Cei opt militari căzuți la datorie, comemorați la Buzău și în toată țara

3 martie 2022 | 0 comentarii |

Patru dintre victimele accidentului aviatic din Constanţa, respectiv, ambii piloţi, copilotul elicopterului şi maistrul militar au trecut prin băncile şcolilor de aplicaţie de la Boboc, judeţul Buzău, iar pilotul elicopterului era buzoian.

 

Divizia 2 Infanterie „Getica” a organizat, în această dimineață, la sediul Comandamentului, o ceremonie de comemorare în memoria căpitanului Niță Costinel Iosif, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanța, precum și pentru membrii echipajului elicopterului IAR 330-Puma, locotenent-comandor Bogdan Florin, locotenent Pătrașcu Sorin, maistrul militar principal Banu Gelu, maistru militar cls. I Carp Vlad, maistru militar cls. a II-a Bosoi Sergiu, sergent Marinescu Ionuț, caporal cls. a III-a Lateș Cătălin, care şi-au pierdut viaţa, transmite Biroul de presă al Diviziei 2 Infanterie „Getica”.

Camaradereşte şi sufleteşte, întregul personal militar şi civil din cadrul Diviziei 2 Infanterie «Getica» îşi exprimă deplina compasiune faţă de familiile îndoliate, greu încercate de dureroasa pierdere”, se menționează în comunicatul remis presei, după ceremonie.

Reamintim că elicopterul militar tip IAR 330 – Puma al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu decolase de urgență în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR. Elicopterul s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța.

 

Tot astăzi a avut loc o ceremonie de comemorare și la sediul Bazei Aeriene Boboc/Şcoala de Instruire Interarme a Forţelor Aeriene. Militarii Școlii de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” de la Boboc au transmis că printre cei opt militari „dedicați țării lor și misiunilor care le-au fost încredințate”, căzuți la datorie în seara zilei de 2 martie 2022, patru fuseseră instruiți la Boboc, iar pilotul elicopterului era din Buzău. Cei patru sunt locotenent-comandorul Bogdan Florin – pilotul elicopterului, locotenentul Pătrașcu Sorin –  copilot, maistrul militar Banu Gelu și căpitalul Costel Iosif Niță – pilotul avionului MiG-21 LanceR. „Această tragedie, în care am pierdut 8 camarazi, a afectat fiecare militar al Armatei României. Toți suntem alături de familiile îndurerate și transmitem pe această cale sincere condoleanțe. Dumnezeu să-i odihnească! Zbor lin către stele, bravi camarazi!

Tragediile de miercuri seară sunt ultimele dintr-o serie de evenimente care au îndoliat baza militară de la Boboc. Pe 5 iulie 2010, un avion de tip AN-2, care aparţinea Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu” din Boboc şi făcea un zbor de antrenament pentru paraşutişti militari s-a prăbuşit la Tuzla – Constanţa, iar 12 dintre cei 14 oameni aflați la bord și-au pierdut viața: comandor Nicolae Jianu, lt-comandor Cătălin Vicenţiu Antoche, locotenentul Lavinia Guiţă, lt. Liviu Antim, maistrul militar clasa I Răzvan Rângheţ, maiștrii militari clasa a II-a Florin Claudiu Cişmaşu și Cătălin Rădoi, maistrul militar clasa a III-a Băduţ Papuc, fruntașii Constantin Vlăduţ Sărman, Marius Cătălin Chioveanu și Cosmin Furtună și soldatul Cosmin Florescu.

După doi ani, un elicopter militar de antrenament s-a prăbuşit în localitatea Zoiţa din judeţul Buzău, lângă Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc, iar căpitan-comandor Mitică Docuz, maiștrii militari Viorel Cojocaru și Cătălin Topliceanu, precum și studentul Ștefan Coropețchi și-au pierdut viața.

 

Ceremonii de comemorare au avut loc în toate unitățile militare din țară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional. „Este o tragedie care a frânt inimile tuturor celor din categoriile de forţe şi suntem alături de familiile îndurerate”, transmite MApN.

Astăzi, la sediul Statului Major al Forţelor Aeriene şi a Statului Major al Forţelor Navale, precum şi în cazărmile subordonate, au avut loc ceremonii religioase pentru pomenirea personalului aeronautic căzut la datorie în seara zilei de 2 martie 2022.

Zbor lin către stele! Am pierdut, aseară, 8 români curajoși, 8 militari dedicați țării lor și misiunilor care le-au fost încredințate, 8 camarazi. În toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional au fost organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei opt militari căzuți la datorie. Dumnezeu să-i odihnească!” – este mesajul transmis de militari, în memoria colegilor lor căzuți la datorie.

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale a transmis familiilor îndoliate, în numele întregului personal, „sincere condoleanţe familiilor militararilor căzuți la datorie”. Exercițiul demonstrativ de Poliție Aeriană Întărită de la Mihail Kogalniceanu și Fetești, care ar fi trebuit să se desfășoare astăzi, a fost anulat, ca urmare a celor două catastrofe aeriene în care și-au pierdut viața nu mai puțin de opt militari.

 

Avionul de vânătoare MiG-21 LanceR ce a dispărut miercuri seara de pe radar în apropiere de Constanța, în timpul unei misiuni de patrulare, este al 20-lea accident aviatic cu acest tip de aparat, din 1994 și până acum.

Zece piloți și-au pierdut viața, iar alți 15 au reușit să se salveze prin catapultare în urma accidentelor aviatice anterioare celui din 2 martie 2022, când 8 militari au plătit cu viața misiunile de zbor pe care le efectuau cu astfel de aparate de zbor, de origine sovietică, aflate în serviciu de peste 40 de ani. Deși au fost modernizate între ’97 și 2002, ele sunt depășite fizic și moral. Toate aeronavele implicate în aceste accidente au fost distruse în urma impactului.

Chiar și așa, România are, în momentul actual, mai puțin de două escadrile complete de avioane de vânătoare MiG-21 LanceR operaționale, și 17 avioane F-16 intrate recent în dotare, pentru misiuni de poliție aeriană și de luptă.

 

La finalul anului trecut, România anunța că va cumpăra 32 de avioane de vânătoare F-16 din Norvegia, pentru a-și înlocui bătrânele MiG-uri 21, pentru care ar urma să plătească  350 de milioane de euro, însă contractul nu a fost încă semnat.

Deși Norvegia a scos din uz toate aeronavele F-16, pe care le-a înlocuit cu F-35, România s-a oferit să achiziționeze cele 32 de aparate de zbor, care  au o vechime de circa 40 de ani și mai au o resursă de zbor destul de mică, deși sunt într-o configurație superioară celor 17 cu care România operează în prezent.

România a anunțat că va cheltui, de asemenea, circa 100 de milioane de euro pe echipamente noi și modernizarea avioanelor din țară, la Aerostar, centrul care se va ocupa de operațiunile de modernizare, mentenanță și reparații capitale pentru întreaga flotă de avioane F-16 ale României de acum încolo.

 

Sursă foto: MApN

 


Adaugati un comentariu


 

*