Ce medicamente vor fi scoase din lista de compensate

19 ianuarie 2015 | 1 comentariu |

Ministelul Sanatatii a lansat in dezbatere publica proiectul de lege refertor la delistarea a 21 de medicamente si trecerea altor 12 pe o sublista cu procent de compensare de 20 la suta.

 

farmacie-controlAsa dupa cum a anuntat in cursul saptamanii trecute Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Ministerul Sanatatii (MS) va scoate din lista de compensate o serie de medicamente. Oficialii spun ca este vorba despre molecule vechi, care nu si-au mai dovedit eficienta terapeutica in ultimii ani, iar treptat au fost inlocuite cu medicamente mai noi.

La cateva zile dupa acest anunt, pe site-ul MS a fost postat un proiect de Hotarare de Guvern in acest sens, document aflat in dezbatere publica. Motivarea deciziei de a delista unele medicamente este aceea ca astfel se va crea un spatiu bugetar care va permite introducerea unor terapii noi, de ultma generatie, care sa le inlocuiasca pe cele invechite. Potrivit documentului aflat in dezbatere publica, prin introducerea noilor terapii se vor reduce si costurile ingrijirii pacientilor, prin faptul ca acestia vor necesita perioade mai scurte de spitalizare. Totodata, prin delistarea medicamentelor care nu se mai gasesc inscrise nici in ghidurile nationale si internationale de practica terapeutica se vor putea asugura pacientilor romani tratamente moderne, la standardele terapeutice ale tarilor europene cu un sistem de sanatate bine dezvoltat.

 

medicamenteIn acest sens, lista de compensate a fost analizata si astfel au fost identificate noua Denumiri Comune Internationale (DCI) pentru care Comisia Europeana a emis decizii de scoatere de pe piata.

Astfel, medicamente ce contin Rimonabantum, Efalizumabum, Alemtuzumab sau combinatii pecum  (rosiglitazonum + glimepiridum), Rosiglitazonum, Drotrecogium alfa, Daclizumabum, Sibutraminum si Tetralepamum vor fi scoase de pe lista de compensate, dupa cum se arata in proiectul de hotarare. In acelasi timp, alte cinci DCI-uri vor fi retrase de pe lista, deoarece sunt medicamente care se elibereaza fara reteta medicala. In acest caz este vorba de Bifonazolum, Natrii fluoridum, Dexpanthenolum, Benzoylis Peroxidum, si Clemastinum.

Totodata, Ministerul Sanatatii intentioneaza ca alte 12 medicamente compensate in prezent sa beneficieze de un regim decontare de 20 la suta, in acest sens urmand a fi trecute pe o sublista. Medicamentele avute in vedere pentru a fi trecute pa aceasta sunt Nicergolinum, Vincaminum, Diosminum, Acid omega 3, Erdosteinum, Trimetazidinum, Pentoxifyllinum, Diazepamum, Lorazepamum, Nitrazepamum, Zopiclonum, si Zolpidemum.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia

Asociatiile de pacienti considera utila  deciziea ministerului, insa Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Bolnavilor de Cancer din Romania spune ca, pentru a fi eficienta, aceasta masura trebuie urmata in cel mai scurt timp de completarea listei cu noile terapii, pentru ca altfel bolnavii risca sa ramana fara tratament.

Deocamdata, insa, procesul de complatare a listei de compensate se afla in impas, deoarece a aparut o criza de scpecialisti in comisiile care trebuie sa se ocupe de acest lucru. Aproximativ 200 de membri ai comisiilor respective, printre care se numara chiar si presedinti de comisie, si-au dat demisia, nemultumiti de faptul ca acest statut ii impiedica sa mai beneficieze de sponsorizari din partea producatorilor sau/si distribuitorilor de medicamente. Activitatea comisiilor a fost astfel blocata chiar in faza de realizare a protocoalelor de prescriere pentru cele 23 de medicamente noi care au fost introduse pe lista compensatelor dar care nu pot ajunge inca la pacienti in regim compensat, in lipsa acestor protocoale.

 Comentarii (1)

  1. Ioan Flenchea spune:

    Sa puna altele echivalente la loc…

Adaugati un comentariu


 

*