Ce culoare are viata?

4 noiembrie 2013 | 1 comentariu |

 Francisco StoicaAm avut mereu impresia ca unii gandesc mai repede decat noi. Ca actioneaza atat de bine, planificat, pe nesimtite, prin invaluire, cu un management al ametirii maselor foarte bine pus la punct.

Probabil ca atunci cand am inceput sa dam obiective industriale si nu numai pe acestea, pe un leu, am gandit ca le salvam. Ca cineva le va moderniza. Credeam ca ne va fi mai bine, ca ne vom alinia la traiul bun al Occidentului. Ne-am lasat convinsi ca este bine ce se intampla, am sperat, am tot sperat…

Din pacate nu ne-am gandit la toate consecintele. Nu am stiut ca se vor intampla lucruri din ce in ce mai rele. Daca multi dintre cei care nu au mai avut loc de munca au plecat la cules de capsuni sau aiurea, la fel de fel de prestatii, cei din tara au ramas sa lucreze pe salarii mici sau sa traiasca cu pensii jenante. Stiau probabil occidentalii ca si din acest lucru vor castiga. Ca vor migra specialistii nostri catre ei, in cautarea unui trai mai bun. Se tot tocmesc alesii lor cu ai nostri pentru liberalizarea circulatiei fortei de munca, dar mai mult pentru cea necalificata. Cand este vorba de persoane cu meserii cautate, ingineri, doctori, in tacere sunt acceptati de orice tara.

Asa ne-am trezit ca au plecat peste 20.000 de medici specialisti si rezidenti, pentru a salva vieti in strainatate. Ce castiga occidentalii? Nu au problema scolarizarii. Fac economie de sute de milioane de euro pe care, de fapt, noi ii pierdem. Este un transfer mascat de bani si de forta de munca. Cum am putea sa ii pastram in tara? Crescand salariile. Ne lasa FMI-ul? Pai ce… este fraier? Politica lui este clara: Eu va imprumut si voi faceti cum va spun.

Se mentine subfinantarea, deficitul de personal ii impinge si pe cei care mai profeseaza sa isi ia lumea in cap, legislatia confuza genereaza necazuri. De anul trecut s-a trecut sub pragul critic de 40.000 de medici. La o suta de mii de locuitori sunt abia putin peste 200 de medici in Romania, adica suntem la coada clasamentului tarilor europene, in timp ce Austria, spre exemplu, are de doua ori mai mult decat noi. Urmarea? Exista deja salvari care nu pot pleca la urgente pentru ca nu au doctori care sa mearga cu ele si sectii de importanta vitala in spitale, care nu au medici de garda. Ce inseamna acest lucru? Ca un bolnav isi poate pierde viata. Un bolnav care a cotizat la Casa de sanatate multi ani. Cred ca trebuie sa repet. Oameni isi pot pierde viata. Si daca se intampla acest lucru ce va urma? Vor da multi din umeri. Asta este situatia. Ce sa facem?

Cum ce sa faceti? Nu dormiti noaptea si gasiti o solutie! Schimbati sistemul, schimbati legile!

Ministrul Sanatatii ne spune ca peste bugetul acesta  nu te poti duce. Ca nimeni nu poate sa dea mai mult decat ii permite societatea sa finanteze.

Cam suna a condamnare. Cam inseamna ca nu vom iesi din situatia din care suntem, dar o putem colora in functie de partidul politic aflatla putere. Chiar nu inteleg de ce cred unii ca numindu-si la conducerea spitalelor oameni de culoarea lor, pacientii o vor duce mai bine daca finantarea este aceeasi.

Sau… nu stim noi prea multe?

 


Categorii: Editorial

Comentarii (1)

  1. MERISAN GEORGETA spune:

    SUNT MULTE LUCRURI NEOMENESTI CE SE INTAMPLA IN TARA ASTA, MULTA LUME NEMULTUMITA SI NU STIE NIMENI CE TREBUIE FACUT SAU NU VREA, DE TEAMA SA NU PIARDA CE A REUSIT SA OBTINA… EU, O PENSIONARA CU 600 DE LEI, CE SA MAI ZIC, CA STAU LA BLOC SI PLATESC UTILITATI SI UN IMPRUMUT SI NU-MI AJUNGE SA MANANC CE TREBUIE PENTRU VARSTA MEA, CA TREBUIE SI MEDICAMENTE. AS PROPUNE SA SE REVIZUIASCA PENSIILE SI SALARIILE IN RAPORT CU COSUL ZILNIC, ORI SA STOPEZE PRETURILE, SA AIBA UN STAS, CA ASA ERA ODATA…!
    MULTUMESC DE ACEASTA CALE DE EXPRIMARE!

Adaugati un comentariu


 

*