Cati bani „inghit”, din bugetul Sanatatii, afectiunile cauzate de fumat

23 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Portivit unui studiu recent, in 2012, din bugetul sistemului public de Sanatate s-au alocat circa 1,25 miliarde de lei, in timp ce din taxa pe viciu s-au strans 1,13 miliarde.

 

TBC Rezultatele primului studiu de impact economic al consumului de tutun asupra sistemului public de sanatate, efectuat din initiativa Fundatiei Medicale Pneuma, Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta si Retelei Europene pentru Prevenirea Fumatului date publicitatii zilele acestea, sunt alarmante. Studiul a evaluat cheltuielile pe care sistemul public de sanatate din Romania le sustine pentru diagnosticul si tratamentul principalelor categorii de boli asociate consumului de tutun, mai precis bolile cardiovasculare, bolile cerebrovasculare, cancerul, bolile respiratorii si tuberculoza, rezultatele indicand faptul ca banii colectati din taxa pe viciu nu sunt suficienti pentru acoperirea acestor cheltuieli. Cifrele prezentate au avut ca perioada de referinta anul 2012, indicand ca in acel an, sistemul public de sanatate a platit 1.251.716.122 de lei pentru afectiunile cauzate de fumat si a colectat din taxa pe viciu 1.139.293.773 lei, ceea ce inseamna un deficit de peste 100 milioane lei. Rezultatele au fost prezentate de medicul Magdalena Ciobanu, expert in Ministerul Sanatatii pe problema controlului tutunului, care a facut si o prezentare mai detaliata a alocarii acestor sume.

 

Dr. Magdalena Ciobanu

Dr. Magdalena Ciobanu

Aceasta a precizat ca suma de 1,25 de miliarde de lei se refera la afectiunile cauzate strict de fumat, dar ca suma totala platita pentru toate cele patru categorii de afectiuni asociate fumatului este de 4,31 de miliarde de lei, rezultand ca acest viciu este responsabil pentru 27,8 la suta din aceste cheltuieli. „Sursele de finantare a sistemului sanitar au fost Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate si bugetul Ministerului Sanatatii constituit din fonduri din bugetul de stat si din venituri proprii, asa-zisa taxa pe viciu. In anul 2012, cheltuielile totale pentru sanatate au fost in valoare de 22.075.623.000 lei, din care suma cheltuita din cauza fumatului reprezinta 5,7 la suta”, a mai precizat medicul Magdalena Ciobanu. Aceasta a mai adaugat ca marirea pretului tigarilor prin cresterea taxarii, crearea spatiilor publice fara fum de tutun prin interzicerea fumatului in aceste zone, interzicerea publicitatii si promovarii produselor din tutun, concomitent cu oferirea de sprijin celor care doresc sa renunte la fumat sunt printre cele mai eficiente masuri pentru a reduce consumul de tutun si consecintele lui pentru sanatate si economie.

 

Dr. Miron Bogdan

Dr. Miron Bogdan

Acelasi studiu arata ca numarul de cazuri spitalizate in 2012 pentru toate cele patru categorii de boli atribuibile fumatului a fost de 1.892.323, dintre care 550.142 au fost cauzate direct de fumat.

La randul sau, seful comisiei de pneumologie a Ministerului Sanatatii, dr. Miron Bogdan, presedinte al Fundatiei Medicale Pneuma, a semnalat ca in fiecare ora cinci romani mor din cauza fumatului. Acesta  a precizat  ca 42.022 de persoane au murit din cauza afectiunilor provocate de fumat in 2012, ceea ce inseamna o crestere cu 25 la suta fata de anul 2005, cand au murit din aceeasi cauza 33.000 de persoane. „Romanii, din punct de vedere cardiovascular epidemiologic, o duc din ce in ce mai rau. Numarul total de decese prin boli cardiovasculare in Romania in 2010 a fost de 26.432. In anul 2012 au avut cancer pulmonar 9.317 barbati si 2.327 de femei. In acelasi an, 43.149 barbati aveau diferite tipuri de cancer si 35.611 femei. Incepe sa creasca semnificativ numarul de cancere la femei. Incidenta cancerului pulmonar este cam aceeasi cu mortalitatea prin cancerul pulmonar”, a avertizat medicul Miron Bogdan. Acesta a mai adaugat si ca in prezent, cheltuielile datorate fumatului reprezinta 38,4 la suta din totalul cheltuielilor pentru bolile respiratorii si 14,2 la suta pentru cele cardiovasculare.

 


Adaugati un comentariu


 

*