Campanie de promovare si incurajare a donarii de celule stem hematopoietice

11 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Evenimentul are loc in perioada premergatoare Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem, care va fi marcata la sfarsitul acestei saptamani.

 

Saptamana aceasta, la nivelul mai multor orase din tara se desfasoara o campanie ampla de informare si constientizare cu privire la importanta donarii de celule stem hematopoietice. Se urmareste, in cest fel, incurajarea cat mai multor persoane sa devina donatori voluntari.

Campania denumita „Doneaza o sansa la viata” se desfasoara sub sloganul „Fii eroul din Umbra!”, pana pa data de 17 septembrie. Este una din primele actiuni organizate in tara pentru a marca Ziua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, care are loc data de 16 septembrie. Principalul obiectiv urmarit este cresterea numarului de persoane inscrise in Registrul National al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice respectiv, cresterea sanselor pentru pacientii cu afectiuni grave care au nevoie de un transplant cu astfel de celule.

Conform statisticilor, doar in aproximativ 30% din cazurile de pacienti cu leucemii, limfoame, anemii aplastice sau alte boli hematologice grave, care au indicatie de transplant de celule stem hematopoietice se gaseste un donator compatibil in randul membrilor familiei. In cazul celorlalti, identificarea unui donator neinrudit, prin intermediul registrelor de donatori voluntari, poate fi singura sansa la viata.

 

Dr. Aurora Dragomiristeanu

Astfel, pentru pacientii romani in cazul carora nu se gasesc donatori compatibili in randul familiei, Registrul National al Donatorilor de Celule Stem constituie principalul instrument la care se poate apela pentru gasirea unui donator compatibil, iar cu cat numarul celor inscrisi in acest registru este mai mare, cu atat cresc sansele pentru pacientii in cauza.

Pentru a incuraja inscrierea in registru si donarea, dr. Aurora Dragomiristeanu, directorul general al Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, a declarat ca „este foarte important sa constientizam ca fiecare dintre noi ar putea sa salveze o viata. Poate ca nu ne gandim ca am putea sa fim chiar noi una dintre persoanele ale caror destine sunt conditionate de un transplant de celule stem, iar sansa noastra la viata sa fie gasirea unui donator prin intermediul retelei internationale de registre cu donatori voluntari de celule stem hematopoietice si la care este conectat si Registrul din Romania. Prin intermediul acestei campanii dorim sa oferim mai multe informatii despre ce presupune sa fii donator de celule stem hematopoietice si despre cat de important este sa te inscrii in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice”.

 

Campania sa va desfasura in 15 orase din tara, cele mai ample actiuni urmand a avea loc in Capitala, tinand cont de faptul ca este vorba de orasul cu cei mai multi locuitori, iar mesajul campaniei are un impact mai mare.

In perioada 9-17 septembrie, echipe de voluntari se vor afla zilnic in parcul IOR, intre orele 16.00 si 22.00,  unde vor informa bucurestenii cu privire la ceea ce presupune calitatea de  donator de celule stem hematopoietice si care sunt conditiile de inregistrare in Registru.

Tot in parcul IOR, de Ziua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, intre orele 11.00 si 13.00, va avea loc un eveniment de sensibilizare cu privire la importanta donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice pentru pacientii care au nevoie de transplant medular.

Pentru ca mesajele campaniei „Doneaza o sansa la viata” sa aiba un ecou cat mai mare, de Ziua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem Hematopoiectice organizatorii apeleaza si la sprijinul persoanelor publice, dar si al celor care doresc sa promoveze aceste mesaje, sa posteze hashtag-urile campaniei #EroulDinUmbra, #ThankYouDonor – alaturi de link-ul www.registru-celule-stem.ro pe paginile lor din social media.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*