Caz de malarie depistat de medicii din Iași, la un pacient întors din Camerun

19 august 2022 | 0 comentarii |

Un bărbat în vârstă de 41 de ani, revenit în urmă cu trei săptămâni dintr-o călătorie în Camerun, a fost internat la Spitalul Cinic de Boli Infecţioase Sf. Parascheva din Iaşi, după ce a fost diagnosticat cu malarie. 

 

Autoritățile de sănătate publică din Iași au anunțat că la Spitalul Cinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi a fost diagnosticat un caz de malarie la un pacient în vârstă de 41 de ani, care a fost internat și primește tratament sub supraveghere medicală.

Managerul unității medicale, dr. Florin Roșu, a precizat că este vorba despre un bărbat care s-a întors dintr-o călătorie în Camerun, la sfârșitul lunii iulie, și, pentru că prezenta simptome asemănătoare unei viroze respiratorii, s-a adresat medicului de familie care i-a prescris tratament simptomatic. Întrucât starea de sănătate nu i s-a îmbunătăţi după acest tratament, bărbatul s-a prezentat la Spitalul Municipal Paşcani, unde a fost internat și a primit o schemă de tratament pe care l-a urmat în regim de spitalizare, dar nici așa, starea de sănătate nu i s-a îmbunătățit, așa că medicii din Pașcani au solicitat transferul pacientului, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

 

Managerul Spitalul Cinic de Boli Infecţioase Sf. Parascheva a precizat că pacientula fost admis prin transfer” de la spitalul din Pașcani la spitalul din Iași, în cursul zilei de joi, iar la internare prezenta „cefalee intensă, febră 38,8 grade Celsius şi mialgii. Ne-a comunicat că a avut şi peste 40º C când au apărut primele simptome. I-a povestit medicului de gardă că a revenit de curând dintr-o zonă endemică, aşa că i s-au prelevat de urgenţă analize în cadrul laboratorului de analize medicale al spitalului, pentru malarie. Rezultatul a fost pozitiv. La ora actuală, pacientul se află sub tratament, este stabil hemodinamic, i se administrează perfuzii de reechilibrare hidro-electrolitică şi este monitorizat de echipa medicală. Putem spune că a venit la timp la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Sf. Parascheva deoarece complicaţiile malariei sunt grave”, a explicat dr. Florin Roşu.

 

Malaria este o boală infecto-contagioasă acut-febrilă, care constituie o problemă majoră de sănătate publică la nivel global. Este întâlnită mai ales pe continentul african şi în ţările subsahariene și este cauzată de patru specii distincte de protozoare din genul Plasmodium ale căror vector este femela țânțarului anofel (Anopheles mosquitoes) infectată. Boala se poate manifesta la toate categoriile de vârstă și sex, însă copiii sub 5 ani, gravidele și bolnavii de HIV/SIDA, precum și persoanele care se deplasează în scop turistic într-o zonă endemică prezintă risc crescut de infecție.

Se estimează că anual se înregistrează 300-500 milioane de cazuri, din care aproximativ un milion se soldează cu deces. Cazurile severe de malarie pot cauza decesul, în lipsa tratamentului adecvat. Potrivit CNSCBT, este „obligatoriu” ca înaintea unei călătorii în țările endemice să fie consultată lista și specificațiile acestora privind existența speciilor de plasmodium și rezistența lor la anumite antimalarice.

 


Adaugati un comentariu


 

*