Campanie umanitara in sprijinul copiilor cu diabet

Actiunea a fost initiata de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, si promovata in cadrul congresului care are loc in aceste zile la Brasov.

 

Cel de-al 43-lea Congres National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice (SRDNBM) are loc, in aceste zile, la Brasov. Evenimentul se bucura, conform organizatorilor, de cea mai numeroasa participare din istoria evenimentului, reunind peste 1.000 de specialisti din domeniul diabetrului si nutritiei, dar si din specialitati conexe.

„Congresul din acest an, cea mai prestigioasa manifestare stiintifica anuala a Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, aduce impreuna peste 1.000 de practicieni de diverse specialitati medicale: diabetologi, endocrinologi, nutritionisti, specialisti de medicina interna, cardiologi, precum si importanti factori de decizie si lideri medicali de renume din domeniul diabetului si din domenii conexe, din intreaga lume”, se arata intr-un comunicat remis de SRDNMB, subliniindu-se astfel interesul manifestat de medicii din tot mai multe specialitati pentru bolile metabolice, afectiuni care netratate la timp pot duce la complicatii grave.

 

diabet1Editia din acest an a Congresului este centrata pe strategia privind diabetul la copii, ocazie cu care este promovata si o campanie de strangere de fonduri initiata de SRDNBM, pentru a face mai usoara viata acestor copii. Actiunea se numeste „Act Today to Change Tomorrow” si este dedicata copiilor cu diabet de tip 1, carora initiatorii doresc sa le ofere „o zi de maine mai buna”, prin intermediul unor echipamente noi si mai putin invazive care sa ii ajute pe ei si pe parinti sa tina boala sub control.

Initiativa este motivata de faptul ca in Romania sunt  circa 3.000 de copii care sufera de diabet tip 1 si care sunt nevoiti sa duca un mod de viata care le afecteaza copilaria. Copiii trebuie sa se intepe de minim 10 ori pe zi pentru a-si masura glicemia si sa faca minim patru injectii, lucru care nu este deloc placut pentru ei.

Membrii SRDNBM doresc sa schimbe aceasta situatie, prin achizitionarea unor sisteme moderne de monitorizare a continua a glicemiei, fara a mai fi nevoie de intepaturile in deget pe care copiii trebuie sa le suporte zilnic. In acest scop, oricine doreste sa doneze in cadrul campaniei o poate face prin intermediul site-ului www.changetomorrow.ro, sau donand doi euro prin SMS la numarul 8837.

 

congres diabetMENTOR (Metabolic Nutritional and Therapy Outcomes in Romanian Type 2 Diabetic Patients), ca parte din noua strategie pentru managementul diabetului zaharat si al bolilor metabolice. Acesta isi propune sa aduca noi informatii, intr-o varianta prospectiva, despre controlul metabolic, riscul cardiovascular, evaluarea nutritionala, evaluarea depresiei, complicatiile micro si macro vasculare, evaluarea optiunilor de tratament in cadrul populatiei cu diabet de tip 2 din Romania. Medicii spun ca aproximativ 70% dintre cazurile de diabet tip 2 ar putea fi prevenite printr-un stil de viata sanatos, iar printr-o diagnosticare precoce s-ar evita complicatiile.

In acest studiu au fost inclusi 1.000 de subiecti de ambele sexe, cu varsta cuprinsa intre 45 si 75de ani, atat din mediul urban cat si rural, alesi din cele 41 judete ale Romaniei si municipiul Bucuresti. Acestia au fost monitorizati de 67 de medici diabetologi din toata tara, iar datele obtinute vor putea fi utilizate si de programele de sanatate, pentru o mai buna preventie si implementare.

Peste 415 milioane de oameni din lume sunt diagnosticati cu diabet, iar peste 2 milioane de romani cu varste intre 20 si 79 de ani sunt nevoiti sa traiasca cu aceasta afectiune. Nici judetul Buzau nu face exceptie, in evidenta medicilor diabetologi aflandu-se aproape 30.000 de pacienti de toate varstele.

 


Adaugati un comentariu


 

*