Când nu te pricepi, mai bine stai deoparte!

18 aprilie 2019 | 1 comentariu |

Se spune că dacă nu știi ceva, te documentezi, înveți, iar dacă singur nu te lămurești, îi întrebi pe cei care se pricep mai bine decât tine și abia după aceea poți să emiți și tu o părere. La noi în politică se pare însă că mulți s-au obișnuit să „se umfle în pene” înainte ca acestea să le crească, chiar dacă asta înseamnă să meargă „ca surda la horă”, cum spune o vorbă din popor…

Plecând de la o idee teoretic bună, respectiv de la faptul că „aglomerarea unităților de primiri urgențe este una din problemele cu care se confruntă zilnic spitalele din România, iar cele din județul Buzău nu fac excepție”, deputatul social-democrat buzoian Sebastian Radu propune o soluție care se potrivește cu realitatea „ca nuca-n perete”.

Recunoscând ceea ce știm deja cu toții, că „oricât de bine ar fi organizată o unitate medicală, fluxul de pacienți, mai ales noaptea și în zilele de sâmbătă și duminică pot pune în dificultate desfășurarea activității și promptitudinea în rezolvarea cazurilor care se prezintă la UPU”, Radu vine cu o soluție care provoacă cel puțin un zâmbet amar oricui cunoaște cât de cât sistemul medical buzoian. Nu știu dacă și cu cine s-a consultat înainte de a trimite comunicatul de presă în care-și face publice intențiile, dar m-aș fi așteptat la o altă abordare din partea sa, care a fost viceprimar al Municipiului Buzău, acum este membru al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților și a profestat ani buni ca tehnician dentar…

 

El spune că a decis să se adreseze autorităților din Buzău, la nivel de județ, dar și local, pentru a-i încuraja să inițieze și să dezvolte un dialog instituțional care să ducă la găsirea de soluții pentru înființarea mai multor centre de permanență. Și propune înființarea unor Centre de permanență, care ar putea „asigura asistența medicală în afara orelor de program ale medicilor de familie. S-ar scădea astfel în mod semnificativ numărul celor care se prezintă la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor, cetățenii ar avea posibilitatea să beneficieze de servicii medicale mai aproape de zonele în care locuiesc, iar pentru cazurile care prezintă necesitatea intervenției urgente, apelurile la ambulanță venite din partea centrului de permanență sunt preluate cu prioritate”.

Nu ne spune însă și de unde se vor găsi medici care să asigure gărzile din aceste Centre de Permanență, în condițiile în care numărul medicilor de familie existenți în județ este departe de a fi suficient, avem comune în care abia ajunge un medic o zi pe săptămână, iar din lipsă de specialiști în medicina de familie, două centre de permanență înființate în urmă cu câțiva ani s-au desființat, iar cele care au rămas funcționează „la cota de avarie”. Poate ne spune domnul parlamentar de Buzău și câte cabinete ale medicilor de familie a vizitat, mai ales în mediul rural și dacă a văzut cu ce se confruntă medicii, câți pacienți trebuie să consulte și câți amărâți trebuie să mergă zeci de kilometri până la cel mai apropiat medic de familie…

 

Domnul Radu ne spune însă că a identificat chiar și un prim spațiu care ar putea găzdui un astfel de centru. Unde? Chiar în cadrul Spitalului Județean Buzău, în cabinetele de medicină din ambulatoriu care au program preponderent dimineața. Adică, să amestecăm medicina de familie cu alte specialități, majoritatea chirurgicale, deși se știe, există reguli clare care interzic asta.

El crede însă că „acest spațiu oferă avantajul poziționării în imediata apropiere a Unității de Primiri Urgențe a spitalului” și susține că „trebuie analizată fezabilitatea acestui proiect, motiv pentru care alături de Direcția de Sănătate Publică Buzău, Consiliul Județean și Primăria Buzău, m-am adresat și managerului SJU, domnul Damian, pentru a-i solicita disponibilitatea și expertiza în ceea ce privește înființarea unui centru de permanență în proximitatea UPU”.

