Caravana „Stop Hepatita” a facut un nou popas

9 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Cu aceasta ocazie, alte cateva sute de persoane s-au putut testa gratuit pentru depistarea virusului hepatitic C.

 

medici testare hepatitaDemarata in urma cu cteva luni, campanmia de prevenire a hepatitei, derulata de fundatia Renasterea, in colaborare cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie si Societatea Romana de Boli Infectioase si HIV/SIDA si-a derulat zilele acestea un nou episod, dand astfel posibilitatea altor cateva sute de persoane de a se informa si a se testa gratuit pentru depistarea prezentei virusului hepatitic C. Cea mai importanta actiune din cadrul acestei campanii este Caravana Nationala de Informare si Preventie a Hepatitei A, B, si C care, timp de un an, se deplaseaza prin tara facand popasuri in numeroase orase, pentru a oferi cat mai multor persoane informatii si posibilitatea de a se testa gratuit. La finele saptamanii trecute, caravana a facut un nou popas, al treilea de la inceputul campaniei, pavilionul de testare fiind instalat in Capitala. Pe langa cetatenii veniti sa se testeze gratuit si sa primeasca informatii utile, la eveniment au luat parte si Mihaela Geoana, presedintele fundatiei Renasterea, precum si medicul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals, un obisnuit al actiunilor de acest gen. Cu aceasta ocazie a fost reamintit faptul ca scopul acestei campanii este acela de a sustine implementarea programului de informare, educare si preventie pentru hepatita in Romania, dar si de a testa gratuit atat publicul larg, cat si personalul medical.

 

Mihaela Geoana

Mihaela Geoana

Prezenta in incinta pavilionului de testare amenajat cu ocazia celui de-al treilea popas al caravanei, Mihaela Geoana, presedintele fundatiei Renasterea, a precizat ca hepatita este subdiagnosticata in Romania, iar cifrele oficiale existente la acest moment informeaza doar despre jumatate din populatia infectata. „Exista categorii de varsta care sunt mai expuse la un anumit tip de virus hepatitic si, de asemenea, anumite categorii profesionale sunt mult mai expuse – de exemplu, cadrele medicale reprezinta una dintre cele mai expuse categorii, de aceea este foarte important ca aceasta categorie sa vina sa se testeze, asa cum s-a intamplat la actiunea precedenta, cea de la Craiova. Caravana se va desfasura pe durata unui an, iar pavilionul din cadrul caravanei reuneste actiuni pentru toate cele trei tipuri de virus hepatitic. Am pornit aceasta actiune din dorinta de a informa si a ajuta la diagnosticarea cat mai multor persoane infectate cu aceste virusuri”, a declarat cu aceasta ocazie Mihaela Geoana.

 

Dr. Adrian Streinu Cercel

Dr. Adrian Streinu Cercel

La randul sau, medicul Adrian Streinu Cercel a vorbit despre tendinta ascendenta a prevalentei hepatitei C, care a crescut de la 3 la suta in 2011, la 4,76 la suta in prezent, aceasta in conditiile in care afectiunea este inca subdiagnoisticata in Romania. „Noi cei de la Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals ne dorim sa informam pacientii nostri si publicul larg de existenta hepatitei C pentru care, din pacate, nu avem nicio simptomatologie. Unul din scopurile Caravanei Nationale Stop Hepatita, initiativa pe care o sustinem din toate punctele de vedere, este de a testa cat mai multe persoane pentru a putea depista activ si a diagnostica pacientii din timp pentru a trata mult mai usor boala. Pana acum am reusit sa testam foarte multe persoane si vom continua testarile pentru a ajunge cat mai aproape de eradicarea acestui virus”, a precizat directorul Institutului Matei Bals.

Caravana Nationala Stop Hepatita reuneste actiuni pentru toate cele trei tipuri de hepatita sub un singur pavilion. Astfel,  pentru hepatita A sunt desfasurate activitati  de informare despre importanta igienei inca de la scoala, dar si distribuire de sapunuri, iar pentru formele de hepatita B si C se intreprind actiuni pentru constientizarea riscurilor de infectare prin ace si instrumentar nesterilizate si sange contaminat, dar si activitati de informare despre protejarea sexuala si distribuire de prezervative. Totodata, pentru hepatita C se efectueaza testari gratuite pentru depistarea virusului hepatitic care provoaca aceasta afectiune.

 


Categorii: Actual, Fundatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*