Campanie de testare gratuita impotriva hepatitei si a virusului HIV

15 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Actiunea a fost demarata de Institutul de Boli Infectioase Matei Bals, in aceasta saptamana, si se va incheia in luna aprilie a anului viitor. Buzoienii se pot testa la Mat Cord Biomedica.

 

testare hepatitaIncepand din aceasta saptamana, pana in luna aprilie a anului viitor, oricine va dori, isi va putea face un test gratuit impotriva a trei tipuri de virusi care pot provoca boli grave ce pot duce chiar la deces in situatia in care nu sunt depistate si tratate la timp. Este vorba de virusii care provoaca hepatita de tip B si de tip C, precum si de virusul HIV, cel care provoaca SIDA, iar testarile pot fi facute in cadrul unei campanii la nivel national, demarata de Institutul de Boli Infectioase Matei Bals.

Dupa cum a precizat managerul institutului, medicul Adrian Streinu Cercel, campania este adresata in mod special tinerilor si grupurilor vulnerabile reprezentate de persoanele de etnie roma, utilizatorii de droguri injectabile sau persoanele care provind din medii sociale defavorizate, aceste categorii fiind cele mai vulnerabile in fata infectarii cu cele trei categorii de virusi. Totodata, campania H-Alert are scopul de a informa si educa persoanele din aceste categorii in privinta riscurilor infectarii cu virusurile hepatice sau cu virusul HIV, si a masurilor de prevenire.

Managerul de la Matei Bals a mai precizat ca testarile gratuite se pot face in noua centre si laboratoare partenere, cu puncte de lucru in intreaga tara, cei care doresc sa se testeze trebuind doar sa acceseze site-ul oficial al campaniei, www.h-alert.ro, iar din sectiunea „Unde te testezi?” sa selecteze judetul in care locuiesc, pentru a afla astfel adresa laboratorului caruia i se pot adresa.

In Buzau, testarea gratuita se poate face la Mat Cord Biomedica, la laboratorul din strada Tudor Vladimirescu nr 3 sau la sediul central din Str. Nicolae Titulescu, nr. 11.

 

Dr. Adrian Streinu Cercel

Dr. Adrian Streinu Cercel

In luna aprilie, la finalul campaniei, rezultatele acesteia vor fi folosite pentru intocmirea unui raport ce va fi realizat in colaborare cu Ministerul Sanatatii, in scopul de a permite interventii rapide si eficiente la diminuarea infectiilor.

Cu ocazia lansarii campaniei, dr. Adrian Streinu Cercel a declarat ca „este foarte important ca oamenii sa stie ca testarea poate face uneori diferenta dintre viata si moarte. Infectia cu HIV sau cu virusurile hepatice B si C evolueaza de multe ori fara simptome si poate fi confundata uneori cu alte infectii. Singura modalitate de a afla este testarea. Pana acum au mai fost testati gratuit la virusurile hepatice 35.000 de oameni si s-a constatat in ultimii 12 ani o crestere cu 2 la suta a persoanelor infectate”.

 

adrian streinu cercel matei balsAcesta a vorbit si despre statisticile destul de ingrijoratoare, care arata ca mai mult de jumatate dintre romani nu s-au testat niciodata pentru hepatita B si C, iar un sfert dintre romani nu au incredere in vaccinuri. Totodata, unul din cinci romani nu s-ar vaccina impotriva virusului hepatitei B, chiar daca i-ar recomanda un medic.

In ceea ce priveste infectiile cu HIV, din 1985, cand a fost diagnosticat primul caz, pana in 2012, in Romania au exista 17.819 cazuri de persoane infectate. „Infectia HIV reprezinta un risc real pentru sanatatea persoanelor care utilizeaza droguri pe cale intravenoasa, pentru care rata de incidenta s-a mentinut scazuta pana de curand. Numarul cazurilor de persoane care isi administreaza droguri pe aceasta cale in Romania a crescut in mod dramatic din perioada 2007-2009, de la 131 de cazuri la 212 cazuri noi confirmate, in anul 2012”, a mai precizat managerul de la Matei Bals.

Campania de testare gratuita face parte din proiectul „Imbunatatirea prevenirii si controlului HIV/SIDA si a hepatitei B si C in Romania”, derulat de Ministerul Sanatatii si cofinantat cofinantat prin Granturile Norvegiene 2009 – 2014.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*