Campanii de informare si testari gratuite, de Ziua Internationala a Intolerantei la Gluten

Sfarsitul de sapatamana va fi dedicat acestei afectiuni care, conform statisticilor, afecteaza unu la suta din populatie.

 

intoleranta_glutenTimp de doua zile, mai precis astazi si maine, Centrul de Management al Intolerantei la Gluten din cadrul Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului Alfred Rusescu, impreuna cu Asociatia Romana pentru Intoleranta la Gluten, vor organiza o serie de actiuni cu referire la aceasta afectiune, in cadrul Zilei Internationale a Intolerantei la Gluten.

Astfel, in cursul zilei de azi va avea loc un semninar despre aceasta boala, iar maine, in parcul Herastrau din Capitala, vor fi desfasurate actiuni de informare si se vor face tertari gratuite pentru depistarea predispozitiei la intoleranta la gluten. Statisticile indica faptul ca aceasta boala afecteaza unu la suta din populatie, putand debuta la orice varsta, incepand cu perioada copilariei. In cazul persoanelor afectate, consumul de gluten, proteina aflata in compozitia graului, orzului si secarei, si prezenta in produsele de panificatie din aceste cereale, duce la aparitia de leziuni la nivelul intestinului subtire, ceea ce medicii numesc in limbaj de specialitate enteropatie glutenica.

 

Durere de stomacDespre aceasta afectiune autoimuna declansata de consumul de gluten, medicii specializati in gastroenterologie spun ca multa vreme, boala  a fost definita ca o afectare a intestinului subtire indusa de gluten, insa in prezent ea este privita ca o boala care afecteaza multe sisteme si organe precum  tractul gastrointestinal, sistemul nervos central, sistemul osteoarticular, pielea, ficatul sau  sistemul reproducator. Specialistii mai spun ca manifestarile pot aparea la orice varsta si sunt foarte variate, de la oboseala neexplicata sau diaree cronica la sindrom de malabsorbtie important, statura mica, anemie, tulburari de tranzit, flatulenta, balonare, dureri abdominale recurente, afte bucale, eroziuni de smalt dentar, scadere in greutate, depresie, eruptie cutanata,dureri articulare sau spasme musculare, osteoporoza precoce, avorturi recurente, infertilitate.

 

dieta fara glutenRiscul de a suferi de aceasta afectiune este foarte crescut in cazul rudelor de gradul I ale bolnavilor cu intoleranta la gluten, dar si in cazul pacientilor care sufera de diabet zaharat de tip I sau de tiroida autoimuna. Nu exista un tratament pentru vindecarea intolerantei la gluten, insa complicatiile pot fi evitate printr-o alimentatie din care sa fie exclusa aceasta proteina. Dieta trebuie urmata toata viata, in caz contrar existand riscul iminent al aparitiei unor complicatii precum malnutritie severa, cu intarzierea dezvoltarii la copii, osteoporoza, infertilitate sau unele tipuri de cancer. Alimentele care trebuie evitate cu desavarsire de catre cei cu intoleranta la gluten sunt painea, biscuitii, pastele fainoase si produsele de panificatie, in general. Este permis consumul de malai, popcorn, si produse ce au la baza  hrisca sau  mei.

Intoleranta la gluten poate avea forme usoare, situatie in care simptomele sunt trecatoare, dar poate si imbraca forme acute, caz in care afectiunea se numeste boala celiaca.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*