Cat cheltuie romanii pe medicamente ?

27 decembrie 2013 | 1 comentariu |

Rezultatele unui sondaj efectuat recent arata ca locuitorii din zona Crisana-Maramures aloca cea mai mica suma lunar pentru medicamente, in timp ce dobrogenii cheltuie cei mai multi bani pentru a se trata.

 

Farmacie Sensiblu

Cele mai recente rezultate ale studiului Confido, care masoara trimestrial dinamica preferintelor populatiei cu privire la sistemul medical si farmaceutic din Romania, reitereaza studiile din ultimii ani, potrivit carora majoritatea romanilor prefera automedicatia, cumparandu-si medicamentele direct din farmacii, fara reteta. Acelasi studiu pune in evident si faptul ca locuitorii din anumite zone geografice consuma mai multe medicamente decat cei din alte zone, atat pe baza de reteta cat si la liber (OTC), ceea ce arata pe de o parte ca starea de sanatate a populatiei din zonele respective este direct proportional cu acest consum, iar pe de alta, ca oamenii de la munte sunt fie mai sanatosi, fie recurg la tratamente naturiste mai mult decat cei din Delta, spre exemplu.

Conform studiului amintit, realizat de Exact Cercetare si Consultanta, in colaborare cu Link Resource, peste 28 la suta dintre romani isi procura  medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala, la intervale de timp mai mari de un an, in timp ce 19 la suta au nevoie de astfel de medicamente lunar.

In acelasi timp, medicamentele fara prescriptie medicala (OTC-uri) sunt cumparate lunar de 32 la suta din populatie si o data la doua luni de 23 la suta, in timp ce 18 la suta din romani cumpara astfel de medicamente la distante mai mari de un an.

De remarcat este faptul ca nu se observa o diferenta majora de pret intre categoria medicamentelor eliberate pe baza de reteta si categoria celor eliberate fara reteta, media sumelor platite intr-o luna de romani fiind  52 de lei pentru prima categorie, respectiv 47 de lei pentru cea de-a doua.

 

medicamenteIn ceea ce priveste distributia pe zone a banilor cheltuiti lunar pe medicamente, studiul indica faptul ca locuitorii din Crisana-Maramures cheltuie cei mai putini bani pe medicamente eliberate atat in baza retetelor, cat si pentru cele fara prescriptie medicala. Astfel, ei considera ca 33 de lei sunt de ajuns pentru a-si procura medicamentele pe baza de prescriptie medicala, in timp ce dobrogenii cheltuie cei mai multi bani, respectiv 68 de lei. Acesta poate fi un indicator si fata de startea de sanatate a populatiei, ceea ce inseamna ca dobrogenii sunt mult mai bolnavi decat maramuresenii.

In ceea ce priveste predispozitia romanilor de a-si face stocuri de medicamente pentru urmatoarele trei luni, studiul arata ca acestia sunt dispusi sa cheltuie pentru achizitionarea medicamentelor ce nu necesita prescriptie medicala, o suma medie de 58 de lei, cu sase lei mai mare decat cea alocata pana in prezent (probabil tinand cont de perioada de iarna). Comparativ cu media inregistrata la nivel national, banatenii si-au alocat o suma medie mai mare, de 77 de lei, in timp ce locuitorii din Crisana-Maramures aloca tot cea mai mica medie lunara, de doar 39 de lei.

Si in cazul medicamentelelor ce pot fi cumparate fara reteta, romanii sunt dispusi sa cheltuie o medie lunara mai mare, comparativ cu sumele cheltuite in trecut, mai exact  56 de lei fata de 47 de lei. Bucurestenii si dobrogenii sunt singurii dispusi sa aloce o medie lunara de 62 de lei si, respectiv, 61 de lei, in timp ce locuitorii zonei Crisana-Maramures sunt dispusi sa cheltuie lunar doar 48 de lei.

 

*Cercetarea a fost facuta pe un esantion de 1.154 de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 70 de ani, rezidente in mediul urban, care au raspuns la chestionarul administrat pe internet de firma care se ocupa cu realizarea studiului. Respondentii au fost selectati aleatoriu, din panelul Exact Cercetare si Consultanta, care contine 20.000 de respondenti.

 

 


Categorii: Actual, Analiza, Financiar

Comentarii (1)

  1. Psiholog, Gabriel Pascu spune:

    Invers proportional cu suma cheltuita pentru autoeducatie.

Adaugati un comentariu


 

*