Campanie inedita in sprijinul pacientilor cu scleroza multipla

23 mai 2017 | 0 comentarii |

O stafeta formata din trei ciclisti va strabate mai multe localitati din tara si va colecta de la locuitorii acestora mesaje de incurajare scrise pe flori din hartie, care apoi vor fi popularizate, astfel incat sa ajunga la toti cei care se lupta cu aceasta boala.

 

stafeta ciclista sm (1)La Oradea s-a dat, zilele trecute, startul unei campanii inedite care va ajunge in mai multe zone din tara. Destinatia finala este Bucuresti, unde se va ajunge in ultima zi a lunii mai, atunci cand va fi marcata Ziua Mondiala a Sclerozei Multiple.

Campania consta intr-o stafeta formata din trei ciclisti care au pornit la drum din Oradea si vor strabate, pana la sfarsitul lunii mai, multe orase din tara. In fiecare dintre aceste orase, ciclistii vor face popas si vor prelua, de la membrii comunitatilor locale, mesaje de incurajare scrise pe flori din hartie si adresate pacientilor care sufera de scleroza multipla.

Toate mesajele vor  ajunge apoi la Bucuresti, unde vor fi prezentate in cadrul unei actiuni mai ample, in acelasi timp fiind fiind distribuite si pe retelele de socializare, astfel incat sa ajunga la toti cei carora le sunt destinate. Totodata, pe masura ce vor fi adunate de pe traseu, mesajele vor fi expuse, la fiecare popas pe care il va face stafeta formata din cei trei ciclisti.

Evenimentul are ca scop incurajarea persoanelor afectate de aceasta maladie neurologica autoimuna, adesea confruntate cu stigmatizarea data fie de rezonanta numelui bolii, fie de situatiile de viata dificile cu care se confrunta unele dintre aceste persoane, dupa diagnosticare.

 

stafeta ciclista sm (2)Ciclistii vor duce cu ei prin tara si o bicicleta care a fost modificata special, astfel incat cel care o utilizeaza sa resimta cateva din simptomele specifice sclerozei multiple. Printre simptomele simulate de bicicleta special modificata se numara dificultati in echilibru, senzatie de intepaturi in palme, rigiditate excesiva a sezutului si spasticitate musculara. Toti cei care vor dori, vor putea sa testeze aceasta bicicleta, iar cei care vor reusi sa parcurga circa 100 de metri, vor primi cadouri surpriza.

Pe parcursul calatoriei lor, cei trei ciclisti vor fi insotiti, pe distante mai scurte, de persoane active diagnosticate cu scleroza multipla si de alti voluntari care vor dori sa se alature acestei cauze si sa faca in acelasi timp miscare, pedaland alaturi de cei trei mesageri ai campaniei.

 

scleroza multipla in placiSupranumita si „boala cu o mie de fete”, scleroza multipla este o afectiune neurologica degenerativa, care se instaleaza inca de la varste tinere si afecteaza in prezent circa 10.000 de romani.

Nu s-a descoperit inca un tratament care sa vindece aceasta boala, insa daca este diagnosticata timpuriu, afectiunea poate fi oprita din evolutie si tinuta sub control.

Scleroza multipla se manifesta prin spasticitate musculara, vedere dubla sau incetosata, arsuri sau intepaturi la nivelul palmelor si al talpilor, oboseala accentuata, tulburari de echilibru, vertij, tulburari cognitive, stari pseudo-gripale, toate cu un caracter variat si schimbator, de la un pacient la altul.

In cazul celor care resimt una sau mai multe din aceste simptome, este recomandat un consult neurologic si un examen RMN, in urma carora boala poate fi diagnosticata, iar tratamentul pentru stoparea evolutiei catre forme mult mai grave, prescris si administrat cu strictete.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*