţie de către conducerea institutului. Această listă va fi publicată pe pagina de Facebook a asociaţiei ieşene. De asemenea, în zilele următoare vom avea şi un număr de SMS la care se vor putea dona bani pentru Institutul Inimii”, a declarat aceasta.

La acest moment, persoanele care doresc să contribuie cu donații în cadrul campaniei o pot face depunând bani în contul asociației, RO57RZBR0000 0600 1968 9106, deschis la banca Raiffeisen, ulterior fiind puse la dispoziție și alte modalități prin care se va putea dona, inclusiv numărul special de SMS despre care a amintit președintele organizației.

Orice alte detalii pot fi urmărite pe pagina de Facebook a asociatiei și pe cea a deputatului ieșean sau se pot solicita la adresele de e-mail contact@incaunpas.org şi silviumacoveionline@gmail.com.

 

Conform estimărilor, pagubele produse de incendiu la Institutul Inimii din Iași se ridică la peste 10 milioane de euro, cel mai afectat fiind blocul operator, care a fost distrus aproape în totalitate. Din această cauză, intervențiile chirurgicale au fost sistate pentru o perioadă, iar pacienții, reprogramați sau dirijați către alte centre din țară.

Și activitatea spitalului C.I. Parhon, care funcționează la primele trei etaje ale aceluiași imobil, a fost serios afectată. Este singura unitate medicală din Moldova care are şi un Compartiment de Dializă şi Centru de Transplant Renal, oferind servicii medicale pacienților din întreaga zonă a Moldovei și nu numai.

„Funcţionăm pe regim de avarie, cu nivel minim de intervenţii urologice. Dacă înainte efectuam minimum zece intervenţii chirurgicale zilnic, acum reuşim să operăm doar câte doi pacienţi. De asemenea, în ceea ce priveşte nivelul dializelor, reuşim să efectuăm trei-patru zilnic, înainte se făceau 24. Pacienţii dializaţi sunt transferaţi în centrele private din Iaşi până va fi repusă în funcţiune staţia de dializă. Încercăm să reprogramăm pacienţii şi totodată să finalizăm procedurile de evaluare a pagubelor. Pentru pacienţii care au nevoie de intervenţii urologice şi nefrologice asigurăm un minim de intervenţii chirurgicale, restul sunt direcţionaţi la Spitalul Militar sau Spitalul CFR. Pentru secţii de terapie intensivă colaborăm cu cei de la Spitalul Sf. Spiridon”, a declarat dr. Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al spitalului.

 


Adaugati un comentariu


 

*