Cea mai mare prevalență a obezității infantile se regăsește în sudul Europei

Aproximativ unul din cinci băieţi din Italia, Cipru, Spania, Grecia, Malta sau San Marino sunt obezi, conform Biroului european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

 

Țările din sudul Europei prezintă cea mai ridicată rată de supraponderalitate şi obezitate infantilă din regiune, însă în ultimii ani a fost înregistrat un regres al numărului de cazuri, așa după cum reiese din cel mai recent raport al OMS.
Astfel, Biroul European al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu sediul în Copenhaga, a transmis că  aproximativ unul din cinci băieţi din Italia, Cipru, Spania, Grecia, Malta sau San Marino sunt obezi.

Pe de altă parte, Joao Breda, director  pentru prevenirea şi controlul bolilor necontagioase în cadrul Biroului European al OMS, a menţionat într-un comunicat că a fost înregistrată o descreştere a ratei obezităţii în mai multe state, printre acestea numărându-se Italia, Portugalia, Spania şi Grecia, datorită unui efort foarte semnificativ prin care a fost abordată această problemă.  Ţările în care se înregistrează cele mai puţine cazuri de obezitate infantilă sunt Franţa, Norvegia, Irlanda, Letonia şi Danemarca.

 

Joao Breda

Rata obezităţii în aceste state este între 5% şi respectiv 9% în cazul băieţilor şi fetelor, conform datelor preliminare prelevate între 2015 şi 2017 în cadrul Iniţiativei OMS privind supravegherea obezităţii infantile.

Programul a monitorizat începând din anul 2007 tendinţele cazurilor de supraponderalitate şi obezitate în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 9 ani, pe baza evaluărilor făcute pe un grup de 250.000 de copii din regiunea europeană a OMS, care cuprinde 53 de ţări. În total, 38 de ţări au luat parte la această analiză, dar  Marea Britanie şi Germania nu s-au numărat printre acestea.

Susţinerea unei alimentaţii sănătoase, care să includă mai multe fructe şi legume, şi un stil de viaţă activ se numără printre recomandările specialiştilor pentru prevenirea greutăţii excesive la copii.

Joao Breda mai a adăugat că „părinţii şi familiile trebuie fie sensibilizaţi cu privire la problema obezităţii infantile ţinând cont că, potrivit informaţiilor noastre, multe mame nu-şi recunosc copiii ca fiind supraponderali sau obezi”.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*