Cazul vaccinului contaminat de la Institutul Cantacuzino a ajuns si pe masa procurorilor

Acestia au inceput urmarirea penala pentru neglijenta in serviciu si efectuarea unui studiu clinic fara respectarea normelor de buna practica.

 

Laborator Institutul Cantacuzino

Laborator Institutul Cantacuzino

Dupa ce expertii Organizatiei Mondiale Sanatatii au constatat ca principala cauza a contaminarii vaccinului antigripal produs anul trecut de Institutul Cantacuzino a fost faptul ca procesul de productie a inceput cu o intarziere de cinci luni iar angajatii au lucrat sub presiunea autoritatilor, cazul a ajuns si in atentia Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a deschis o ancheta in urma sesizarilor primite din partea Corpului de Control al primului ministru in urma cu o saptamana, urmata apoi de o sesizare a presedintelui Basescu, facuta in urma unei sedinte CSAT in care s-a discutat si aceasta problema. Procurorii au inceput urmarirea penala sub aspectul savarsirii infractiunilor de neglijenta in serviciu si efectuarea unui studiu clinic fara respectarea normelor de buna practica, nefiind inca vizata o persoana anume, ci doar faptele in sine.

 

cantacuzino-institut

Institutul Cantacuzino

Referitor la acest dosar, Tiberiu Nitu, procurorul general al Romaniei a declarat ca urmeaza sa fie audiate mai multe  persoane, sa fie ridicate diferite  inscrisuri, ceea ce presupune o ancheta judiciara amanuntita, la finalul careia ar trebui sa se stabileasca si cine sunt persoanele ce se fac vinovate pentru compromiterea totala a celor 400.000 de doze de vaccin antigripal produse la Cantacuzino. La acest moment, ancheta procurorilor se afla in faza audierilor, pana acum trecand pe la Parchet mai multe persoane, angajati ai institutului si persoane care au avut legatura cu productia vaccinului. Printre acestia s-a numarat si Marius Savu, fostul presedinte al Agentiei Nationale a Medicamentului, demis de fostul ministru al Sanatatii in ultimele ore de mandat, tocmai din cauza scandalului starnit in jurul vaccinului de la Cantacuzino, care a fost citat in calitate de martor.

 

Marius Savu, presedinte ANM

Marius Savu, presedinte ANM

Referitor la implicarea sa si a institutiei pe care a condus-o in scandalul vaccinului contaminat, acesta a declarat ca „Agentia Nationala a Medicamentului a autorizat linia de fabricatie a vaccinului gripal, acesta primind certificatul GMP, adica de respectare a regulamentului de buna practica de fabricatie. Apoi emite autorizatia de punerere pe piata care este valabila cinci ani, cu obligatia ca, in conditiile in care apare orice modificare a formulei de fabricatie, sa fie anuntat ANM. In cazul vaccinului gripal, anual, producatorul va solicita o variatie a autorizatiei de punere pe piata, intrucat Organizatia Mondiala a Sanatatii modifica formula anual. Institutul Cantacuzino a primit GMP pentru linia de fabricatie, dar nu a primit aviz de punere pe piata a vaccinului gripal din acest sezon, din cauza concentratiei prea mari de endotoxine”.

 

banicioiu2

Nicolae Banicioiu

La audieri a fost chemata si fosta directoare a institutului, Aurelia Draghici, si este de asteptat ca acelasi lucru sa se intample si cu fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu. La un moment dat, acesta vehicula chiar si varianta unui act de sabotaj, sesizand in acest sens SRI, sustinand ca are informatii ca dozele de vaccin ar fi fost contaminate cu intentie. Referitor la acest episod si la concluziile ulterioare ale expertilor OMS, succesorul sau, Nicolae Banicioiu, a declarat ca „raportul prezentat de Organizatia Mondiala a Sanatatii este foarte clar, nu confirma supozitia privind sabotajul si nici alte probleme enuntate public, ci mai degraba denota tratare superficiala. Cred ca lucrurile au fost privite politic, de asumare a unei fapte pe care s-o puna neaparat in practica intr-un termen cat mai scurt, cu obiective cat mai neclare. Nici macar echipa care a manageriat acest fapt de la MS nu a avut clar ceea ce trebuie sa se intample acolo”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*