Centru de transfuzii, in pericol de prabusire

17 octombrie 2016 | 1 comentariu |

In urma ploilor cazute saptamana trecuta, unitatea din municipiul Sfantu Gheorghe si-a suspendat partial programul de recoltare, intrucat apa a patruns prin pereti si tavan, in conditiile in care stalpii de rezistenta erau deja afectati de precipitatiile anterioare.

 

donareO initiativa ce parea a fi una de scucces a fost suspendata zilele acestea, de conducerea Centrului de Transfuzii Sfantu Gheorghe, care a dorit astfel sa protejeze personalul si donatorii fata de riscurile prabuisirii unor bucati de tavan sau a producerii unui scurt circuit, din cauza ploilor cazute in ultimele zile, care au afectat si mai mult cladirea centrului, aflata deja intr-o stare avansata de degradare.

Directroul centrului, medicul Andy Rosin, spune ca luna trecuta a luat decizia extinderii programului de recoltare a sangelui de la donatori si la orele amiezei si a avut surpriza placuta sa constate ca, in urma acestui demers, numarul donatorilor a crescut cu aproximativ 20 la suta. „Am avut surpriza sa avem mai multi donatori dupa-amiaza decat dimineata. Oamenii ezita sa lipseasca o zi de la serviciu, pentru ca ziua libera garantata de lege pentru donare nu e si platita, iar un angajator, daca o persoana nu produce, nu o va plati, ceea ce e si firesc. Am constatat ca oamenii se simt mai confortabil daca vin dupa-amiaza sa doneze sange, dupa terminarea programului de lucru, in jurul orei 17.00, dupa ce merg acasa, se spala si se odihnesc o ora”, a declarat directorul centrului, care, din pacate, a fost nevoit sa suspende aceasta activitate, pentru a evita producerea unor accidente care i-ar pune in pericol pe donatori si personalul unitatii.

 

infiltratiiTotul se datoreaza gradului avansat de degradare in care a ajuns sediul in care isi desfasoara activitatea centrul de transfuzii, problemele fiind agravate de ploile cazute in prima parte a saptamanii trecute.

Acoperisul si tavanele salilor erau deja intr-o stare precara, iar ploile au facut ca apa sa se infiltreze, de aceasta data distrugand cativa pereti si plafonul din mai multe incaperi.

In interior a inceput astfel sa ploua ca afara, inclusiv in biroul directorului, dar cea mai mare problema este riscul din salile de recoltare, iar in lipsa altor solutii de moment, s-au amplasat mai multe galeti si ligheane pentru a colecta apa care cadea din tavan, impreuna cu bucati de tencuiala.  Acesta spune ca problema este mai veche, iar si mai grav este faptul ca, in timp, apa infiltrata a corodat si armatura constructiei, degradand si stalpii de sustinere, astfel ca exista riscul ca, la un moment dat, peretii cladirii chiar se se prabuseasca. Cladirea are nevoie de lucrari urgente de reabilitare, iar medicul spune ca a solicitat in nenumarate randuri fonduri in acest sens, dar pana in prezent nu a primit decat promisiuni.

 

Dr. Andy Rosin

Dr. Andy Rosin

Mai grav era ca apa ar fi putut ajunge si la reteaua electrica, producand un scurt circuit, care ar fi putut genera la randul sau un incendiu sau ar fi afectat aparatura electrica din unitate. Dr. Andy Rosin spune ca si-a dat seama ca intr-o astfel de situatie ar fi dificila evacuarea personalului si donatorilor, mai ales la orele amiezei, cand numarul celor care vin sa doneze este mai mare. A decis, in aceste conditii, sa suspende activitatea de recoltare de dupa-amiaza, in ciuda eficientei sporite despre care vorbea. „Intrucat aceste infiltratii si degradarea accentuata a plafonului prezinta pericol de scurt-circuit, nu am curajul sa mentin donarea si dupa-amiaza, cu un personal foarte restrans, fara posibilitati de evacuare a colegilor si donatorilor. Noi suntem, in total, doi barbati angajati aici, noi ne ocupam teoretic de aceste evacuari, ca atare dupa-amiaza este, din punctul meu de vedere, mai putin recomandat sa recoltam sange. E mare pacat, pentru ca astfel pierdem cantitati de sange”, a declarat managerul centrului de transfuzii. In conditiile actuale, activitatea la orele amiezei nu mai poate fi reluata, iar managerul spera ca aceasta situatie sa se schimbe in doua trei luni.

 

Vlad Voiculaescu

Vlad Voiculaescu

Chiar in ziua in care managerul de la Sfantu Gheorghe anunta suspendarea partiala a activitatii de recoltare, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, anunta ca pana la finele mandatului sau va pune la punct o strategie nationala pentru problema sangelui si a centrelor de transfuzii.

„Problema sangelui in Romania este una foarte serioasa, pe care o tratam la fel de serios. Avem o problema legata de modul cum este colectat sangele. Cu siguranta, avem nevoie de mai multi donatori. Pe de alta parte, stim de cateva probleme de personal, apoi programul de lucru. Daca te duci dupa-amiaza mai tarziu, chiar daca vrei sa donezi, nu mai poti sa donezi pentru ca nu mai ai unde. Incercam sa schimbam lucrurile acestea si, pana la sfarsitul mandatului, vom avea o strategie pentru problema sangelui in Romania. Si da, trebuie mai multe centre, si da, trebuie centre mobile pentru recoltari”, a declarat in acest sens Vlad Voiculescu. Nu a spus insa nimic despre o posibila investitie in centrele de recoltare care functioneaza in spatii aflate intr-o stare avansata de degradare…

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. transfuzii prin minister spune:

    Ca sa duceti demersul jurnalistic pana la capat verificati si de cate ori a fost dl manager Rosin angajat al Ministerului Sanatatii in ultimii 10 ani sa vedem daca numai de cateva luni i s-a stricat acoperisul!

Adaugati un comentariu


 

*