Ce boli se pot ascunde in spatele cosmarurilor repetate

Visele sunt, de obicei, rezultatul unor evenimente obisnuite, al grijilor sau al stresului de peste zi, insa cosmarurile pot fi si un semnal de alarma pentru o problema de sanatate.

 

somnFara indoiala, fiecare om a avut de cateva ori in viata somnul tulburat de vise urate sau a simtit o unda de regret dimineata, dupa ce a realizat ca ceea ce „traise” peste noapte fusese un vis frumos. Visele sunt absolut normale, avand loc intr-o etapa de somn numita REM (rapid eye movement), caracterizata de o miscare rapida a ochilor, etapa esentiala pentru pastrarea sanatatii mintale.

Creierul se foloseste de vise pentru a lamuri evenimentele de peste zi, iar daca se intrerupe somnul REM, fie din cauza unor probleme respiratorii, fie din cauze hormonale sau de stres intens, acel continut emotional nu se integreaza, iritand mintea. Drept rezultat, apar cosmarurile, vise urate care  au loc, de obicei, mai tarziu in noapte, femeile visand urat mai des decat barbatii. Specialistii spun ca nu trebuie sa ne facem griji in privinta continutului acestor cosmaruri, insa in cazul in care ele persista se recomanda consultul unui medic, cosmarurile dese putand indica unele afectiuni.

 

cosmar 2Un studiu suedez a pus in evidenta faptul ca in cazul oamenilor in varsta, cosmarurile dese sunt asociate cu batai de inima neregulate si cu dureri de piept. Acelasi studiu a relevat faptul ca incidenta durerilor de piept si a ritmului cardiac neregulat crestea in cazul femeilor cu varsta intre 40 si 64 de ani care aveau cosmaruri frecvente si dormeau prost.

Multe dintre atacurile de cord au loc dimineata devreme, in perioada somnului REM, deoarece aceasta etapa a somnului streseaza organismul. Cand se trece la somnul REM, respiratia se inteteste, devine mai neregulata si mai superficiala, ochii se misca rapid in directii diferite, iar muschii membrelor paralizeaza temporar. Ritmul cardiac creste, la fel si tensiunea, iar cand oamenii se trezesc in timpul somnului REM, descriu adesea vise ciudate, ilogice. „Somnul REM este un declansator de stres pentru ca stimuleaza amigdala, partea creierului responsabila cu emotiile. Daca se combina hiperactivitatea amigdalei cu o sanatate a inimii precara, atunci vom fi mult mai vulnerabili in fata unui atac de cord. Este ca si cum o persoana cu probleme cardiace se apuca sa urce pe munte. Astfel, sistemul nervos autonom va suprareactiona”, a precizat in acest sens medicul Patrick McNamara, profesor de neurologie la Facultatea de Medicina din Boston.

 

cosmarAlte studii recente au demonstrat ca oamenii care sufera de tulburari ale somnului REM si care au commaruri intense care se manifesta fizic in timpul somnului prin tipete, plans, lovituri, prezinta un risc mai mare de a dezvolta boala Parkinson si alte tulburari neurologice degenerative. Oamenii sanatosi trec printr-un fel de paralizie in timpul somnului REM, pentru a nu reactiona conform viselor, insa, cei care sufera de Parkinson sau de alte boli degenerative isi pierd abilitatea de a mentine aceasta semiparalizie in timpul somnului REM. Acest lucru ii face sa reactioneze conform viselor, in special potrivit cosmarurilor.

Britanicii au mai descoperit ca in cazul copiilor, visele urate ii supun pe acestia unui risc crescut de episoade psihotice in adolescenta. „Cercetarea noastra care a analizat brutalitatea si cosmarurile, a indicat ca experientele din timpul zilei sunt inca procesate noaptea si astfel se modifica raspunsul fizic in fata stresului. Acestea au fost relationate cu un risc crescut de probleme de sanatate mintala“, a precizat Dieter Wolke, coordonatotul studiului si profesor de psihologie comportamentala si diferente individuale in cadrul Universitatii Britanice din Warwick. Acesta a adaugat ca parintii ar trebui sa se ingrijoreze atunci cand cosmarurile copiilor lor au loc regulat, timp de luni de zile sau chiar ani.

 


Categorii: Actual, Mind & Spirit

Adaugati un comentariu


 

*