Nu știu ce răspuns i-au dat cei în cauză, dar este clar că „drumul spre Iad este pavat cu intenții bune”, pentru că ideea înființării unui Centru de permanență este bună în sine, dar poate într-un spațiu din fosta Policlinică municipală sau într-un alt spațiu din oraș, dacă s-ar găsi și medicii care să asigure permanența, pentru că, de ani buni, Spitalul Județean este într-o permanentă căutare de medici de familie și medici pediatri cu care să poată asigura gărzile în UPU, unde sunt și foarte bine plătiți, dar cam… fără succes. Iar dacă vorbim despre celelalte spitale și mai ales despre zonele rurale, situația este și mai tragică.

 

În plus, poate nu știe domnul deputat că la UPU, cei care se dovedește că n-au fost urgențe, vin mai ales ca să-și facă analize și investigații fără a mai aștepta ca laboratoarele și centrelede investigații să aibă fonduri pentru gratuități, pentru că medicii de aici nu știu cât de urgente sunt problemele acestora, până când nu elimină toate riscurile. Așa că, existența unui Centru de permanență lângă UPU n-ar face decât să crească afluxul la urgențe, iar unele servicii medicale să fie decontate de două ori. Presupunând că s-ar găsi cei 5-6 medici de familie care să asigure permanența, deși nefiind bugetari nu pot fi obligați, este de luat în calcul faptul că mulți dintre cei care li se vor adresa vor profita de proximitatea Centrului de permanență și vor găsi încă o cale de a fi direcționați către UPU, unde astfel vor ajunge mai ușor, iar din bugetul Sănătății se vor plăti, astfel, de două ori, aceleași servicii medicale.

N-am înțeles, dacă tot vrea să facă un bine buzoienilor, de ce nu a propus înființarea unui cabinet stomatologic care să asigure urgențele și gărzile, pentru că tot vine din domeniu și sigur știe că de mai bine de 20 de ani, buzoienii care au o urgență stomatologică noaptea, fie suportă dureri insuportabile, fie plătesc sume enorme unui medic dentist dispus să vină la cabinet, să-i scape de suferință…

Sau, poate, medicii stomatologi, care nici ei nu sunt bugetari, l-au refuzat din start…

 

Sebastian Radu este însă „convins că există soluții care pot duce la îmbunătățirea serviciilor medicale de care beneficiază buzoienii dar și a condițiilor din spitalele în care funcționează unități de primiri urgențe” și își exprimă „disponibilitatea de a susține ideile care vor pune în practică o viitoare rețea de centre de permanență”, dar nu se spune și cum va face asta, dacă nu cumva așteaptă ca alții să se dea peste cap și după aceea să ne spună că totul s-a petrecut la inițiativa lui…

El a vrut să valorifice, se pare, faptul că, la nivel național, Ministerul Sănătății a stabilit recent un protocol de triaj al pacienților din structurile de primiri urgențe care, cu ajutorul unui algoritm, asigură prioritizarea accesului pacienților la îngrijiri medicale „în mod transparent”, deși ar mai fi câte ceva de discutat și în această privință.

În acest context, el știe că, teoretic, pentru degrevarea unităților de primiri urgențe și pentru asigurarea accesului pacienților la servicii medicale există și posibilitățile pe care le oferă Legea 263/2004 privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, dar nu s-a întrebat și dacă se pot realiza acestea, cu cine și în ce condiții.

În momentul de față, în județul Buzău există trei Centre de permanență, la Berca, Vernești și Vintilă Vodă și toate funcționează cu un număr mai mic de medici decât ar fi necesar.

 



Comentarii (1)

  1. Ioana Codin spune:

    Asa se intampla atunci cand nu sunt alesi profesionisti! De altfel in ultimul timp, partidul de la guvernare si-a propus sa guverneze cu oameni total nepotriviti!

Adaugati un comentariu


 

*