Ce mancam in post, consistent si sanatos?

6 aprilie 2013 | 1 comentariu |

Sfaturi pentru o alimentatie corecta, din ,,Abecedarul de Nutritie”, ne ofera prof. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane.

 

Prof.dr. Nicolae Hancu

Postul dina­intea Invierii Domnului, denumit si Postul Mare, este cel mai lung dintre posturile Bisericii Ortodoxe. Anul acesta, Postul Sfintelor Pasti a inceput pe 18 martie si se va incheia in data de 5 mai. Postul ne ofera, in general, beneficii numeroase ce tin atat de de bunastarea sanatatii corpului, detoxifierea organismului cu trufandale vegetale fiindu-ne la indemana, cat si de latura noastra spirituala.

Aplicat gresit, postul poate prezenta insa tot atatea riscuri. Prof. dr. Nicolae Hancu, autor al Abecedarului de Nutritie, membru de onoare al Academiei Romane si seful Catedrei de diabet, boli de nutritie si metabolism al Universitatii „Iuliu Hatieganu” din Cluj Napoca, ne explica in ce consta un meniu de post autentic si sanatos.

    

Regula de baza este, spune dr. Hancu, sa stim in ce cantitate si cum sa consumam alimentele de origine vegetala precum soia, ciuperci, mazare, linte, stevie, urzici, spanac etc., in asa fel incat alimentatia sa ne ofere un aport caloric echilibrat, care sa nu ingrase, dar nici sa nu slabeasca. Iata cateva exemple de alimente recomandate pentru meniurile de zi cu zi din perioada postului, care asigura detoxifierea corpului.

Micul dejun trebuie sa fie masa peste care nu trebuie sa „sarim” niciodata. Optand pentru alimente de post, lactatele de origine animala pot fi inlocuite cu iaurturi si lapte din soia, sau putem opta pentru fulgi din cereale cu ceai si paine prajita. Tot la micul dejun, putem alege salata de vinete, zacusca sau humus, evident in cantitate adecvata si cu un adaos de ulei minim.

Nu vor lipsi, bineinteles, fructele, insa atentie la calorii: nu se vor depasi 3-4 fructe pe zi.

 

Masa de pranz ne ofera cea mai mare varietate de alimente, chiar daca suntem in perioada postului. Putem gati ghiveciuri de legume, mancare de mazare si fasole sau preparate pe baza de orez cu legume. Este exclusa ceapa prajita in pregatirea lor. Tot pentru pranz, sunt recomandate si legumele la gratar sau fierte.

In aceasta perioada avem la dispozitie spanac, urzici, loboda si stevie „trufandale”, care pot fi consumate dupa ce au fost gatite sau sub forma de salate, in stare cruda, cand beneficiem de intregul aport de vitamine si minerale pe care acesta il contin din belsug.

Prof. dr. Nicolae Hancu atrage atentia in mod special la prepararea cartofilor, unul dintre alimentele de baza pentru post. Acesta ne recomanda  sa consumam cartofi copti sau fierti, in schimbul celor prajiti, care contin de 3-4 ori mai multe calorii, in aceeasi cantitate.

 

Seara, pentru cina, avem la indemana o bogatie de salate, in diverse combinatii, asezonate pentru gust cu condimente si branza din soia. Cel mai indicat este tofu natural, nu cel in ulei sau foarte sarat. Este un produs bogat în fibre alimentare, vitamine si minerale, sanatos pentru sistemul circulator si osos. Produsul este 100% vegetal si nu contine colesterol, nici gluten sau lactoza si nici ingrediente provenite din organisme modificate genetic. Tofu natur este recomandat pentru vegetarieni si vegani.

Tot pentru perioada postului, aflam ca „trebuie sa avem grija la anumite capcane ce pot dauna sanatatii. Prima greseala se refera la consumul in exces. Pentru ca mancarurile de post nu sunt foarte satioase, avem tendinta sa le consumam in cantitati mari. Astfel se explica faptul ca, desi respecta tot postul, multe persoane se ingrasa in aceasta perioada”, explica prof. dr. Nicolae Hancu.

 

Atentie la consumul de ulei si sare! Mancarea de post nu are gust, de aceea adaugam ceva mai multa sare cand gatim. Este insa un obicei extrem de periculos, nai ales pentru varstnici. De asemenea, riscam sa folosim uleiul in cantitati peste limita permisa in acesta perioada, la salate, zacusca, ghiveci si alte mancaruri gatite. Uleiul se pune din lingura, nu direct din sticla, iar de obicei este suficient una singura.

Desi este vegetal si sanatos, uleiul se consuma sub un anumit imperativ care se cheama cumpatare. Este un aliment nobil din punct de vedere religios, dar si o sursa de ingrasare, astfel ca trebuie sa-l consumam cu masura. De fapt, cumpatarea este cuvantul-cheie pentru toata perioada postului, ne atrage atentia Prof. dr. Nicolae Hancu.

 

Nu se recomanda postul negru

Pentru a evita riscul imbolnavirii sau agravarea unor afectiuni de care suferim, nu se recomanda postul negru. Un motiv este pierderea de substante nutritive si de calorii din organism. De asemenea, postul negru poate agrava starea de sanatate a persoanelor care sufera de diabet, gastrita, enterocolita, ulcer sau anemie. Chiar si postul obisnuit poate fi periculos pentru persoanele care sufera de afectiunile mentionate mai sus si nu este recomandat pentru varstnici si copii. Totodata, nu se va considera postul ca fiind o modalitate de slabire si nu trebuie confundata aceasta perioada cu o cura de slabire.

Prof. dr. Nicolae Hancu atrage atentia si asupra produselor de post din supermarketuri sau de tip patiserie. Acestea, nu numai ca sunt periculoase, dar  majoritatea nu indeplinesc conditiile de baza traditionale a ceea ce inseamna, de fapt, postul. Astfel, cea mai buna mancare de post este cea preparata acasa.

„Abecedar de Nutritie” este o carte realizata de prof.dr. Nicolae Hancu, in colaborare cu dr. Cristina Nita si dr. Anca Craciun.



Comentarii (1)

  1. Andrei B. spune:

    Un altfel de post
    Renunta la a-i mai judeca pe altii:descopera-l pe Hristos care traieste in ei !
    Renunta la a mai spune cuvinte care ranesc: umple-te de cuvinte care vindeca !
    Renunta la a mai fi nemultumit: umple-te de recunostinta !
    Tine post de nervi: umple-te cu rabdare !
    Tine post de pesimism: umple-te cu speranta !
    Tine post de preocupari inutile: umple-te de incredere in Domnul !
    Renunta la a te mai plange si vaicari: umple-te de respect pentru acea minune care este viata !
    Renunta la a-i mai stresa pe altii: umple-te de o rugaciune neincetata !
    Renunta la a mai fi acru, sarcastic: umple-te de bunatate !
    Renunta la a-ti da importanta: umple-te de compasiune pentru ceilalti !
    Renunta la teama pentru lucrurile tale: umple-i pe ceilalti de darul tau !
    Renunta la a mai fi descurajat: umple-te de entuziasmul credintei !
    Tine post de tot ceea ce te separa de Iisus: umple-te de tot ce te apropie de El ! ”Numai cu inima poti vedea, esentialul este invizibil pentru ochi” – Antoine de Saint-Exupery

Adaugati un comentariu


 

*