Cele mai importante învățăminte desprinse în pandemie, pentru managementul pacienților cu diabet

Bazându-se pe experiența ultimelor luni de criză sanitară, Forumul Român de Diabet a formulat un set de propuneri, în perspectiva unui eventual val doi al pandemiei.

 

În cele câteva luni scurse de la declanșarea pandemiei de Covid-19 a devenit evident pentru întreaga lume medicală că persoanele cu diabet se află printre categoriile de risc, Organizația Mondială a Sănătății plasând diabeticii chiar în prima grupă de risc în  ceea ce privește infecția cu noul coronavirus.

În România, peste 30% dintre pacienții care au decedat după ce au fost confirmați cu Covid-19 sufereau de diabet, în condițiile în care 10% din populația țării suferă de această boală, iar peste 30% se află în faza de prediabet.

În toată această perioadă scursă de la debutul pandemiei, sistemul de sănătate a fost supus la un test de stres fără precedent, iar Forumul Român pentru Diabet a făcut o analiză a problemelor cu care s-au confruntat sistemul şi persoanele cu diabet. Astfel, reprezentanții forumului susțin că din experiența pandemiei se desprind o serie de învățăminte pe baza cărora au propus un set de măsuri ce trebuie implementate pentru îmbunătățirea managementului pacienților cu diabet și remedierea deficiențelor existente.

 

Măsurile propuse vizează în mod special dosarul electronic al pacientului, menţinerea sistemului de telemedicină şi recunoaşterea educaţiei terapeutice ca serviciu medical. Astfel, o primă recomandare se referă la dezvoltarea unui program comun de monitorizare a persoanelor cu diabet. Prin intermediul unei astfel de platforme, istoricul pacientului, precum şi medicaţia prescrisă de medicul diabetolog şi medicul de familie vor putea fi disponibile pentru toţi utilizatorii, respectiv cadre medicale şi pacienţi. Reprezentanții Forumului Român pentru Diabet spun că CNAS poate urgenta implementarea dosarului electronic al pacientului, deoarece cadrul legislativ există iar finanţarea este asigurată prin fonduri europene.

Se solicită, totodată, menţinerea sistemului de telemedicină și consultaţii la distanţă, care  a reuşit să decongestioneze cabinetele medicale şi a uşurat accesul pacienţilor la servicii medicale în perioada stării de urgență. Acest sistem și-a demonstrat eficiența, motiv pentru care medicii specialiști și comunitatea pacienților sunt de părere că ar trebuie menținut în continuare. Pentru asta, este necesar ca legislaţia să fie modificată la nivel de contract-cadru şi pachete de servicii de bază.

 

O altă propunere se referă la recunoaşterea ca serviciu medical a educaţiei terapeutice a persoanei cu diabet. „Educaţia continuă, precum şi deprinderea unor abilităţi legate de alimentaţie corectă şi stil de viaţă sănătos sunt la fel de importante în această perioadă ca şi medicaţia. În acest sens, a fost propusă modificarea cadrului legislativ prin introducerea decontării serviciului de educaţie terapeutică pentru persoana cu diabet în cadrul pachetului de bază de servicii medicale la nivel de asistenţă medicală primară şi de specialitate”, mai susțin reprezentanții organizației.

Forumul Român pentru Diabet este o platformă de colaborare care reuneşte pe toţi cei interesaţi de prevenţia, diagnosticarea şi managementul integrat al diabetului zaharat, inclusiv Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice alături de Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Iniţiativa se alătură celei similare create la nivelul Federaţiei Europene a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice şi Forumului European al Diabetului.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*