Cardul de sanatate, amanat pentru a sasea oara

31 iulie 2015 | 1 comentariu |

Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, ca anuntat acest instrument obligatoriu pentru decontarea serviciilor de sanatate nu mai este obligatoriu de la 1 august, deoarece mai sunt sute de mii de oameni care nu l-au primit.

 

Vasile Ciurchea - presedinte CNAS

Vasile Ciurchea – presedinte CNAS

Cardul de asigurari de sanatate nu mai este obligatoriu de la 1 august, a anuntat in urma cu cateva minute, la un post TV, Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), lasand sa se inteleaga ca acest instrument de decontare a serviciilor medicale va fi obligatoriu, probabil, din septembrie.

NU s-a stabilit inca data obligativitatii folosirii cardului. Cu certitudine septembrie va fi luna de folosire exclusiv a cardului de sanatate, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, motivand ca aceasta noua amanare, a sasea de la primul termen cand se stabilise ca va fi obligatoriu, prin faptul este perioada de concedii. A recunoscut insa ca sute de mii de oameni nu au intrat in posesia cardului.

Initial, cardul trebuia sa devina obligatoriu la 1 februaie. Apoi, termenul a fost mutat pe 1 aprilie, apoi pe 1 mai. Ulterior, Ciurchea a anuntat ca documentul va fi obligatoriu de la sfarsitul lunii iunie, apoi la 1 august, iar de aceasta data, fara a mai avansa o data certa, a spus ca probabil in septembrie se va intampla acest lucru.

 

card sanatateAcum cateva zile, Ciurchea se lauda ca de doua saptamani, cardul de sanatate functioneaza fara probleme si isi reconfirma deciza potrivit careia acest instrument de decontare a serviciilor de sanatate va fi obligatoriu de la 1 august, desi recunostea ca CNAS mai are de distribuit cateva sute de mii de carduri si nu stia daca sunt sau nu tiparite toate cele solicitate dupa 1 mai.

Astazi a venit cu vestea „bomba” despre o noua amanare, recunoscand ca mai sunt multe persoane care nu si-au primit acest asa-zis pasaport de sanatate, dar a insistat ca toate cardurile solicitate dupa 1 mai sunt tiparite, mai putin cele ale persoanelor care „in fiecare zi implinesc varsta de 18 ani sau indeplinesc conditiile de a intra in posesia acestui instrument”.

In ceea ce priveste sistemul informatic, despre care medicii se plang ca nu functioneaza asa cum ar trebui, oficialii CNAS au recunoscut ca dupa 1 mai, cand cardul ar fi trebuit sa devina obligatoriu, sistemul s-a tot blocat, dar n-au vrut sa-si asume in ruptul capului acest lucru, spunand ca unele probleme erau inerente, ca la orice implementare a unui sistem de asemenea dimensiuni. Au aratat insa cu degetul inspre furnizorii de servicii medicale, care ar fi manifestat „rezistenta”. „Am avut si 9.000 de accesari pe secunda, nu stiu daca vreo banca din Romania are 1.000 de accesari pe secunda”, spunea Ciurchea, incercand sa gaseasca o scuza pentru ineficienta sistemului si refuzand sa recunoasaca faptul ca sistemul a fost subdimensionat.

 

carduriMinistrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a recunoscut insa, dupa blocajele semnalate de medici si de asigurati, ca filtrele initiale fusesera fixate la 9.000 de accesari pe secunda, ulterior a fost largita banda la 75.000 de accesari pe secunda, astfel incat sistemul sa functioneze si ca ulterior nu s-au mai inregistrat deficiente din punctul de vedere al Casei de Asigurari, ci doar in cabinetele medicilor de familie si in spitale, din cauza ca multi furnizori de servicii medicale utilizeaza softuri achizitonate de la terti, neadaptate la softul cardului.

Mai mult, medicii reclama si la ora actuala exista probleme, mai ales in privinta dovezii de asigurat, iar unele servicii acordate pacientilor nu le sunt decontate, pentru ca sistemul nu este adaptat sa recunoasca, in timp real, calitatea de asigurat sau neasigurat al posesorului. O alta problema este si aceea a adeverintelor cu care unii asigurati se prezinta la medic si care au valabilitate de trei luni, desi omul se poate afla in situatia de a nu mai fi asigurat chiar din a doua luna dupa ce a primit-o de la Casa de Asigurari. Se descopera ca acesta nu mai este asigurat abia la verificarea raportarilor, iar lor li se taie serviciile, desi daca nu medicul, ci sistemul este de vina ca nu recunoaste in timp real daca pacientul este sau nu asigurat.


Categorii: Actual, C.A.S., Stiri

Comentarii (1)

  1. Augustin Cristian Petrescu spune:

    Hai ca pana la urma faceti cum ati facut cu cartea de alegator! O gramada de bani aruncati pe garla!! E concurs pe meserii… care e cel mai handicapat dintre toti decidentii???

Adaugati un comentariu


 

*