Celulele stem, alternativă la soluția chirurgicală în tratamentul osteoartritei

7 decembrie 2018 | 0 comentarii |

În prezent, cercetătorii efectuează o serie de studii pe țesut uman, pentru a testa capacitatea de regenerare a articulațiilor pe care ar putea-o avea aceste celule.

 

În cadrul unui studiu clinic efectuat pe eşantioane de ţesut uman, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Edinburgh testează capacitatea celulelor pacienţilor de a repara leziunile articulaţiilor care, în mod natural, nu se regenerează și pot duce la modificări artrozice ireversibile. Oamenii de știință încearcă să pună la punct o nouă tehnică în domeniul medicinei regenerative cu celule stem, superioară tehnicii minim-invazive AMIC (Autologous Matrix-Induced Chondrogenesis), utilizată la ora actuală, prin care s-ar putea reduce necesitatea intervenţiei chirurgicale în rândul persoanelor diagnosticate cu osteoartrită. Noul studiu se bazează pe studii anterioare efectuate pe ţesuturi animale, care au impulsionat oamenii de știință să analizeze efectele tratamentului cu celule stem asupra fragmentelor donate de pacienţii supuşi operaţiilor de înlocuire a şoldului.

Cercetătorii susţin că celulele stem, care au capacitatea de a se transforma în orice tip de celulă, s-ar putea preschimba în celule ale cartilajelor, înlocuind ţesutul lezat. Dacă teoria lor se va dovedi un succes, tehnica ar putea netezi calea către realizarea unor tratamente ce vor reduce necesitatea efectuării intervenţiilor chirurgicale invazive.

 

Osteoartrita este o afecţiune caracterizată prin degradarea ţesutului situat între oase, cunoscut sub denumirea de „cartilaj articular”, ceea ce provoacă dureri de articulaţii, inflamaţii şi dizabilitate. Cartilajul articular este un țesut destul de greu de refăcut, iar tratamentele utilizate în mod obişnuit pentru această problemă de sănătate, care afectează în general articulaţiile genunchiului, şoldului şi gleznei, au beneficii pe termen scurt.

„Milioane de pacienţi se confruntă cu dureri articulare şi dizabilitate din cauza osteoartritei, atât persoane active cât şi vârstnice. Potenţialul de regenerare a ţesutului lezat al articulaţiei, cu ajutorul celulelor stem provenite de la pacienţi, este foarte interesantă şi reprezintă cu adevărat soluţia supremă de tratament. Suntem încrezători că cercetarea noastră va avea rezultate promiţătoare”, a declarat conducătorul studiului, Anish Amin, de la Universitatea din Edinburgh.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*