Canicula a bagat in spital sute de buzoieni

10 iulie 2012 | 0 comentarii |

Probleme cardiace si neurologice, boli cronice acutizate, lipotimii si alte afectiuni suntprincipalele cauze pentru care buzoienii au apelat la ajutor medical de urgenta in ultima saptamana. Peste 200 de solicitari s-au inregistrat zilnic la Serviciul Judetean de Ambulanta si SMURD, cam tot atatea prezentari au fost la Urgenta Spitalului Judetean in fiecare garda, iar 4-5 persoane au fost, zilnic, rapuse de canicula.

 

Canicula da de furca medicilor de la serviciile de ambulanta din intreaga tara, iar Buzaul, aflat de mai bine de o saptamana sub cod galben de temperaturi extreme, nu face exceptie. Numai in ultimele 24 de ore s-au inregistrat, potrivit datelor centralizate de Ministerul Sanatatii (MS), peste 6.100  de solicitari, 120 dintre acestea fiind din partea unor persoane care au suferit lipotimii si deshidratari, se arata intr-un comunicat de presa al MS.

Potrivit MS, din datele obtinute prin Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta (COSU) rezulta „o usoara crestere a numarului de solicitari, dar nu au fost inregistrate decese cauzate de canicula”.

In aceasta perioada, numarul de ambulante mobilizate pentru interventiile in judete a fost de 1.165, iar 183 de persoane care au avut de suferit din cauza temperaturilor ridicate au fost luate de pe strada de medicii de la ambulanta, in ultimele trei zile, a afirmat subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Sanatatii, Raed Arafat, intr-o conferinta de presa desfasurata dupa sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta. El a mentionat ca, din fericire, nu s-a inregistrat niciun deces corelat direct cu temperaturile caniculare, dar a semnalat o crestere a deceselor prin inec, motiv pentru care a cerut o atentie sporita, mai ales in cazul copiilor, dar si in privinta  scaldatului in ape neautorizate sanitar.

 

 

Probleme cardiace si AVC-uri cu duiumul

 

Atat Serviciul Judetean de Ambulanta cat si unitatile SMURD sunt asaltate in aceasta perioada de persoane cu afectiuni cardiace si accidente vascular-cerebrale.

In judetul Buzau, toate cele 38 de ambulante din dotare si intregul personal sunt mobilizate 24 de ore din 24, pentru a veni in ajutorul persoanelor care au nevoie de ajutor, in cel mai scut timp. Zilnic, peste 200 de persoane solicita ajutor medical de urgenta, mai ales din cauza unor afectiuni cronice asociate care pe fondul caldurii excesive se acutizeaza. Foarte multe solicitari avem pentru afectiuni cardiace, neurologice sau abdominale in aceasta perioada. Cazuri de lipotimie nu au fost insa mai mult de 4-5 pe zi, in ultima saptamana, iar cele mi multe dintre acestea s-au manifestat la persoane varstnice, pe fondul unor afectiuni preexistente. Din fericire nu s-a inregistrat niciun deces din cauza caniculei”, a precizat dr. Lhuana Zissu, directorul Serviciului Judetean de Ambulanta.

Dr. Zissu recomanda populatiei sa evite expunerea la soare in intervalul orar 11:00 – 18:00, sa se imbrace cu haine de culoare deschisa si sa bea minimum 1,5 – 2 litri de apa pe zi.

 

Aglomeratie si la UPU

 

La fel de aglomerati sunt si medicii de la Unitatea de Primire Urgente (UPU), unde numarul zilnic al prezentarilor a crescut cu aprximativ 50, fata de o perioada obisnuita. „Vremea caniculara din ultima perioada a determinat o crestere a numarului de prezentari la UPU. Oamenii acuzafrecvent probleme cardiace, hipertensiune arteriala, decompensari ale unor boli cornice si stari lipotimice, pe fondul temperaturilor de peste 35 de grade Celsius. Majoritatea  persoanele care se prezinta la UPU sunt varstnice, dar nu lipsesc nici tinerii care stau prea mult in soare si nu se protejeaza. In ultimele zile au fost cinci cazuri de insolatie”, a precizat Adriana Bratosin, purtatorul de cuvant al Spitalului Judetan de Urgenta (SJU) Buzau.

Peste 1.100 de puncte de prim ajutor pe plan national au fost infiintate de autoritatile locale, de autoritati ale Ministerului Sanatatii si alte autoritati, unde sa se poata acorda primul ajutor, sa se dea apa, sa stea oamenii la aer conditionat.

In municipiul Buzau, doua puncte sunt deservite de vluntarii Crucii Rosii, in Piata Centrala si Piata Dorobanti, iar la Ramnicu Sarat, autoritatile locale au infiintat un punct de prim ajutor in incinta Muzeului Municipal.

 

Recomandari catre populatie

 

Pentru prevenirea incidentelor, in aceasta perioada cu temperaturi extreme, Directia de Sanatate Publica Buzau recomanda populatiei sa asculte sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11:00 si 18:00.

 „In perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5 – 2 litri), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este bine sa se manance in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii). O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa. Alcoolul, bauturile intens cofeinizate si cele cu zahar sunt periculoase. Se recomanda imbracamintea lejera, de culaore deschisa si din fibre naturale. Pe parcursul zilei se recomanda dusuri caldute, fara sa se stearga apa, iar acolo unde este aer conditionat este recomandat ca aparatul sa fie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala”, precizeaza purtatorul de cuvant al DSP Buzau, Mihaela Voineagu, recomandand o atentie sporita in cazul copiilor, varstnicilor si persoanelor cu dizabilitati.

Inspectoratele Teritoriale de Munca, la randul lor, verifica zonele unde muncitorii sunt expusi la temperaturi mari si controleaza modul in care sunt respectate normele privind livrarea de apa pana la limitarea expunerii la temperaturi mari si la soare pe durata zilei, chiar modificarea programului de lucru.

 

Temperaturi extreme pana pe 16 iulie

 

Temperaturile raman ridicate pana pe 16 iulie, a anuntat directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, intr-o conferinta de presa ce a avut loc dupa sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, mentionand insa ca astazi exista conditii de manifestare a unor turbulente atmosferice cu ploi si vijelii.

Miercuri si joi vor iesi de sub cod galben zonele din nord-vest si din nord-est, dar partea de sud va ramane sub cod galben miercuri si joi, cu mare probabilitate ca judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman si Giurgiu sa ramana si miercuri si joi sub cod portocaliu”, a declarat Ion Sandu, mentonand ca vineri nu vor fi peste 35 de grade.

Vom pregati o alta atentionare pentru sambata, duminica si luni, de asemenea pentru partea de sud cu siguranta cod galben si din nou judetele de langa Dunare e posibil sa fie sub cod portocaliu. Incepand cu data de 16 va fi o scadere a temperaturilor”, a adaugat directorul ANM.


Categorii: Institutii

Adaugati un comentariu


 

*