Carnea consumata in exces, mai periculoasa decat tigarile

Ultimele studii arata ca excesul de proteine de origine animala mareste de patru ori riscul de cancer in cazul persoanelor trecute de 50 de ani.

 

ceafa1Desi exista voci care sustin beneficiile unui regim bazat pe proteine, un studiu efectuat recent de cercetatorii americani arata ca excesul de proteine animale din alimente precum carnea, branzeturile sau alte produse lactate nu este deloc benefic pentru organism, efectele fiind chiar mai grave decat cele ale fumatului. Cele mai expuse riscului sunt persoanele trecute de 50 de ani, in cazul carora consumul excesiv de proteine de origine animala creste de patru ori riscul de cancer sau de diabet. Cea mai nociva in acest context este carnea rosie, ale carei efecte negative pot face mai mult rau organismului decat tigarile fumate zilnic. Rezultatele studiului au fost publicate in data de 4 martie, in revista americana Cell Matabolism, cercetarile fiind facute timp de aproape 20 de ani pe 6.000 de persoane trecute de 50 de ani.

 

09924f6e3afce42fe947a40aff70dacbAutorii studiului, precizeaza ca odata cu inaintarea in varsta apar unele modificari in organism, iar alimentatia trebuind sa fie adaptata noilor nevoi. Cel mai mare risc de a dezvolta diferite forme de cancer sau diabet din cauza excesului de proteine animale sunt cele cu varste cuprinse intre 50 si 65 de ani. Cercetatorii americani sustin ca dupa aceasta varsta se poate mari consumul de proteine, pentru a se preveni anumite boli ale varstei a treia si/sau leziuni. Apreciarea cantitatilor de proteine animale ce pot fi consumate fara a se pune sanatatea in pericol se poate face in functie de greutatea fiecarei persoane. Astfel, cantitatea ideala ar fi de 0,8 grame de proteine pe kilogram-corp, adica circa 45-50 de grame pe zi pentru o persoana de 59 de  kilograme. Specialistii recomanda, ca alternativa, consumul de fructe si legume, bune atat pentru sanatate, cat si pentru silueta, mai ales in contextul cresterii numarului de persoane supraponderale. Spre deosebire de carne si produse lactate, sursele de proteine vegetale nu contin colesterol si grasimi saturate care sa afecteze sanatatea inimii.

 

salate01mAstfel, fructele si legumele pot fi incluse in siguranta in alimentatie, limitand in acest fel consumul de carne si produse lactate. Un consum moderat de proteine animale in cadrul unui plan alimentar bazat in mare parte pe legume, verdeturi, fructe, nuci, seminte si leguminoase este suficient. Specialistii spun ca nu trebuie consumata carne sau lactate in fiecare zi in cantitati exagerate, pentru a asigura organismului necesarul de proteine, cu atat mai mult, cu cat s-a demonstrat ca produsele de origine animala consumate in cantitati mari creeaza un mediu acid in organism, favorizand astfel dezvoltarea cancerului de colon, dar si a altor boli.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*