Capusele au inceput sa dea iama printre buzoieni

19 aprilie 2012 | 0 comentarii |

O adevarata invazie de capuse se manifesta, luna aceasta, in toata tara. Sute de persoane au ajuns la spital intepate de aceste insecte. Nici buzoienii nu fac exceptie.

Mai mult de 30 de victime ale capuselor au avut nevoie de ajutor specializat in ultimele doua saptamani. Atat medicii Sectiei de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, cat si cei din Spitalul Rm. Sarat  sustin ca zilnic vin in Urgenta persoane care au fost atacate de aceste insecte, speriate ca s-ar putea „capata” cu Boala Lyme, o boala infectioasa care necesita tratament indelungat si, netratata la timp, poate fi fatala.

Medicii au procedat la extragerea insectei, acolo unde a fost cazul, si au instituit imediat tratament specific. In cazul suspiciunilor de Boala Lymes, cunoscuta si ca „boala cu 1000 de fete” din cauza  simptomelor multiple care ingreuneaza diagnosticarea, pacientii au fost internati si le-au fost prelevate probe biologice (seruri) in vederea efectuarii analizelor de laborator, singurele care pot confirma sau infirma diagnosticul.

 

Autoritatile, in alerta

Autoritatile sanitare si cele sanitar-veterinare au intrat la randul lor in alerta. Au cerut administratiilor locale sa efectueze actiuni de dezinsectie in parcuri si in zonele cu verdeata, mai ales in spatiile de joaca pentru copii, dar si in spatiile special amenajate pentru animale, pentru a starpi insectele atat de periculoase atat pentru oameni cat si pentru animale.

In municipiul Buzau, RER Ecologic a demarat dezinsectia in urma cu o saptamana, iar actiunea va continua pana pe 5 mai, cand va avea loc o actiune mai ampla, cu substante pulverizate din avion, dupa cum a precizat directorul RER, Liviu Mocanu.

In plus, Directia de Sanatate Publica, prin Compartimentul de Educatie pentru Sanatate, a demarat o ampla campanie de informare in scop profilactic (de prevenire), recomandand atentie sporita in timpul plimbarilor sau iesirilor la picnik. Persoanele care au avut ghinionul de a fi intepate sunt sfatuite sa se prezinte de urgenta la sectia de Boli Infectioase, astfel incat sa li se acorde asistenta de specialitate si sa li se administreze imediat tratamentul specific.

 

Recomandari salvatoare

Dr. Viorica Mihalascu

Unele capuse sunt purtatoare ale bacteriei Borrelia burgdorferi, iar o simpla intepatura a capusei purtatoare este suficienta pentru a te imbolnavi, mai ales daca aceasta nu este indepartata corespunzator, in primele 48 de ore. In functie de specie (se cunosc 40), capusa transmite diferite boli, intre care unele foarte grave (bacteriene sau virale), cea mai frecventa  fiind Boala Lyme. Daca nu este descoperita si trata in timp util, sunt sanse mari sa apara complicatii precum: paralizia,  pierderea temporara a memoriei, probleme neurologice, inflamatii cronice la nivelul incheieturilor sau tulburari de ritm cardiac”, atrage atentia dr. Viorica Mihalascu, director adjunct Sanatate Publica, recomandand atentie sporita in zonele cu iarba inalta si protejarea cu haine care sa acopere cat mai bine pielea (sosete, pantaloni lungi etc.).

La randul lor, medicii veterinari recomanda protejarea animalelor de companie cu zgarda antiparazitara.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*