Caravana pentru combaterea violentei in familie se afla astazi la Buzau

12 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Pe platoul din Piata Dacia, buzoienii vor fi antrenati intr-o campanie de informare privind combaterea violentei in familie. Strategia pentru combaterea violentei in familie ar putea fi adoptata de Guvern saptamana viitoare, iar unul dintre obiective este existenta unui centru specializat pentru sprijinul victimelor in fiecare judet.

 

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a lansat, in cadrul unei conferinte organizata in Bucuresti, campania nationala privind prevenirea si combaterea violentei in familie. Violenta in familie nu trebuie sa te lase rece este un proiect sustinut printr-o finantare de peste 2,97 milioane lei de catre Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD).

Implementarea strategiei se va face incepand cu 2013 pana in 2017 si nu va presupune niciun fel de alocari suplimentare de la bugetul de stat, finantarea fiind aproape in exclusivitate bazata pe atragerea de fonduri europene nerambursabile”, a precizat la conferinta de lansare a proiectului, secretarul de stat Denisa Oana Patrascu, mentionand ca pentru actiunile care vor fi derulate in vederea combaterii violentei in familie, conteaza deja pe circa 15 milioane lei din partea unui fond norvegian.

Cu aceasta ocazie s-a dat startul caravanei mobile prin intermediul careia, in 35 de orase resedinta de judet si sectoarele municipiului Bucuresti vor fi realizate activitati de constientizare si informare a populatiei cu privire la gravitatea acestui fenomen, drepturile pe care legea le confera victimelor violentei in familie, serviciile de care acestea pot beneficia.

 

Si barbatii plang… cateodata

 

Scopul proiectului este de a modifica atitudinea comunitatii fata de violenta in familie, de a creste gradul de implicare a acesteia, precum si de a sensibiliza autoritatile locale, in vederea implicarii in prevenirea si combaterea acestui fenomen. Potrivit MMFPS, in fiecare judet va trebui sa existe cel putin un centru care sa ofere sprijin specializat victimelor agresiunilor intrafamiliale.

 „Violenta in familie se poate manifesta nu doar fizic, ci si verbal, poate fi psihologica, economica, sociala, sexuala, iar victimele nu sunt doar femeile si copii, ci si barbatii, a subliniat la randul sau parlamentarul PNL Cristina Pocora, presedinte al Comisiei pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati din Camera Deputatilor.

In municipiul Buzau, caravana va poposi astazi, intre orele 10,00 – 16,00, in zona Platoului Dacia.

 

Numarul agresiunilor intrafamiliale, in crestere progresiva

 

Distributia victimelor violentei in familie in functie de sex si varsta, in perioada 2005 – 2008

In evidentele Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din toata tara se afla peste 12.200 de cazuri de violenta domestica, cele mai multe dintre acestea, peste 8.800, referindu-se la copii sub 13 ani, preponderent in mediul rural. Sociologii sustin insa ca acesta este doar varful aisbergului, mult mai multe situatii ramanand necunoscute autoritatilor, martorii si victimele preferand sa taca.

Conform datelor detinute de Agentia Nationala pentru Protectia Familiei, in perioada 2004 – 2008, la nivel national au fost inregistrate 47.334 de cazuri de violenta in familie si au fost raportate 677 de decese provocate ca urmare a actelor de violenta comise in familie. In 2008, s-au inregistrat 11.534 cazuri de violenta in familie, reprezentand o crestere de 31,26 % fata de anul 2007, cand au fost 8.787 victime ale violentei in familie.

Autoritatile sustin insa ca aceasta crestere nu reprezinta o amplificare a fenomenului, ci mai degraba una a gradului de recunoastere a cazurilor de violenta in familie si raportarea lor ca atare de catre fiecare institutie abilitata.

 


Adaugati un comentariu


 

*