Ce efecte au asupra creierului noptile nedormite de Sarbatori ?

Un studiu recent, publicat de cercetatorii suedezi de la Universitatea din Upsala, arata ca noptile albe cauzeaza leziuni cerebrale ce favorizeaza procesul de neurodegenerescenta.

 

Noapte alba

Noapte alba

A mai ramas foarte putin timp din vacanta inceputa in ajun de Craciun, iar dupa data de 7 ianuarie se va putea spune, official, ca Sarbatorile de Iarna au luat sfarsit. Pe langa mesele incarcate cu mancaruri grele, stropite cu alcool si pe langa lipsa activitatii fizice in favoarea petrecerilor, perioada ce se incheie a constituit si dintr-un alt punct de vedere un risc pentru sanatate, de aceasta data fiind vorba de sanatatea sistemului nervos.

Riscul este dat de noptile pierdute, in care multi dintre noi au renuntat la somn pentru a petrece prin cluburi sau pentru a chefui pana in zori cu parietenii ori familia, pentru ca dupa doar cateva ore de odihna petrecerea sa fie luata de la capat. Se adauga aici si noaptea nedormita de Revelion , iar tragand linie, se poate constata ca in toata aceasta perioada, organismul a fost privat de ore bune de somn. In afara oboselii firesti resimtite dupa o noapte alba, multi considera ca starea de sanatate de a organismului nu are de suferit din aceasta cauza, insa un studiu recent realizat de specialistii in neurologie de la Universitatea din Upsala, Suedia, ii contrazice si ar trebui sa le dea de gandit, relateaza AFP, citat de Agerpres.

Cercetatorii suedezi au demonstrat ca o noapte nedormita are efecte negative asupra creierului, in organism aparand semne care indica aparitia unor leziuni cerebrale.

 

Christian Benedict

Christian Benedict

Studiul a fost realizat pe 15 barbati  tineri, cu o stare generala buna de sanatate, care au fost impartiti in doua grupe. Acestora li s-au recoltat probe de sange la primele ore ale diminetii, dupa o noapte in care cei din prima grupa dormisera opt ore, iar cei din grupa a doua nu dormisera deloc. In urma analizelor, in sangele celor care nu dormisera s-a constatat o crestere cu 20 la suta a concentratiei a doua molecule, mai precis enolaza specifica neuronala si proteina S-100B. Neurologii sustin ca numarul acestor molecule creste in sange atunci cand apar leziuni cerebrale, dupa cum a informat coordonatorul studiului, Christian Benedict.

Cercetatorii suedezi au concluzionat astfel ca privarea de somn poate favoriza procesul de neurodegenerescenta, iar mai multe nopti nedormite pot avea repercusiuni nedorite asupra sanatatii creierului. Sfatul specialistilor este in acest caz ca noptile albe sa fie scurtate cu cateva ore sau sa fie urmate de perioade indelungate de odihna.

In plus, alte studii au demonstrat ca somnul accelereaza eliminarea toxinelor de la nivelul creierului, inclusiv a beta-amiloidului, care, prin acumulare, favorizeaza dezvoltarea bolii Alzheimer.

 

 

creierO leziune cerebrala descrie deteriorarea unei parti a creierului. Aceasta poate fi cauzata de un traumatism sau de o afectiune care poate provoca inflamatia, disfunctia sau distrugerea unor celule ale creierului sau tesutului cerebral.

O leziune poate fi localizata intr-o singura parte a creierului sau poate fi larg raspandita. Vatamarea initiala poate fi atat de mica incat sa nu produca nici un simptom initial, dar poate sa progreseze in timp si sa provoace modficari fizice si psihice evidente. O leziune a creierului ar putea afecta in mod direct neuronul sau una dintre celulele gliale, fiind afectate astfel, in mod indirect, functiile neuronului. Simptomele leziunilor cerebrale se manifesta in functie de partea creierului care este afectata.

In cazul unor boli, lezata este o portiune destul de mare de creier, iar semnele si simptomele sunt multiple. Uneori, desi este vatamata o portiune cerebrala foarte mica, consecintele pot fi catastrofale, daca este implicata o parte importanta din creier. De exemplu, sistemul reticular de activare este controlat si ii corespunde o zona mica situata la nivelul trunchiului cerebral, iar disfunctia acestuia duce la instalarea comei.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*