Cardul de sanatate naste noi conflicte intre medici si autoritati

23 august 2012 | 0 comentarii |

Negocierile dintre Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si medicii de familie s-au purtat cu „baionetele scoase” dar s-au finalizat fara niciun rezultat.

 

Taxa clawback , coplata si cardul de sanatate raman subiecte de  permanente nemultumiri, contradictii si critici, oricate dezbateri s-ar face pe proiectul Legii Sanatatii si oricati ministri s-ar perinda la guvernare.

Cardul de sanatate a aprins din nou spiritele, dupa ce a fost ani de-a randul contestat, mai ales de organizatiile religioase care, in parte, au si obtinut anumite promisiuni din partea initiatorilor proiectului de act normativ, fara ca fondul problemei sa fie insa clarificat.

Reprezentantii medicilor de familie s-au declarat nemultumiti dupa dezbaterea desfasurata miercuri la Ministerul Sanatatii, pe motiv ca introducerea cardului de sanatate mareste birocratia, in detrimentul actului medical.

Atat presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie, Rodica Tanasescu, cat si presedinta patronatului Medicilor de  Familie, Doina Mihaila, au afirmat ca actele birocratice deja existente, la care se va adauga si cardul de sanatate, afecteaza timpul si preocuparea medicului de familie fata de pacienti, asa ca si-au exprimat refuzul de a inscriptiona noile carduri. „In loc sa consultam pacientii, facem inscriptionari, borderouri si inregistrari”, a declarat dr. Tanasescu, cerand ca operatiunile de completare si getionare a cardului de sanatate trebuie sa fie facute de CNAS, care prin intermediul caselor judetene ar trebui sa completeze cardurile si sa fie semnate contracte intre asigurati si asigurator.

La randul sau, dr. Mihaila a acuzat si faptul ca medicii de familie trebuie sa suporte din banii lor achizitionarea cititorului de card, care va costa intre 150 si 200 de euro, la care se va adauga si mentenanta acestuia si a subliniat ca medicii de familie nu vor refuza folosirea cardului, dar vor refuza sa faca in plus lucrurile pe care le presupune acesta. „Nu asiguratul doreste card, nici medicul de familie, ci reprezentantii CNAS. Cine doreste, acela va trebui sa plateasca”, a afirmat presedinta Patronatului.

Medicul-sef al CNAS, dr. Marius Filip, atrage insa atentia ca exista un cadru legislativ care trebuie respectat dar, avand in vedere ca nimic nu este perfect, s-ar putea face si modificari, care insa vor trebui sa fie in favoarea asiguratului. Totodata, medicul-sef al CNAS considera ca inscriptionarea cardurilor de sanatate nu poate intra in atributiile unui functionar, intrucat aceasta se face in urma dialogului cu pacientul. A atras insa atentia ca fara cardul de sanatate si fara utilizarea lui medicii de familie nu vor putea fi platiti, iar bolnavii nu vor avea dreptul la servicii medicale.


Adaugati un comentariu


 

*