Campanie nationala pentru prevenirea hepatitelor A, B si C

7 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Timp de un an, fundatia Renasterea pentru Sanatate, Educatie si Cultura va desfasura actiuni de informare si testari gratuite impotriva acestei afectiuni.

 

Amalia Nastase

Amalia Nastase

In cursul zilei de ieri, fundatia Renasterea pentru Sanatate, Educatie si Cultura a dat startul unei campanii care se va derula pe parcursul unui an, in cateva orase mari din tara, avand ca principal scop informarea populatiei cu privire la riscurile pe care le presupun cele trei tipuri de hepatita, A,B si C, factorii de risc si modalitatile de prevenire. Cei interesati vor putea, de asemenea, sa se testeze gratuit impotriva acestor afectiuni. Campania se va desfasura in locuri publice din tara si in scoli, organizatorii propunandu-si astfel sa informeze cat mai multi oameni despre aceasta afectiune si sa ii puna la curent cu metodele de preventie. O prima actiune din cadrul acestei campanii a avut loc ieri, in Bucuresti, in zona Parcului Tineretului, lansarea oficiala fiind marcata prin organizarea unei conferinte de presa. Cu aceasta ocazie, Amalia Nastase, reprezentanta fundatiei, a mentiuonat ca este vorba despre un program pilot care se va desfasura in Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj si Craiova, in cadrul acestuia urmand a fi efectuate 1.000 de testari gratuite pentru depistarea hepatitei A, B si C. Aceasta a mai precizat ca programul se desfasoara in contextul in care Romania este pe primul loc in Europa ca numar de cazuri de hepatita A.

 

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Prezent la conferinta, medicul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals, a precizat ca virusul hepatitei A a devenit mai agresiv in ultimul an fata de acum doi-trei ani si ca este preferabila vaccinarea impotriva virusurilor hepatice A si B, pentru care exista un singur vaccin. „Virusul hepatitei A a devenit mai agresiv. O perioada a fost afara din peisaj, nu a generat infectii care sa ajunga sa fie internate in spital. A stat putin dat deoparte vreo doi-trei ani de zile, nu s-a prea auzit de el,  dar de un an a inceput sa reapara in circulatie si avem cazuri, sunt cu valorile transaminazelor de ordinul miilor, cam in jur de 3.000 de unitati, ceea ce inseamna ca afectarea ficatului este una intensa. Ceea ce vedem in ultimul an sunt infectii cu un nivel mare de transaminaze, ceea ce inseamna inclusiv distrugeri de celule hepatice. Aproximativ 80 la suta dintre cei care au hepatita A nu afla, duc boala pe picioare, sunt putin obositi, trag de ei, isi vad de treaba lor si apoi, dupa circa 10 zile, totul intra intr-un calm relativ. Norocul este ca ei se vindeca in proportie de 99 la suta, doar un procent de 1 la suta ajung sa dezvolte boala cronica. Se vindeca in totalitate, dar ducand boala pe picioare. Este bine ca lumea sa se vaccineze pentru hepatita A. Cam 80 la suta dintre cei infectati nu isi dau seama ca au infectie cu virusul hepatitei A si, ca atare, nu ajung la doctor. Ajung la doctor cei care se ingalbenesc, fac icter, dar care reprezinta aproximativ 20 la suta dintre cei infectati. In acea perioada, ei sunt contagiosi. Orice infectie la nivelul ficatului mai mult sau mai putin lasa o mica cicatrice”, a afirmat Adrian Streinu Cercel.

 

Dr. Alexandru Rafila

Dr. Alexandru Rafila

La randul sau, Alexandru Rafila, consilier al ministrului Sanatatii, a declarat in cadrul aceleiasi conferinte ca in Romania, hepatita A este la acest moment destul de raspandita si ca vaccinul impotriva acestei boli nu este la ora actuala inclus in Programul National de Imunizare. „Din pacate, in Romania raspandirea hepatitei A este destul de mare. Daca am face un studiu de sero-prevalenta, adica sa vedem daca persoanele din Romania au anticorpi impotriva virusului hepatitei A, cu siguranta foarte multi dintre noi avem astfel de anticorpi fara sa stim ca am fost infectati. Se face vaccinare in cazul urgentelor epidemiologice, ma refer la situatia in care apar inundatii. Persoanele de acolo, mai ales copiii din localitatile afectate, beneficiaza de vaccin. Oricine se poate vaccina impotriva hepatitei A, este recomandabil ca acest lucru sa se faca la copii pentru ca din cauza circulatiei destul de de intense a virusului riscul de infectie creste pe masura ce copilul avanseaza in viata. Este bine ca acest vaccin sa fie administrat copiilor si poate sa fie administrat inca din primul an de viata”, a declarat consilierul ministrului, care a mai adaugat ca in cazul in care, la un test, o persoana are anticorpi pentru hepatita A fara sa fi fost vaccinata, acest lucru inseamna ca la un moment dat in viata a fost infectata cu acest virus.

 

Prof. dr. Dorel Sandesc

Prof. dr. Dorel Sandesc

In acelasi context, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Dorel Sandesc, a anuntat ca pana la finele acestui an se va introduce tripla terapie pentru hepatita C. „Tratamentul hepatitei cronice beneficiaza recent in noul calup de medicamente compensate si gratuite din cele 23 de o molecula destinata tratarii hepatitei B. Astfel completam gama de medicamente disponibile si curand in acest an suntem in faza finala a formalitatilor pentru introducerea triplei terapii a hepatitei C. Practic mai sunt cateva detalii metodologice inainte de a lansa aceasta tripla terapie extrem de necesara in tratamentul pacientilor cu hepatitei C. Aceasta parte curativa nu este de dorit, este de evitat. Cea mai importanta parte a abordarii acestei patologii extrem de serioase este cea de preventie si de profilaxie si de detectare precoce”, si declaratia facuta in cadrul conferintei de presa de Dorel Sandesc.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*