Caravana SMURD -„Fii pregătit!”, din nou la Buzău

15 mai 2018 | 0 comentarii |

Paramedicii SMURD îi așteaptă pe cei ce vor să învețe, de la profesioniști, cum să acorde primul ajutor și ce trebuie să facă în caz de dezastre, sâmbătă, în Piaţa Dacia din municipiul Buzău și duminică, în zona centrală din fața Primăriei Pogoanele.

 

Buzoienii au, la sfârșitul acestei săptămâni, ocazia de a învăța, de la specialiști, tehnicile de acordare a primului ajutor în situații de urgență, dar și ce trebuie să facă și cum să acționeze în cazurile de dezastre naturale. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Neron Lupașcu” Buzău anunță că, în zilele de 19 şi 20 mai 2018, Caravana SMURD –Fii pregătit!” va fi din nou în judeţul Buzău, pentru al treilea an consecutiv, la dispoziția celor dornici să învețe să fie salvatori și să știe cum să se salveze pe ei înșiși, în caz de dezastre naturale.

Caravana va fi amplasată în Piaţa Daciei din municipiul Buzău sâmbătă, 19 mai, între orele 10:00 – 18:00, urmând ca duminică, în acelaşi interval orar, să se afle în zona centrală din faţa Primăriei orașului Pogoanele. „Este pentru al treilea an când caravana ajunge în județul nostru, în primii doi ani de la lansare aceasta parcurgând peste 35.000 de kilometri, prin intermediul ei fiind instruite peste 20.000 de persoane din 77 de localități. Caravana SMURD – de instruire a populaţiei pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă – reprezintă un centru de formare mobil care dispune de o sală de şcolarizare cu o capacitate de 40 de persoane şi este dotat cu toate echipamentele medicale şi de prim ajutor, dispozitive portabile, inclusiv simulatoare, ce permit instruirea eficientă a participanţilor”, informază biroul de presă al ISU Buzău. Cursurile de instruire medicală se adresează atât populaţiei cât şi profesioniştilor, în compunerea caravanei existând şi o încăpere similară interiorului unei ambulanţe.

 

În cadrul Centrului mobil de pregătire, specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău vor susţine activităţi de pregătire a populaţiei pentru acordarea de prim ajutor în situaţii de urgenţă, dar şi prezentări ale principalelor dezastre naturale care pot afecta România: cutremure, inundaţii, alunecări de teren, incendii.

Prezentările vor fi însoţite de recomandări privind modul în care populaţia trebuie să reacţioneze în cazul producerii unor astfel de evenimente.

Totodată, participanţii vor putea viziona filme realizate de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, printre acestea regăsindu-se şi cele realizate în cadrul campaniilor naţionale de pregătire a populaţiei „R.I.S.C.- Renunţă. Improvizaţiile sunt Catastrofale” şi „Nu tremur la cutremur”.

Îi invităm pe buzoieni să participe la activităţile organizate la Caravana SMURD, întrucât acestea le vor aduce informaţii vitale privind modul de comportare înainte, pe timpul şi după producerea unei situaţii de urgenţă”, este mesajul transmis de salvatorii buzoieni.

 

Astăzi, 15 mai 2018, se împlinesc 10 ani de la înființarea SMURD București, perioadă în care salvatorii au avut 590.000 de intervenții în situații de urgență și au salvat sute de mii de persoane.

Raportat la anul de debut 2008, în anul 2017, numărul de intervenții gestionate de echipajele SMURD a crescut cu 400%, intervenindu-se, în aceste momente, cu șapte motociclete, șase autospeciale transport victime multiple, trei autospeciale pentru intervenția la dezastre și accidente colective, 20 de echipaje de descarcerare și 40 de echipaje de prim ajutor. „Celor care au ales să facă parte din această echipă, pompieri, medici, asistenți, piloți și paramedici, vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți, cu implicare și profesionalism, cu fiecare misiune îndeplinită, precum și pentru toate momentele dificile pe care ați reușit să le depășiți! La multi ani SMURD București și la mulți ani colegilor pompieri, medici, asistenți, piloți și voluntari care fac parte din marea familie SMURD!”, le-a urat salvatorilor, secretarul de Stat Raed Arafat.

Dăruirea celor care au participat la inființarea SMURD București care a devenit ulterior SMURD Bucuresti-Ilfov, a făcut posibilă evoluția remarcabilă și câștigarea încrederii populației în acest serviciu și în cei care deservesc acest serviciu de excepție, a cărei dezvoltare, spune șeful DSU, nu se va opri aici.

În perioada 15-19 mai, doctorul Raed Arafat participă  la ședințe de lucru și seminarii organizate de Banca Mondială, în Mexic, unde la invitația acestora va fi prezentat sistemul de urgență românesc. Pe parcursul acestor zile va avea și o serie de întâlniri bilaterale cu reprezentanții Băncii Mondiale și cu reprezentanții altor structuri similare, din alte țări.

 


Adaugati un comentariu


 

*