Cardul de sanatate, obligatoriu de la 1 mai

28 ianuarie 2015 | 1 comentariu |

Executivul a amanat cu o luna prevederea initiala, pentru ca responsabilii din Sanatate nu sunt in stare sa finalizeze Normele Contractului-cadru mai devreme, iar fara ele  nu se pot incheia contracte cu furnizorii.

 

card cititorAmanarile si tergiversarile nu mai sunt o noutate in sistemul medical romanesc, asa cum nu sunt, in general, in comportamentul autoritatilor de la noi, care rar sunt capabile sa-si respecte termenele pe care singure si le-au dat. Asa se intampla si in cazul Cardului national de asigurari de sanatate, care va deveni obligatoriu de la 1 mai si nu de la 1 aprilie, cum prevedea Proiectul hotararii privind Normele metodologice de aplicare. Decizia a fost anuntata astazi, de presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNMAS), Vasile Ciurchea, intr-o conferinta de presa, in care a precizat si care vor fi costurile eliberarii unui nou card de sanatate, respectiv, modul in care se procedeaza pentru obtinerea acestuia.

Amanarea intrarii in vigoare a obligativitatii cardului national de  asigurari de sanatate cu o luna are loc pentru ca, asa cum am mai spus in Sanatatea Buzoiana, mai devreme nu vor fi gata Normele Contractului-cadru, in lipsa carora nu se pot incheia contractele cu furnizorii de servicii medicale. Nu mai punem la socoteala faptul ca, initial, potrivit Legii 95/2006, a Sanatatii, cardul trebuia sa fie introdus in sistem pana la sfarsitul anului 2007

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

Presedintele CNAS a mai spus ca, potrivit unei Hotarari de Guvern aprobata astazi, „cardul national de sanatate va deveni obligatoriu pentru asigurati din 1 mai”, data de la care „va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale”, iar in perioada 1 februarie – 30 aprilie, va fi utilizat in paralel cu actualul sistem. „In acest fel, se va asigura accesul la servicii medicale si celor aproximativ 800.000 de asigurati care inca nu au intrat in posesia cardului”, a precizat Vasile Ciurchea.

Totodata, actul normativ aprobat astazi stabileste ca distribuirea Cardurilor nationale de sanatate se va putea face si prin alte mijloace decat posta. Astfel, cardurile nationale de asigurari sociale de sanatate, care se distribuie prin serviciile postale, vor putea fi distribuite si prin intermediul altor mijloace (de exemplu, medicii de familie)”,  se precizeaza intr-un comunicat de presa al Guvernului. Cardurile nationale de sanatate nedistribuite si predate de catre operatorul de servicii postale la casele de asigurari de sanatate urmeaza a fi distribuite asiguratilor de catre casele de asigurari de sanatate, fie prin prezentarea acestora la sediul casei de asigurari de sanatate la care este luat in evidenta asiguratul, fie prin intermediul medicilor de familie, cu ocazia primei prezentari in vederea acordarii unui serviciu medical.

 

copil-spitalExecutivul a decis, totodata, infiintarea Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate, prin reorganizarea Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor (CONAS). Noua institutie va avea rolul sa supravegheze, prin evaluari sistematice si mecanisme juridice, respectarea calitatii actului medical in toate formele sale.

Noile reglementari creeaza cadrul juridic necesar pentru a extinde implementarea managementului calitatii serviciilor medicale, aplicat in prezent doar pentru spitale, la toate unitatile sanitare si, astfel, toate unitatile sanitare vor intra in procesul de evaluare in vederea acreditarii.

Acreditarea este procesul prin care se valideaza faptul ca serviciile medicale oferite de o unitate sanitara sunt conforme cu standardele adoptate de Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, proces in urma caruia unitatile sanitare sunt clasificate pe categorii de acreditare, aceasta clasificare influentand si finantarea.

 

cardIn ceea ce priveste costurile pe care trebuie sa le suporte persoana care solicita eliberarea unui nou card de sanatate, presedintele CNAS a precizat ca acestea sunt de aproximativ 15 lei (din care costul de productie este 2,2 euro plus TVA, iar cel de distributie, de 2,74 lei plus TVA).

In aceasta situatie (eliberarea unui nou card – n.r.) este stabilita o procedura simplificata, care presupune un singur drum la casa de asigurari, pentru a depune o cerere-tip, copie de pe cartea de identitate si actele doveditoare pentru plata contravalorii cardului si a cheltuielilor de distribuire prin servicii postale. Plata se va efectua la sediul casei de asigurari, iar cheltuielile sunt identice cu cele efectuate de CNAS si MS pentru primul card. Mai exact, costul de productie al cardului este de 2,2 euro plus TVA, iar costul de distribuire este de 2,74 lei plus TVA”, a explicat Vasile Ciurchea.

Dupa depunerea documentelor, asiguratul va primi acasa, in 30 de zile, noul card. Pana atunci, cardul sau va figura in sistem ca fiind inactiv, iar asiguratul va beneficia de servicii medicale in baza unei adeverinte.

 

card-sanatate-medicPersoanele care vor implini varsta de 18 ani dupa 1 februarie 2015 sau dobandesc calitatea de asigurat prin plata contributiei ulterior acestei date si, ca urmare, nu li s-a emis un card national de sanatate, vor face dovada calitatii de asigurat in baza unei adeverinte eliberata de casa de asigurari de sanatate de care apartine. „Pana la primirea cardului de sanatate, aceste persoane vor beneficia de servicii medicale in baza unei adeverinte care inlocuieste cardul, valabila nu mai mult de 30 de zile de la emiterea acestuia”, a precizat presedintele CNAS.

Persoanele care refuza in mod expres, din motive religioase sau de constiinta primirea cardului, vor depune o declaratie pe proprie raspundere in acest sens, la casa de sanatate la care sunt luate in evidenta, insotita de cardul national (daca acesta a fost distribuit). Aceste persoane vor face dovada calitatii de asigurat pe baza adeverintei de asigurat, avand o valabilitate de trei luni, eliberata de catre casa de asigurari de sanatate, la solicitarea asiguratului.

Cardul national, Prescriptia electronica si Dosarul electronic al pacientului, fac parte din proiectul „Platforma informatica a asigurarilor de sanatate – PIAS”.

Autoritatile cred ca atat cardul, cat si prescriptia electronica reprezinta masuri de eliminare a fraudei din sistem si de verificare a retetelor.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Medici

Comentarii (1)

  1. Gabriela Neagu spune:

    La noi nu se stie niciodata, suntem asi in amanari!

Adaugati un comentariu


 

*